On yh­tei­sö­jä ja yk­sit­täi­siä hen­ki­löi­tä, jot­ka ovat niin ar­vos­te­tus­sa ase­mas­sa, et­tä hei­dän mie­li­pi­tei­tään kuun­nel­laan. Hei­dät ko­e­taan asi­an­tun­ti­joi­na. Hei­hin luo­te­taan. He ovat mie­li­pi­de­vai­kut­ta­jia. Usein sitä ei edes huo­ma­ta.

Maam­me ta­lous­ti­lan­ne tar­vit­see nyt ta­lou­se­lä­män mie­li­pi­de­vai­kut­ta­jien esil­le nou­sua. On pu­hut­tu la­mas­ta ja taan­tu­mas­ta. Kan­sa­lais­ten ta­lou­del­li­nen epä­var­muus on li­sään­ty­nyt. Ku­lut­ta­jat ovat ra­joit­ta­neet ku­lu­tus­taan ja ly­kän­neet os­to­ai­kei­taan. Kun ku­lut­ta­jat py­sy­vät pes­si­mis­ti­si­nä, ta­lou­den el­py­mi­nen vii­väs­tyy. Sii­hen pi­tää saa­da muu­tos.

Nyt pi­tää asi­an­tun­ti­joi­den nos­taa kes­kus­te­luun ko­ros­te­tus­ti nii­tä myön­tei­siä te­ki­jöi­tä, jot­ka tu­ke­vat ta­lou­den el­py­mis­tä. Voi­daan odot­taa, et­tä myön­tei­set ar­vi­ot ta­lou­den el­py­mi­ses­tä vai­kut­ta­vat ku­lu­tus­käyt­täy­ty­mi­seen. Kun ku­lut­ta­jat al­ka­vat saa­da myön­tei­siä ta­lou­sen­nus­tei­ta, al­kaa hei­dän luot­ta­muk­sen­sa pa­lau­tua. Luot­ta­muk­sen pa­lau­tu­mi­nen joh­taa osal­taan suh­dan­teen el­py­mi­seen.

Ihan näin help­poa se ei tie­ten­kään ole. Se kui­ten­kin tie­de­tään, et­tä ku­lu­tus­käyt­täy­ty­mi­sel­lä on suo­ra vai­ku­tus sii­hen, kuin­ka yh­teis­kun­nan ”rat­taat pyö­ri­vät”. Asen­ne rat­kai­see, sa­no­taan.

Mie­li­pi­de­vai­kut­ta­mis­ta on teh­ty ai­na. Yk­si rat­kai­se­va esi­merk­ki mie­li­pi­de­vai­kut­ta­mi­ses­ta oli neu­voa-an­ta­va kan­sa­nää­nes­tys EU-jä­se­nyy­des­tä vuon­na 1994. Edus­kun­nas­sa oli käy­ty jä­se­nyys­kes­kus­te­lua jo vuo­des­ta 1988 läh­tien. Puo­lu­eil­la ja työ­e­lä­män etu­jär­jes­töil­lä oli eri­lai­sia lin­jauk­sia jä­se­nyy­des­tä.

Toi­min STTK:n Sa­ta­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja vuo­si­na 1991–1995. Tuol­loin käy­ty jul­ki­nen kes­kus­te­lu, tie­dot­ta­mi­nen ja kam­pan­join­ti oli mit­ta­vaa. Olin it­se te­ke­mäs­sä sitä. Asen­ne­muu­tos EU-jä­se­nyyt­tä koh­taan ta­pah­tui ke­säl­lä 1991. Näin ta­pah­tui myös puo­lu­eis­sa ja jär­jes­töis­sä. Kan­sa­lais­ten ei tar­vin­nut poh­ja­ta mie­li­pi­det­tään vain omaan ajat­te­luun.

Ää­nes­tyk­ses­sä ky­syt­tiin, tu­li­si­ko Suo­men liit­tyä EU:n jä­se­nek­si. Jä­se­nyyt­tä kan­nat­ti 57 pro­sent­tia ja vas­tus­ti 43 pro­sent­tia. Mie­li­pi­de­vai­kut­ta­jat oli­vat teh­neet työn­sä ja hei­tä oli kuun­nel­tu.

Juk­ka Moi­la­nen, Har­ja­val­ta

Kau­pun­gin­joh­ta­ja eme­ri­tus (Ul­vi­la)