Kirkolliskokous pohtii, onko kirkko valmis "kahden henkilön" väliseen avioliittoon – päätökset jäämässä myöhempään
Merja Könönen / STT
Evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous aloitti keskiviikkona keskustelun siitä, voidaanko kirkolle hyväksyä kaksi rinnakkaista avioliittokäsitystä. Odotus on, että päätöksiä ei vielä tehdä, vaan esitykseen palataan valiokuntakäsittelyn jälkeen seuraavassa kirkolliskokouksessa ensi marraskuussa tai vuoden kuluttua keväällä.
Keskiviikkona ehdittiin kuulla 15 puheenvuoroa. Keskustelu piispainkokouksen tekemästä ehdotuksesta jatkuu Turussa vielä ainakin torstaina.
Piispainkokous ehdotti maaliskuussa kirkkojärjestykseen kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen mallia. Toisessa avioliitto ymmärretään miehen ja naisen välisenä ja toisessa kahden henkilön välisenä. Papilla olisi mahdollisuus toimittaa samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkiminen tai avioliiton siunaaminen, mutta hän voisi siitä myös pidättäytyä.
Arkkipiispa Tapio Luoma on toivonut, että esitys saa myönteisen vastaanoton ja että riittävä enemmistö asettuu sen taakse. Kirkolliskokouksen avauspuheenvuorossaan hän totesi, että esitys tehtiin "syvän harkinnan ja lukemattomien keskustelujen tuloksena".
– Piispat ovat etsineet ratkaisua, jossa erimielisyys ei ole ykseyden este. Piispainkokouksen arvion mukaan kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen malli edistäisi kirkon ykseyttä ja antaisi työrauhan seurakunnissa, hän sanoi.
Luoman mukaan esityksen hyväksyminen ei ole avioliittokeskustelun päätepiste.
– Kirkkojärjestyksen muutoksella voimme kuitenkin luoda kirkkoon sellaisen tilan, jossa avioliittoon aikovilla seurakuntalaisilla on mahdollisuus kirkolliseen vihkimiseen kaikissa seurakunnissa.
Kirkon viestintäjohtaja Eeva-Kaisa Heikura kertoo, että puheenvuoroissa ei ensimmäisenä päivänä kuultu yllätyksiä. Osa kannatti piispojen esitystä ja kuvasi sitä hyvänä askeleena oikeaan suuntaan. Osa puhujista vastusti ja piti nykyistä avioliittokäsitystä ainoana oikeana. Joissakin puheenvuoroissa pidettiin sinänsä esitystä askeleena hyvään suuntaan, mutta ei annettu esitykselle kannatusta. Perusteena oli tulkinta, että se toisi kirkkojärjestykseen syrjivän kirjauksen, jota siellä ei vielä ole. Nykyisellään kirkkojärjestyksessä ei ole mainintaa vihittävien sukupuolesta.
Esityksen hyväksyminen vaatisi taakseen kolme neljäsosaa kirkolliskokousedustajista. Kirkon tutkimus ja koulutus -yksikkö on luokitellut, että helmikuussa valitun kirkolliskokouksen jäsenistä 50 voidaan määritellä liberaaleiksi ja 46 konservatiiveiksi.
Vaikka kirkko pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä, käytännössä jo monissa seurakunnissa kirkkotilat on annettu kaikkien vihkiparien käyttöön, ja useat papit vihkivät myös samaa sukupuolta olevia pareja. Myös kirkolliskokous on keskustellut avioliittoasiasta useaan otteeseen sen jälkeen, kun eduskunta sääti sukupuolineutraalin avioliittolain vuonna 2014. Laki tuli voimaan vuonna 2017.
Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin. Siihen kuuluu 64 maallikkoedustajaa ja 32 pappisedustajaa.