Kirjanpainajan parveilu jatkui maltillisena kesäkuun alkupuoliskolla
Luonnonvarakeskus (Luke) kertoo, että kirjanpainajan parveilu jatkui maltillisena juhannusviikolle tultaessa. Kirjanpainajaseurannan feromonipyydykset tyhjennettiin toisen kerran 16. kesäkuuta. Parveilevat kirjanpainajat ovat iskeytymässä kuusiin ja munivat kuoren alle. Toukkien kehitys on lämpimillä paikoilla alkanut.
Kesäkuun alkupuolella parveilu runsastui hieman verrattuna toukokuun loppupuoliskon parveiluun. Kirjanpainajan parveilu oli runsainta maan keskiosissa Maan eteläosassa tähänastisesta kertymästä 60 prosenttia ajoittui kesäkuun alkupuoliskolle. Pohjoisempana parveilu alkoi myöhemmin: maan keskiosissa saaliista 85 prosenttia kertyi pyydyksiin vasta kesäkuun alkupuoliskolla. Vastaavasti pohjoisessa vähäinen parveilu alkoi vasta kesäkuussa.
Kirjanpainajaesiintymien määrään ja laajuuteen vaikuttaa alueellinen kirjanpainajien määrä ja kirjanpainajille alttiiden heikentyneiden tai vahingoittuneiden puiden runsaus. Kirjanpainajamäärät vaihtelevat alueellisesti maakunnissakin olosuhteitten mukaan. Keski-Suomessa kahdella seurantapisteellä neljästä havaittiin runsasta parveilua, Pohjois-Karjalassa kahdella neljästä, Kymenlaaksossa yhdellä kolmesta ja Pirkanmaalla yhdellä viidestä.
Jos kesän säät jatkuvat vaihtelevina eikä pitkiä hellejaksoja ajoitu keski- ja loppukesään, kirjanpainaja lisääntyy todennäköisesti vain kerran maan eteläosissakin ja vahingot puustolle jäävät toivottavasti vähäisiksi.
Kirjanpainajan parveilun runsautta voi seurata Luonnonvarakeskuksen luonnonvaratieto-sivuston karttapalvelusta: https://luonnonvaratieto.luke.fi/kartat?panel=0. Kirjanpainajaseuranta löytyy valitsemalla aihealue: Metsät ja metsätalous > Metsätuhot > Kirjanpainajaseuranta > parveilunseuranta. Kartalla voi tarkastella vuoden eri havaintojaksoja sekä kesänaikaista kumulatiivista kertymää.
Pyydykset tyhjennetään seuraavan kerran 14. heinäkuuta ja tilannekartta päivittyy viimeistään 17. heinäkuuta. Seuraava kirjanpainajatiedote julkaistaan elokuun loppupuolella.