Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Mo­net suo­ma­lai­set jää­kiek­ko­jour­na­lis­tit ovat il­mais­seet huo­len­sa sii­tä, et­tä Lii­gas­sa tu­lee maa­le­ja ai­kai­sem­paa vä­hem­män. Pu­hu­taan viih­de­ar­von las­kus­ta. Osa Suo­mes­sa pe­laa­vis­ta poh­joi­sa­me­rik­ka­lais­ta kiek­koi­li­jois­ta­kin ar­vos­te­lee suo­ma­lais­ta pe­li­ta­paa. Vii­mek­si HPK:n täh­ti­hyök­kää­jä Mic­ha­el Joly sa­noi, et­tei pidä pas­sii­vi­ses­ta ja hi­taas­ta pe­laa­mi­ses­ta, jota Lii­gas­sa pal­jon näh­dään. Ar­vos­te­li­jat pu­hu­vat niin ikään trap-kie­kos­ta ja ties mis­tä. Ihan kuin ei oli­si ym­mär­ret­ty lain­kaan, mis­tä on kyse.

Lei­jo­nien pää­val­men­ta­ja Juk­ka Ja­lo­sen ke­hit­tä­män Mei­dän pe­lin vai­ku­tus nä­kyy Lii­gas­sa. Mei­dän pe­lis­sä re­a­goi­daan ti­lan­tei­siin pe­lin vir­tauk­sen mu­kaan. Kyse on yk­sin­ker­tai­ses­ti sii­tä, et­tä hyö­kä­tään ja puo­lus­te­taan koko vii­si­kol­la.

Jos vas­tus­ta­ja on jär­jes­täy­ty­nyt puo­lus­ta­maan kie­kon me­ne­tyk­sen jäl­keen, ei läh­de­tä ali­voi­mai­se­na hyök­kää­mään, vaan ajoi­te­taan pe­liä vii­ve­läh­döl­lä niin, et­tä koko vii­sik­ko on mu­ka­na. Näin teh­dään usein myös vaih­to­ti­lan­tees­sa, ei­kä lyö­dä niin usein kiek­koa pää­tyyn kuin NHL:ssä.

Jos vas­tus­ta­ja ei ole eh­ti­nyt jär­jes­täy­ty­mään kie­kon me­ne­tyk­sen jäl­keen, no­pea pys­tyyn pe­laa­mi­nen on yk­kös­vaih­to­eh­to. Vii­si­kol­la hyök­kää­mi­nen tar­koit­taa myös pak­kien roh­ke­aa nou­se­mis­ta, kun ti­lan­ne an­taa myö­den.

Puo­lus­ta­mi­nen läh­tee sii­tä, et­tä jos vas­tus­ta­jal­la ei ole täyt­tä kiek­ko­kont­rol­lia sen omal­la puo­lus­tu­sa­lu­eel­la, lä­him­pä­nä kie­kol­lis­ta vas­tus­ta­jaa ole­va pe­laa­ja pai­neis­taa hän­tä ja muut ovat val­mii­na kie­kon ryös­töi­hin, jopa puo­lus­ta­jat.

Jos vas­tus­ta­ja saa täy­den kiek­ko­kont­rol­lin omal­la puo­lus­tu­sa­lu­eel­la, ve­täy­dy­tään kes­ki­a­lu­eel­le ja tu­ki­taan kes­kus­ta. Näin eli­mi­noi­daan vas­tus­ta­jan yli­voi­ma­hyök­käyk­set.

Jos on seu­ran­nut vaik­ka­pa Lu­kon ja Äs­sien pe­le­jä, niin vai­ke­aa on pu­hua vain trap-pe­laa­mi­ses­ta, saa­ti pas­sii­vi­suu­des­ta. Lau­an­tai­na Iso­mä­en hal­lis­sa näh­tiin ra­jua kamp­pai­lua, roh­ke­aa kie­kol­lis­ta pe­laa­mis­ta, vauh­tia ja draa­maa. Viih­de­ar­vo kym­pin luok­kaa.

Maa­li­juh­lia ei kui­ten­kaan näh­ty, vaan hy­vin or­ga­ni­soi­tua hy­vä­ta­sois­ta pe­laa­mis­ta, jos­ta ylei­sö­kin in­nos­tui. Ylei­sön viih­ty­vyy­des­tä ker­too se­kin, et­tä mo­lem­pien sa­ta­kun­ta­lais­jouk­ku­ei­den ylei­sö­mää­rät ovat nous­seet ja ke­hi­tys on nou­su­joh­teis­ta.

Viih­de­ar­vo on pal­jol­ti kat­so­jan sil­mis­sä, eli mitä hän ha­lu­aa näh­dä. Jos sit­ten tar­kas­tel­laan sitä, mitä suo­ma­lai­nen pe­li­ta­pa on vii­me ai­koi­na tuot­ta­nut kan­sain­vä­li­ses­ti. Tap­pa­ra ja Ju­ku­rit ovat eden­neet pit­käl­le tä­män kau­den CHL:n pe­leis­sä ja Lei­jo­nat yl­ti tup­la­mes­ta­ruu­teen, eli ot­ti olym­pia- ja MM-kul­lan vii­me tal­ve­na. Temp­pu oli his­to­ri­al­li­nen ja to­dis­ti, et­tä suo­ma­lai­nen pe­li­ta­pa tuot­taa voit­to­ja ja me­nes­tys­tä. Ja tus­kin ne kak­si mil­joo­naa MM-fi­naa­lin kat­so­jaa tv:n ää­res­sä pa­hem­min pit­käs­tyi­vät!