Gorillaa ei kaivata, mutta Kisu ja Mörkö mahtuvat samaan kaukaloon
Petteri Ikonen / STT
Jääkiekon Liigan konkaripelaajien ja nuorempienkin on pitänyt totutella harjoitusottelukaudella uuteen estämisen ja kiinnipitämisen tuomarilinjaan.
STT jututti tiistaina Liigan kaudenavaustilaisuudessa joukkueiden kapteeneja. Kokemukset olivat hyviä, mutta ensi viikolla alkava runkosarja vasta osoittaa, pitääkö Liiga kiinni linjastaan ja tasaantuvatko jäähymäärät alkutotuttelun jälkeen.
– Kaikki ovat varmasti huomanneet muutoksen. Ero on suuri aiempaan. Tilanteet vihelletään paljon nopeammin. Pitkässä juoksussa se on hyvä asia. Linja pitää saada pysymään joka pelissä, että pelaajat oppivat, KalPan 37-vuotias Tuomas Kiiskinen paalutti.
Kiiskisen tavoin klassisiin taitopelaajiin lukeutuva Ässien 36-vuotias Jan-Mikael Järvinen tervehtii ilolla uutta tuomarilinjaa.
– Varmasti on oppimisprosessi pelaajilla ja tuomareilla. Harjoituspeleissä moni joukkue pelaa nopeammin ja aggressiivisemmin kuin sitten, kun pisteet ovat pelissä. Ehkä tuokin on aiheuttanut jäähyjä ja hölmöyksiä, Järvinen tuumi.
– Ehkä jäähymäärät pienenevät, kun kausi alkaa, kun pelaajatkin ovat oppineet linjaa. Kunhan ei vain mennä siihen, että pelataan vain erikoistilanteita. Sitä ei halua kukaan.
Kiiskinenkin on kiinnittänyt huomiota suuriin jäähymääriin.
– Nyt on ollut välillä treenipeleissä sellaisia jäähymääriä, että ihan kuin peli olisi eri planeetalta.
Marko Anttilan edustama Kärpät pelasi harjoitusottelukaudella vain vähän suomalaisia joukkueita vastaan, joten 39-vuotias entinen maajoukkuekapteeni alleviivasi otannan tuomarilinjasta olevan pieni.
Hän pitää hyvänä, että pelaajien ääntä on kuultu ennen runkosarjan alkua.
– Meillä oli palaveri tuomarien kanssa. Kuuntelimme, minkälaisia muutoksia on. Linja on aika selkeä. Siihen on helppo tarttua. Pelit näyttävät, miten onnistuu. Opin tiellä ollaan. Jääkiekko on ikuista oppimista.
Järvinen muistutti rehdin kamppailupelaamisen kuuluvan jääkiekkoon.
– Mutta aletaanko sylihaleilemaan? Sen kun saa kitkettyä pois, niin hyvä tulee. Tulee parempaa jääkiekkoa, kun saa kamppailla, mutta kiekottoman liikkuvan miehen estäminen otetaan pois.
Kiiskinen muistutti, että muut sarjat voivat seurata Liigaa uudistuksessa.
– Jos Liiga onnistuu nyt uudistuksessa, voi se olla edelläkävijä.
Kiiskinen on ollut mukana tämän vuosituhannen molemmissa suurissa uudistuksissa, jotka ovat olleet eduksi hyökkäyspelille. Hänen aikuisuransa alkuvaiheessa lähes 20 vuotta sitten kahvaaminen kitkettiin pois globaalisti.
– Peli oli siihen aikaan pystypainia, hän naurahti.
Kiiskinen debytoi KalPan edustusmiehistössä Mestiksessä kaudella 2004–05.
– Sääntöä alettiin muuttaa jo viimeisinä junnuvuosinani. Siihenkin tottui, ja muutos tapahtui yllättävän hyvin. Muualla mentiin samaan aikaan siihen, että kahvaaminen otettiin pois.
Kiiskistä huvittaa se, että hänen aikuisuransa alkuvaiheessa sääntömuutos auttoi nuorta taitohyökkääjää, ja parikymmentä vuotta myöhemmin uudistettu tuomarilinja auttaa vanhaa taitohyökkääjää.
– Auttoi varmasti minua, kun nousin Liigaan. Nyt on taas sama tilanne. Radikaali muutos.
– Tämä auttaa hyvin liikkuvia ja aktiivisia pelaajia. Niinhän sen pitää mennäkin, että ei saa roikkua, ronkkia ja rikkoa. Kokonaisuudessaan liiketaso paranee.
Anttila, Järvinen ja Kiiskinen eivät osaa sanoa, vaatiiko uudistus totuttelua enemmän konkareilta vai nuorilta pelaajilta tai onko totuttelu pelipaikkakohtaista.
– Varmasti oppiminen on osittain tapauskohtaista. Mutta 20 vuotta tietyllä tavalla puolustaneiden on vaikea muuttaa peliään, kun vanha tapa on selkäytimessä. Voi olla hankalaa, mutta kaikille se on opettelua, Kiiskinen tuumi.
Anttila on pelaajana täysin erilainen kuin kolmisenkymmentä senttiä lyhyemmät Järvinen ja Kiiskinen.
– Fysiikan lait tulevat vastaan. Jos gorilla roikkuu selässä, on hankala mennä, Järvinen virnisti.
Miten yli kaksimetrinen Anttila tai muut kookkaat pelaajat pysyvät nyt perässä, kun mailaa tai edes kättä ei saa enää käyttää vanhaan malliin vartalon jatkeena?
– Osa on pelannut pidempään sillä tyylillä, että saa panna mailan kaverin kainaloon ja sitoa laitojen lähellä. Jäähyn merkitys on niin iso nykypäivän pelissä, että niitä haluaa välttää.
– "Kisun" tyyppiset nopeat pyörähtäjät hyötyvät, Anttila vinkkasi Kiiskisen suuntaan.
"Mörkö" Anttila tietää, miten pärjää uudessa tilanteessa.
– Meidän isompien pitää pelata fiksummin, miten kimppuun mennään.