Nii­lo Si­mo­jo­ki / STT

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Ant­ti Kaik­ko­nen (kesk.) ku­vaa Maan­puo­lus­tus­tie­do­tuk­sen suun­nit­te­lu­kun­nan (MTS) tuo­reen ky­se­lyn tu­lok­sia suo­ma­lais­ten maan­puo­lus­tu­sa­sen­teis­ta "poik­keuk­sel­li­sik­si". Ne osoit­ta­vat hä­nen mu­kaan­sa vah­vaa tu­kea tä­hän men­nes­sä teh­dyil­le rat­kai­suil­le. Täl­le poh­jal­le on hyvä ra­ken­taa jat­koa, Kaik­ko­nen sa­noo.

–  To­del­la hui­mia nu­me­roi­ta koko (MTS:n) mit­taus­his­to­ri­as­sa. Täl­le poh­jal­le on hyvä ra­ken­taa jat­koa, Kaik­ko­nen kom­men­toi STT:lle.

Eri­tyi­sen tyy­ty­väi­nen Kaik­ko­nen sa­noo ole­van­sa suo­ma­lais­ten vah­vaan maan­puo­lus­tus­tah­toon. 85 pro­sen­tin kan­na­tus Na­toon jä­se­nek­si ha­ke­mi­sel­le osoit­taa puo­les­taan mi­nis­te­rin mu­kaan kiis­tat­ta sen, et­tä liit­ty­mi­sel­lä on kan­san yli­voi­mai­sen enem­mis­tön tuki.

En­tä voi­ko puo­lus­tus­mi­nis­te­ri mi­ten­kään vält­tää yl­pis­ty­mis­tä, kun 85 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ar­vi­oi, et­tä Suo­men puo­lus­tus­po­li­tiik­kaa on hoi­det­tu vii­me vuo­si­na hy­vin?

–  No tuo­ta...kyl­lä se tie­tys­ti hy­väl­tä tun­tuu, mut­ta sii­nä on var­maan vä­hän sem­mois­ta sota-ajan li­sää, Kaik­ko­nen poh­tii.

Vie­lä puo­lus­tus­po­li­tiik­kaa­kin kor­ke­am­mal­la on ky­se­lyn pe­rus­teel­la suo­ma­lais­ten luot­ta­mus Puo­lus­tus­voi­mien ky­kyyn tor­jua Suo­mea koh­taa­via so­ti­laal­li­sia uh­kia. Kaik­ko­nen ar­vi­oi tä­män joh­tu­van muun mu­as­sa sii­tä, et­tä puo­lus­tus­ky­vyn asi­oi­ta on kä­si­tel­ty ku­lu­neen vuo­den ai­ka­na pal­jon ja ne ovat myös ol­leet esil­lä me­di­as­sa.

–  Var­maan suo­ma­lai­sil­la on en­tis­tä­kin pa­rem­pi kä­si­tys sii­tä, et­tä meil­lä on hyvä kan­sal­li­nen puo­lus­tus­ky­ky, Kaik­ko­nen sa­noo.

Ase­vel­vol­li­suus­jär­jes­tel­mä saa ky­se­lys­sä myös vas­taa­jien van­kan tuen, sii­nä­kin ta­pauk­ses­sa, et­tä se säi­lyi­si ny­ky­ta­paan pa­kol­li­se­na vain mie­hil­le. To­sin sekä mies­ten et­tä nais­ten pa­kol­li­nen ase­vel­vol­li­suus on kas­vat­ta­nut suo­si­o­taan sel­väs­ti.

Kaik­ko­sen mu­kaan asi­as­sa on pää­tet­ty ede­tä as­teit­tain ja en­sim­mäis­tä vai­het­ta – eli koko ikä­luok­kaa kos­ke­via kut­sun­to­ja – val­mis­tel­laan par­hail­laan.

–  Ei­kö­hän kes­kus­te­lu ylei­sen ase­vel­vol­li­suu­den tu­le­vai­suu­des­ta jat­ku, ei­kä sitä kes­kus­te­lua pidä pe­lä­tä. Joka ta­pauk­ses­sa sil­le on laa­ja tuki ole­mas­sa, et­tä ase­vel­vol­li­suus kos­kee suo­ma­lai­sia laa­jas­ti. It­se toi­von nä­ke­vä­ni yhä enem­män nai­sia ar­mei­jan har­mais­sa, Kaik­ko­nen lin­jaa.