STT

Suo­men Jour­na­lis­ti­liit­to on myön­tä­nyt Sa­nan­va­pau­den kun­ni­as­ti­pen­din ja sii­hen liit­ty­vän Sa­nan­va­pau­den mie­kan Ant­ti Ku­ro­sel­le ja Jo­han­na Veh­kool­le.

Ku­ro­nen pal­kit­tiin krii­si­a­lu­ei­ta kos­ke­vas­ta ra­por­toin­nis­taan ja Veh­koo toi­min­nas­taan sa­nan­va­pau­teen liit­ty­nees­sä oi­keus­ju­tus­sa.

Ylen toi­mit­ta­ja Ant­ti Ku­ro­nen on seu­ran­nut Uk­rai­nan ta­pah­tu­mia vuo­sien ajan. Uk­rai­nan li­säk­si hän on ra­por­toi­nut muun mu­as­sa Syy­ri­as­ta al-Ho­lin lei­ril­tä.

–  Ku­ro­nen on sin­nik­kääs­ti ja sys­te­maat­ti­ses­ti ra­por­toi­nut krii­si­a­lu­eil­ta vaa­ral­li­sis­ta olois­ta. Työl­lään hän on mer­kit­tä­väs­ti vä­lit­tä­nyt tie­toa Ve­nä­jän Uk­rai­naan te­ke­män hyök­käyk­sen seu­rauk­sis­ta, sen taus­tois­ta, ta­pah­tu­mis­ta ja si­vii­lien kär­si­myk­sis­tä sa­mal­la edis­tä­en sa­nan­va­pau­den asi­aa, sti­pen­din pe­rus­te­luis­sa ker­ro­taan.

Free­lan­ce­toi­mit­ta­ja Jo­han­na Veh­koo tuo­mit­tiin vuon­na 2019 sak­koi­hin Ou­lun en­ti­sen kau­pun­gin­val­tuu­te­tun Ju­nes Lo­kan kun­ni­an louk­kaa­mi­ses­ta, mut­ta tam­mi­kuus­sa kor­kein oi­keus ku­mo­si tuo­mi­on. Oi­keu­den mu­kaan Lok­ka oli esit­tä­nyt jul­ki­ses­ti tiet­ty­jä ih­mis­ryh­miä hal­ven­ta­via ja vi­ha­mie­li­siä kan­na­not­to­ja, jo­ten hä­nen tuli it­se­kin sie­tää ko­vem­paa kri­tiik­kiä toi­min­taan­sa koh­taan.

Pe­rus­te­lu­jen mu­kaan Veh­koo on tais­tel­lut jour­na­lis­tien sa­nan­va­pau­den puo­les­ta sekä aset­ta­nut it­sen­sä alt­tiik­si vi­ha­pu­heel­le ja lo­an­hei­tol­le.

–  Veh­koo on tuo­nut oma­koh­tai­ses­ti esiin kas­va­van il­mi­ön, jos­sa toi­mit­ta­jia yri­te­tään vai­en­taa uh­kai­lun, ah­dis­te­lun ja maa­lit­ta­mi­sen kei­noin.

Sti­pen­dit myön­ne­tään Jour­na­lis­ti­lii­ton jä­se­nil­le, joi­den kat­so­taan toi­mi­neen sekä jour­na­lis­tei­na et­tä sa­nan­va­pau­den puo­lus­ta­ji­na eri­tyi­sen an­si­ok­kaas­ti. Sti­pen­dit myön­ne­tään nel­jän vuo­den vä­lein. Yk­si sti­pen­di on 5  000 eu­ron ar­voi­nen.