Ilk­ka Hem­mi­lä / STT

Edus­kun­nas­sa on tä­nään lu­vas­sa tii­viis­ti seu­rat­tu täy­sis­tun­to, jos­sa esil­lä ovat hal­li­tus­ta re­pi­neen luon­non­suo­je­lu­lain si­säl­tö ja op­po­si­ti­on vä­li­ky­sy­mys.

Luon­non­suo­je­lu­la­ki joh­ti hal­li­tuk­ses­sa jul­ki­seen rii­te­lyyn, kun kes­kus­ta liit­tou­tui op­po­si­ti­o­puo­lu­ei­den kans­sa pois­taak­seen py­kä­liä hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­tä. Kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­ja An­ni­ka Saa­rik­ko on sa­no­nut, et­tä puo­lue ai­koo pi­tää kiin­ni aja­mis­taan muu­tok­sis­ta.

Edus­kun­nan ym­pä­ris­tö­va­li­o­kun­nas­sa ta­pah­tu­nees­sa lin­jauk­ses­sa esi­tyk­ses­tä pois­tui uha­na­lai­sia luon­to­tyyp­pe­jä kos­ke­via py­kä­liä. Edus­kun­ta ää­nes­tää tä­nään kes­kus­tan, ko­koo­muk­sen ja pe­rus­suo­ma­lais­ten aja­man ver­si­on sekä mui­den hal­li­tus­puo­lu­ei­den kan­nat­ta­man esi­tyk­sen vä­lil­lä.

Muis­sa hal­li­tus­puo­lu­eis­sa kes­kus­tan toi­min­ta he­rät­ti avoin­ta tyr­mis­tys­tä. Vih­re­ät vaa­ti hal­li­tus­puo­lu­ei­den pu­heen­joh­ta­jia kool­le kä­sit­te­le­mään ti­lan­net­ta. Tämä poh­din­ta hal­li­tuk­sen työs­ken­te­lyn ti­las­ta on niin ikään mää­rä käy­dä tä­nään.

Vih­rei­den pu­heen­joh­ta­ja, ym­pä­ris­tö- ja il­mas­to­mi­nis­te­ri Ma­ria Ohi­sa­lo on toi­vo­nut kes­kus­taa pa­laa­maan ää­nes­tyk­ses­sä hal­li­tus­rin­ta­maan. Luon­non­suo­je­lu­lain laa­ja uu­dis­tus on yk­si suu­rim­mis­ta ym­pä­ris­tö­hal­lin­non la­ki­hank­keis­ta täl­lä vaa­li­kau­del­la.

Ohi­sa­lo on kui­ten­kin to­den­nut, et­tä vaik­ka laki me­ni­si huo­nom­paan suun­taan kes­kus­tan ja op­po­si­ti­on muut­ta­mien py­kä­lien osal­ta, jää sii­hen edel­leen jäl­jel­le tär­kei­tä luon­non­suo­je­lun ti­laa pa­ran­ta­via toi­mia.

Ää­nes­tys la­ki­muu­tok­sen lo­pul­li­ses­ta koh­ta­los­ta voi ta­pah­tua ai­kai­sin­taan kol­me vuo­ro­kaut­ta myö­hem­min.

Vä­lit­tö­mäs­ti luon­non­suo­je­lu­la­kia kos­ke­van ää­nes­tyk­sen jäl­keen hal­li­tus vas­taa op­po­si­ti­on vä­li­ky­sy­myk­seen maa­ta­lou­den ah­din­gos­ta. Vii­me kuus­sa op­po­si­tio jät­ti kris­til­lis­de­mok­raat­tien joh­dol­la vä­li­ky­sy­myk­sen suo­ma­lai­sen maa­ta­lou­den krii­sis­tä ja ko­ti­mai­sen ruo­an­tuo­tan­non tur­vaa­mi­ses­ta.

Vä­li­ky­sy­myk­sen vuok­si hal­li­tuk­sen luot­ta­muk­ses­ta on näil­lä nä­ky­min tar­koi­tus ää­nes­tää per­jan­tai­na.