Ilk­ka Hem­mi­lä / STT

Edus­kun­ta on siu­nan­nut polt­to­ai­nei­den ja­ke­lu­vel­voit­teen alen­ta­mi­sen en­si vuo­del­le. Hal­li­tuk­sen esit­tä­mä la­ki­muu­tos hy­väk­syt­tiin per­jan­tain täy­sis­tun­nos­sa.

Ja­ke­lu­vel­voi­te mää­rää, kuin­ka suu­ren osan lii­ken­ne­polt­to­ai­nei­den ja­ke­li­joi­den ku­lu­tuk­seen toi­mit­ta­mas­ta polt­to­ai­nees­ta pi­tää ol­la uu­siu­tu­vaa. Ta­voi­tet­ta las­ket­tiin täl­le vuo­del­le 7,5 pro­sent­tiyk­si­köl­lä ener­gi­an ko­hon­nei­den hin­to­jen ta­kia, ja vas­taa­va las­ku to­teu­te­taan myös en­si vuo­del­le.

Tänä vuon­na vel­voi­tet­ta las­ket­tiin 12 pro­sent­tiin. En­si vuon­na se on 13,5 pro­sent­tia. Suo­men ta­voit­tee­na on ol­lut li­sä­tä vel­voi­tet­ta vuo­sit­tain.

Täs­sä tar­koi­tuk­ses­sa vä­li­ai­kai­set las­kut on tar­koi­tus kom­pen­soi­da ri­pe­äm­pi­nä ko­ro­tuk­si­na vuo­den 2024 alus­ta al­ka­en. Sil­loin ja­ke­lu­vel­voi­te ko­ho­ai­si per­jan­tai­na hy­väk­sy­tyn muu­tok­sen mu­kai­ses­ti ker­ral­la 28 pro­sent­tiin, jon­ka jäl­keen se nou­si­si pie­nin as­ke­lin 34 pro­sent­tiin vuo­des­ta 2030 al­ka­en.

Tätä suur­ta ker­ta­nos­toa op­po­si­tio on vas­tus­ta­nut. Ko­koo­mus jät­ti ta­lous­va­li­o­kun­nas­sa asi­as­ta vas­ta­lau­seen. Sii­nä puo­lu­een va­li­o­kun­ta­ryh­mä ei pi­tä­nyt nou­sua re­a­lis­ti­se­na, vaan vaa­ti huo­lel­li­ses­ti ar­vi­oi­maan bi­o­polt­to­ai­nei­den raa­ka-ai­nei­den saa­ta­vuut­ta.

–  Muun mu­as­sa lii­ken­ne- ja vies­tin­tä­mi­nis­te­riö on ar­vi­oi­nut, et­tä vel­voi­te­ta­son nous­tes­sa 13,5 pro­sen­tis­ta 28 pro­sent­tiin hin­ta­vai­ku­tus tu­lee ole­maan huo­mat­ta­vas­ti suu­rem­pi kuin hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­sä on il­mais­tu, vas­ta­lau­see­seen kir­jat­tiin.

Hal­li­tus ar­vi­oi esi­tyk­ses­sään, et­tä suu­ren ker­ta­nos­ton seu­rauk­se­na die­se­lin pump­pu­hin­ta nou­si­si noin 23 sent­tiä lit­ral­ta vuo­den 2024 alus­sa.

En­si vuo­den alus­sa nou­sua tu­li­si esi­tyk­sen mu­kaan kak­si sent­tiä. Ai­em­man alen­nuk­sen on ar­vi­oi­tu las­ke­neen hin­taa noin 10 sen­til­lä lit­ral­ta.

Puo­lue piti myös ko­ko­nais­ta­voit­teen nos­toa epä­tar­koi­tuk­sen­mu­kai­se­na. Ai­em­min vuo­den 2030 ja­ke­lu­vel­voi­te oli ase­tet­tu 30 pro­sent­tiin.

Pe­rus­suo­ma­lai­set jät­ti asi­as­ta myös vas­ta­lau­seen, jos­sa kiin­ni­tet­tiin huo­mi­o­ta laa­jem­man ta­lou­den ku­van vuok­si kan­sa­lais­ten os­to­voi­maan ja yri­tys­ten kil­pai­lu­ky­kyyn.