Vil­le Vää­nä­nen / STT

Ruot­sa­lais­leh­ti Exp­res­sen ker­too Ruot­sin val­ta­kun­nan­syyt­tä­jän an­ta­neen lau­sun­non maan kor­keim­mal­le oi­keu­del­le, et­tei kah­ta Tur­kin vaa­ti­maa mies­tä voi luo­vut­taa.

Turk­ki on syyt­tä­nyt kum­paa­kin mies­tä yh­teis­työs­tä Gülen-liik­keen kans­sa, jota Tur­kin hal­lin­to syyt­tää vuo­den 2016 val­lan­kaap­pau­sy­ri­tyk­ses­tä. Turk­ki on lo­ka­kuun alus­sa Ruot­sin kans­sa An­ka­ras­sa pi­de­tys­sä ta­paa­mi­ses­sa vaa­ti­nut mies­ten luo­vut­ta­mis­ta. Ta­paa­mi­nen liit­tyi Ruot­sin Nato-jä­se­nyysp­ro­ses­siin, jota Turk­ki on jar­rut­ta­nut Suo­men jä­se­nyys­haun ohel­la.

Turk­ki on aset­ta­nut sekä Suo­mel­le et­tä Ruot­sil­le usei­ta vaa­ti­muk­sia eh­dok­si mai­den Nato-jä­se­nyyk­sien ra­ti­fi­oin­nil­le.

Exp­res­se­nin mu­kaan toi­sen mie­his­tä sa­no­taan Tur­kis­sa ol­les­saan la­dan­neen sa­la­tun mo­bii­li­so­vel­luk­sen, jota Gülen-liik­keen edus­ta­jat ovat myös käyt­tä­neet. Mie­hen sa­no­taan osal­lis­tu­neen myös liik­keen ta­paa­mi­siin. Hän on saa­nut Ruot­sis­ta py­sy­vän oles­ke­lu­lu­van ja pa­ko­lais­s­ta­tuk­sen.

Toi­sen mie­hen ker­ro­taan myös la­dan­neen sa­man so­vel­luk­sen. Hän is­tui Tur­kis­sa vuo­den tut­kin­ta­van­keu­des­sa, kun­nes hä­net va­pau­tet­tiin, mut­ta hä­nel­le oli mää­rät­ty il­moit­tau­tu­mis­vel­vol­li­suus vi­ra­no­mai­sil­le sekä mat­kus­tus­kiel­to. Kun mies ym­mär­si myös vai­mon­sa ja ty­tär­ten­sä ole­van epäil­tyi­nä ri­kok­ses­ta, per­he päät­ti pa­e­ta Tur­kis­ta.

Mie­hel­lä on kol­men vuo­den oles­ke­lu­lu­pa Ruot­siin ja pa­ko­lais­s­ta­tus.

Val­ta­kun­nan­syyt­tä­jän mu­kaan mie­het ei­vät ole syyl­lis­ty­neet ri­kok­seen Ruot­sin lain mu­kaan ja he ovat vaa­ras­sa jou­tua vai­non koh­teek­si Tur­kis­sa.