STT

Jen­ni Hau­kio väit­te­lee tä­nään Hel­sin­gin yli­o­pis­ton val­ti­o­tie­teel­li­ses­sä tie­de­kun­nas­sa. Hau­ki­on tar­kas­tet­ta­van väi­tös­kir­jan ai­he on "Avoi­men vuo­ro­vai­kut­tei­suu­den ide­aa­lis­ta si­säi­sen mo­bi­li­saa­ti­on re­a­li­teet­tiin? Puo­lu­ei­den di­gi­taa­li­sen vaa­li­kam­pan­join­nin stra­te­gi­set ulot­tu­vuu­det ja di­lem­mat".

Väi­tös­kir­jas­saan Hau­kio esit­tää, et­tä puo­lu­ei­den vaa­li­ma aja­tus avoi­mes­ta vuo­ro­vai­ku­tuk­ses­ta kan­sa­lais­ten ja po­lii­tik­ko­jen vä­lil­lä ei konk­re­ti­soi­du in­ter­ne­tin vaa­li­kam­pan­join­nis­sa.

Tä­hän vai­kut­ta­vat verk­ko­kes­kus­te­lu­jen omi­nais­piir­teet, ku­ten kes­kus­te­lun heik­ko taso ja vi­ha­pu­he, mut­ta myös se, et­tä suu­rin osa avoi­mien­kin kes­kus­te­lu­ryh­mien osal­lis­tu­jis­ta on jo en­nal­ta si­tou­tu­nut puo­lu­ei­den vies­tin­tään. Sik­si si­säi­nen vies­tin­tä ja mo­bi­li­saa­tio ohit­ta­vat hel­pos­ti kans­sa­käy­mi­sen kan­sa­lais­ten kans­sa.

Hau­kio huo­maut­taa, et­tä vaa­leis­ta toi­sen­sa jäl­keen on odo­tet­tu en­sim­mäi­siä to­del­li­sia in­ter­net- tai some-vaa­le­ja.

Väi­tös­kir­jaan­sa var­ten Hau­kio on haas­ta­tel­lut kes­kus­tan, kris­til­lis­de­mok­raat­tien, pe­rus­suo­ma­lais­ten, SDP:n ja vih­rei­den edus­ta­jia. Hän on kes­kit­ty­nyt vuo­sien 2011 ja 2015 edus­kun­ta­vaa­lei­hin.

Hau­kio tun­tee ai­he­pii­riä omal­ta työ­u­ral­taan, sil­lä hän toi­mi ko­koo­muk­sen vies­tin­tä­pääl­lik­kö­nä nel­jän ja puo­len vuo­den ajan. Hän jät­ti teh­tä­vän vuon­na 2012, kun hä­nen puo­li­son­sa Sau­li Nii­nis­tö va­lit­tiin pre­si­den­tik­si.

Väi­tös­ti­lai­suus al­kaa kel­lo 12.