Nina Tör­nudd / STT

Pel­ler­von ta­lous­tut­ki­mus PTT suo­sit­te­lee ra­ju­ja leik­kauk­sia jul­ki­seen ta­lou­teen en­si hal­li­tus­kau­del­la. PTT las­kee, et­tä me­noi­hin tu­li­si teh­dä nel­jän mil­jar­din eu­ron so­peu­tus vuo­des­sa, jot­ta ra­ken­teel­lis­ta ali­jää­mää saa­tai­siin kor­jat­tua.

Me­no­jen kas­vu ja tu­lo­jen pie­ne­ne­mi­nen li­sää­vät val­ti­on­ta­lou­den ali­jää­mää vuo­si­ta­sol­la noin 4,5 mil­jar­dia seu­raa­van hal­li­tus­kau­den ai­ka­na. Hä­vit­tä­jä­han­kin­nat li­sää­vät ali­jää­mää vie­lä 1,5 mil­jar­dia vuo­des­sa al­ka­en vuo­des­ta 2025. Il­man kor­jaa­via toi­mia val­ti­on­ta­lou­den ali­jää­mä il­man kor­ko­me­no­ja kas­vaa jul­ki­sen ta­lou­den ti­lin­pi­dos­sa siis 6 mil­jar­dil­la eu­rol­la vuo­des­sa.

PTT esit­tää po­li­tiik­ka­suo­si­tuk­ses­saan työl­li­syy­den nos­ta­mi­seen täh­tää­viä so­si­aa­li­tur­van leik­kauk­sia, esi­mer­kik­si an­si­o­si­don­nais­ten etuuk­sien hei­ken­tä­mis­tä, muun mu­as­sa por­ras­ta­mal­la an­si­o­si­don­nais­ta työt­tö­myys­tur­vaa työ­his­to­ri­an pe­rus­teel­la.

Suo­mi on vel­kaan­tu­nut mer­kit­tä­väs­ti ku­lu­van hal­li­tus­kau­den ai­ka­na, pää­o­sin ko­ro­na­pan­de­mi­an vuok­si. Ta­lout­ta myös el­vy­tet­tiin mas­sii­vi­ses­ti. Kun ko­ro­na­pan­de­mia al­koi hel­lit­tää, al­koi Ve­nä­jän hyök­käys­so­ta Uk­rai­nas­sa, joka li­sä­si maan­puo­lus­tuk­sen, huol­to­var­muus­toi­mien sekä pa­ko­lais­ten vas­taa­not­ta­mi­sen kus­tan­nuk­sia tänä ja en­si vuon­na noin kah­del­la mil­jar­dil­la eu­rol­la.

Ko­ro­na­pan­de­mi­as­ta sel­vit­tiin Suo­mes­sa kan­sain­vä­li­ses­ti ver­tail­len hy­vin, ja el­vy­tys oli PTT:n ar­vi­on mu­kaan oi­kein koh­den­net­tua ja pää­o­sin mää­räl­tään oi­kein mi­toi­tet­tua. Val­ti­on vel­ka kas­voi huo­mat­ta­vas­ti, mut­ta krii­sin jäl­keen tuo­tan­to ja työl­li­syys pa­ra­ni­vat ja jul­ki­nen vel­ka oli mat­kal­la koh­ti ta­sa­pai­noa. Ve­nä­jän hyök­käys kat­kai­si ke­hi­tyk­sen, ja so­dan ta­kia ta­lous ja työl­li­syys­ke­hi­tys heik­ke­ne­vät ja krii­si­toi­met li­sää­vät val­ti­on me­no­ja.

–  Täs­tä huo­li­mat­ta jul­ki­sen ta­lou­den ali­jää­mä on tänä vuon­na koh­tuul­li­nen, var­sin­kin ot­ta­en huo­mi­oon mil­lais­ten krii­sien kes­kel­lä Suo­mi on ol­lut oi­ke­as­taan koko hal­li­tus­kau­den, PTT ar­vi­oi.

Ve­nä­jän hyök­käys­so­ta on li­sän­nyt tar­vet­ta pa­nos­taa maan­puo­lus­tuk­seen ja krii­sien hal­lin­taan ai­em­paa enem­män. Vä­lit­tö­mät vai­ku­tuk­set ovat PTT:n ar­vi­on mu­kaan noin kak­si mil­jar­dia vuo­des­sa ja py­sy­vä me­non­li­säys­tar­ve kar­ke­as­ti ar­vi­oi­den noin puo­let täs­tä.

–  Maan­puo­lus­tus ja ar­mei­jan aseis­ta­mi­nen ovat ää­rim­mäi­sen tär­kei­tä, mut­ta sa­mal­la on hyvä tie­dos­taa, et­tä sii­hen käy­tet­tä­vät va­rat ovat pois­sa muus­ta yh­teis­kun­nan ke­hit­tä­mi­ses­tä ja ta­lou­del­li­ses­ta hy­vin­voin­nis­ta, PTT to­te­aa.

PTT suo­sit­te­lee, et­tä seu­raa­van hal­li­tuk­sen tu­li­si ot­taa jul­ki­sen ta­lou­den kes­tä­vyys ta­lous­po­li­tiik­kan­sa kul­ma­ki­vek­si. So­peut­ta­mis­tar­peek­si PTT las­kee noin nel­jä mil­jar­dia eu­roa vuo­des­sa. Lu­vus­sa ei ole mu­ka­na hä­vit­tä­jä­han­kin­to­ja, kos­ka nii­hin liit­ty­vät me­not päät­ty­vät tä­män vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na. Las­kuis­ta on pois­sa myös tut­ki­mus- ja ke­hi­tys­me­no­jen kas­vat­ta­mi­nen, jon­ka ar­vi­oi­daan mak­sa­van noin puo­li mil­jar­dia eu­roa vuo­des­sa.

So­peu­tuk­sen tar­ve on niin suu­ri, et­tä ta­voit­teen saa­vut­ta­mi­sek­si tar­vi­taan kaik­kia käy­tet­tä­vis­sä ole­via kei­no­ja, PTT kat­soo. Val­ti­on bud­je­tis­ta on sen ar­vi­on mu­kaan koh­ta­lai­sen hel­pos­ti lei­kat­ta­vis­sa puo­les­ta mil­jar­dis­ta mil­jar­diin eu­roon. Li­sä­tu­lo­ja toi­si muun mu­as­sa al­ko­ho­li- ja tu­pak­ka­ve­ron ko­ro­tus.

–  Mitä yh­te­näi­sem­pi hal­li­tus­poh­ja on ta­lous­po­liit­ti­sel­ta ajat­te­lul­taan, sitä isom­piin sääs­töi­hin yl­le­tään.

Jos ny­kyi­nen kor­kea inf­laa­tio jää vä­li­ai­kai­sek­si il­mi­ök­si, voi­tai­siin yleis­tä ar­von­li­sä­ve­ro­kan­taa nos­taa yh­del­lä pro­sent­tiyk­si­köl­lä. Myös kiin­teis­tö­ve­ro­tuk­ses­sa on po­ten­ti­aa­lia ve­ro­tu­lo­jen li­sää­mi­seen, mut­ta se edel­lyt­tää ve­ro­tu­sar­vo­jen jäl­keen­jää­nei­syy­den kor­jaa­mis­ta, PTT esit­tää.