Ans­si Ru­la­mo / STT

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Ant­ti Kaik­ko­nen (kesk.) jat­kaa tä­nään kak­si­päi­väis­tä työ­vie­rai­lu­aan Tur­kin pää­kau­pun­gis­sa An­ka­ras­sa. Kaik­ko­nen on Tur­kis­sa kes­kus­te­le­mas­sa muun mu­as­sa Suo­men Nato-jä­se­nyysp­ro­ses­sis­ta.

Turk­ki on Un­ka­rin ohel­la ai­noa Na­ton 30 jä­sen­maas­ta, joka ei ole vie­lä ra­ti­fi­oi­nut Suo­men ja Ruot­sin jä­se­nyyt­tä so­ti­las­lii­tos­sa. Ra­ti­fi­oin­nis­ta on käy­ty kes­kus­te­lu­ja vii­me kuu­kau­si­na Suo­men ja Tur­kin vä­lil­lä niin po­lii­tik­ko­jen kes­ken kuin vir­ka­mies­ta­sol­la­kin. Tur­kin puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Hu­lu­si Akar kut­sui Kaik­ko­sen vie­rai­lul­le An­ka­raan.

Akar ker­toi ai­em­min täl­lä vii­kol­la, et­tä Turk­ki odot­taa vie­lä "konk­reet­ti­sia as­ke­lia" Suo­mel­ta ja Ruot­sil­ta. Tur­kin ul­ko­mi­nis­te­ri Mevlüt Ca­vu­sog­lu puo­les­taan vaa­ti tiis­tai­na Suo­mel­ta asei­den vien­ti­ra­joi­tuk­sis­ta luo­pu­mis­ta.

Turk­ki on vaa­ti­nut Suo­mel­ta ja Ruot­sil­ta toi­mia eten­kin kur­di­ter­ro­ris­min kit­ke­mi­sek­si. Vaa­ti­mus­ten on kat­sot­tu koh­dis­tu­van Suo­mea voi­mal­li­sem­min Ruot­siin.

Kaik­ko­nen ker­too Tur­kin-mat­kan­sa an­nis­ta tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa kel­lo 13.30.

At­lan­tin toi­sel­la puo­lel­la ul­ko­mi­nis­te­ri Pek­ka Haa­vis­to (vihr.) jat­kaa tä­nään vie­rai­lu­aan Was­hing­to­nis­sa, jos­sa hä­nen oh­jel­maan­sa on kuu­lu­nut muun mu­as­sa ta­paa­mi­nen Yh­dys­val­to­jen ul­ko­mi­nis­te­rin An­to­ny Blin­ke­nin kans­sa.

Myös Haa­vis­ton asi­a­lis­tal­la on ol­lut muun mu­as­sa Suo­men Nato-jä­se­nyysp­ro­ses­sin ete­ne­mi­nen.

Per­jan­tai­na Haa­vis­ton mat­ka jat­kuu New Yor­kiin, jos­sa hän ta­paa muun mu­as­sa YK:n pää­sih­tee­ri An­to­nio Gu­ter­re­sin.