Suo­ma­lai­sis­ta vien­tiy­ri­tyk­sis­tä enää 4 pro­sen­til­la on lii­ke­toi­min­taa Ve­nä­jäl­lä, sel­vi­ää kaup­pa­ka­ma­rien vien­ti­joh­ta­jil­le tee­te­tys­tä ky­se­lys­tä. Tou­ko-, elo- ja mar­ras­kuun vien­ti­joh­ta­ja­ky­se­lyt osoit­ta­vat, et­tä yri­tyk­set ovat ol­leet si­tou­tu­nei­ta Ve­nä­jän mark­ki­noil­ta ve­täy­ty­mi­seen. Ky­se­lys­tä sel­vi­ää myös, et­tä suo­ma­lai­sy­ri­tys­ten vien­ti­nä­ky­miä en­si vuo­del­le hei­ken­tä­vät Sak­san heik­ke­ne­vä ta­lous­ti­lan­ne ja Iso-Bri­tan­ni­an EU-eron ai­heut­ta­mien kau­pa­nes­tei­den kas­vu.

Kaup­pa­ka­ma­rien vien­ti­joh­ta­ja­ky­se­lyl­lä on sel­vi­tet­ty Ve­nä­jän hyök­käys­so­dan al­ka­mi­ses­ta läh­tien suo­ma­lais­ten vien­tiy­ri­tys­ten ve­täy­ty­mis­tä Ve­nä­jän mark­ki­noil­ta. Ky­se­lyt osoit­ta­vat, et­tä yri­tyk­set ovat teh­neet Ve­nä­jän mark­ki­noil­ta pois­tu­mis­ta ta­sai­ses­ti ja suu­rin läh­tö­piik­ki nä­kyi tou­ko- ja elo­kuun vä­li­se­nä ai­ka­na.

Tuo­rein kaup­pa­ka­ma­rien vien­ti­joh­ta­ja­ky­se­ly to­teu­tet­tiin mar­ras­kuus­sa ja enää vain 4 pro­sent­tia vas­tan­neis­ta ker­toi yri­tyk­sel­lä ole­van lii­ke­toi­min­taa Ve­nä­jäl­lä. 81 pro­sen­til­la vas­tan­neis­ta ei ole lii­ke­toi­min­taa Ve­nä­jäl­lä ja 15 pro­sent­tia vas­tan­neis­ta ker­toi ve­täy­ty­misp­ro­ses­sin ole­van kes­ken.

Kes­kus­kaup­pa­ka­ma­rin kan­sain­vä­lis­ten asi­oi­den joh­ta­ja Le­ni­ta Toi­va­kan mu­kaan suo­ma­lai­set yri­tyk­set ovat ol­leet erit­täin si­tou­tu­nei­ta Ve­nä­jän vas­tai­siin pa­kot­tei­siin ja Ve­nä­jän mark­ki­noil­ta ve­täy­ty­mi­seen.

– Suo­ma­lai­sy­ri­tyk­set ovat ol­leet etu­jou­kois­sa nou­dat­ta­mas­sa Ve­nä­jä-pa­kot­tei­ta to­del­la kuu­li­ai­ses­ti ja ne ovat si­tou­tu­neet nii­hin erit­täin hy­vin. Suo­ma­lais­ten yri­tys­ten Ve­nä­jäl­tä ve­täy­ty­mi­nen Ve­nä­jän hyök­käys­so­dan vuok­si on län­ti­sis­tä mais­ta suu­rin­ta. Sii­tä kii­tos yri­tyk­sil­lem­me. Suo­ma­lai­sil­la yri­tyk­sil­lä on ol­lut vah­va tah­to tuo­mi­ta Ve­nä­jän so­ta­toi­met, vaik­ka ve­täy­ty­mi­nen ei ole ol­lut yk­sin­ker­tais­ta­ja sii­tä on ol­lut ta­lou­del­li­sia seu­rauk­sia, sa­noo Toi­vak­ka.

Toi­va­kan mu­kaan suo­ma­lai­set vien­tiy­ri­tyk­set ovat pie­nen­tä­neet Ve­nä­jä-ris­ki­ään jo en­nen hyök­käys­so­dan al­ka­mis­ta Kri­min val­tauk­sen jäl­keen.

– Ve­nä­jän osuus Suo­men vien­nis­tä oli so­dan al­ka­es­sa enää 5 pro­sent­tia. Suu­rim­mal­le osal­le yri­tyk­sis­tä Ve­nä­jä ei enää ol­lut tär­keim­pien kaup­pa­kump­pa­nien jou­kos­sa. Ve­nä­jän kau­pas­sa on nyt jää­kau­si, joka voi kes­tää kym­me­niä vuo­sia, su­ku­pol­via. Kos­ka luot­ta­mus on men­nyt­tä, pal­jon pi­täi­si itä­ra­jan ta­ka­na muut­tua, et­tä kaup­pa taas el­pyi­si.

Sak­san heik­ke­ne­vä ta­lous­ti­lan­ne vai­kut­taa myös suo­ma­lai­sy­ri­tyk­siin ja pe­rä­ti 63 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ar­vi­oi ti­lan­teen vai­kut­ta­van yri­tyk­sen vien­ti­nä­ky­miin vuon­na 2023 mer­kit­tä­väs­ti, jon­kin ver­ran tai hie­man. 29 pro­sent­tia vas­ta­si, et­tei Sak­san heik­ke­ne­väl­lä ta­lous­ti­lan­teel­la ole vien­ti­nä­ky­miin lain­kaan vai­ku­tuk­sia ja 7 pro­sent­tia ei osan­nut ar­vi­oi­da vai­ku­tuk­sia.

Kaup­pa­ka­ma­rien vien­tiy­ri­tys­ten joh­ta­jil­le suun­nat­tu ky­se­ly teh­tiin 14.–16.11. Ky­se­lyyn vas­ta­si 123 yri­tys­tä. Vas­tan­neet yri­tyk­set oli­vat mer­kit­tä­viä vien­tiä har­joit­ta­via työ­nan­ta­ja­y­ri­tyk­siä eri puo­lil­ta Suo­mea.