STT–AFP

Bri­tan­ni­as­sa Lon­toon pa­lo­lai­tos (LFB) on lu­van­nut ryh­tyä "vä­lit­tö­miin toi­miin" sen jäl­keen kun riip­pu­ma­ton ar­vi­oin­ti to­te­si lai­tok­sen ins­ti­tu­ti­o­naa­li­ses­ti nais­vi­ha­mie­li­sek­si ja ra­sis­ti­sek­si. Lai­tos on lu­van­nut nol­la­to­le­rans­sin syr­jin­tään, häi­rin­tään ja kiu­saa­mi­seen.

LFB ker­too saa­neen­sa en­ti­sen syyt­tä­jän Na­zir Af­za­lin joh­dol­la teh­dys­tä tut­kin­nas­ta pa­ri­kym­men­tä suo­si­tus­ta, joi­den pe­rus­teel­la ai­o­taan muun mu­as­sa pe­rus­taa ul­koi­nen va­li­tus­jär­jes­tel­mä sekä tes­ta­ta var­ta­lo­ka­me­roi­den käyt­töä ko­ti­käyn­neil­lä.

LFB myön­tää avoi­mes­ti, et­tä ra­por­tis­sa käy il­mi jär­kyt­tä­vän huo­noa käy­tös­tä ja tus­kal­li­sia ko­ke­muk­sia mo­nien vuo­sien ajal­ta.

Ra­por­tin on mää­rä tul­la jul­ki pi­ka­puo­liin, mut­ta Sun­day Ti­mes jul­kai si ra­por­tin si­säl­lös­tä ju­tun per­jan­tai­na saa­tu­aan ko­pi­on sii­tä kä­siin­sä. Leh­ti kir­joit­taa, et­tä Bri­tan­ni­an suu­rim­man pa­lo­lai­tok­sen si­säl­tä pal­jas­tui tok­si­nen kult­tuu­ri. Li­säk­si ai­hees­ta ovat uu­ti­soi­neet ai­na­kin Sky News ja BBC.

"Henkilökunta ansaitsee parempaa"

Vii­me vuo­den maa­lis­kuus­sa tut­kin­nan aloit­ta­neen Af­za­lin ker­ro­taan kuul­leen kym­me­niä esi­merk­ke­jä ra­sis­mis­ta, kiu­saa­mi­ses­ta ja nais­vi­has­ta. Erääs­sä ta­pauk­ses­sa nais­pe­las­ta­jan ky­pä­rä oli täy­tet­ty virt­sal­la, ja toi­ses­sa ta­pauk­ses­sa mus­ta työn­te­ki­jä oli löy­tä­nyt kaap­pin­sa ylä­puo­lel­ta hirt­to­sil­mu­kan.

Tie­don tul­tua jul­ki Af­zal on vah­vis­ta­nut ra­por­tin vuo­ta­neen si­säl­lön sekä me­di­as­sa et­tä Twit­te­ris­sä.

–  Hen­ki­lö­kun­ta an­sait­see pa­rem­paa, hän kir­joit­taa Twit­te­ris­sä.

Lon­toon pa­lo­lai­tos­ta joh­ta­va An­dy Roe pa­hoit­te­lee lai­tok­sen lau­sun­nos­sa kaik­kea ai­heu­tu­nut­ta va­hin­koa sy­väs­ti. Hän lu­paa ol­la täy­des­sä vas­tuus­sa kult­tuu­rin pa­ran­ta­mi­ses­ta ja sa­noo hy­väk­sy­vän­sä kaik­ki ra­por­tin suo­si­tuk­set.

Lon­toon por­mes­ta­ri Sa­diq Khan kut­suu lau­sun­nos­saan ra­port­tia kään­ne­koh­dak­si ja sen löy­dök­siä kar­mi­vik­si. Hän pe­nää mer­kit­tä­viä ja tar­peel­li­sia muu­tok­sia, joil­la tu­e­taan vää­rin­käy­tök­sis­tä ker­to­vaa hen­ki­lö­kun­taa ja kit­ke­tään pois ne, jot­ka ovat syyl­lis­ty­neet sek­sis­miin, ra­sis­miin, nais­vi­haan, ho­mo­fo­bi­aan, kiu­saa­mi­seen tai häi­rin­tään.

Ongelmia myös kansalaisten kohtelussa

LFB:n Roe pyy­si Af­za­lia te­ke­mään koko or­ga­ni­saa­ti­on kat­ta­van riip­pu­mat­to­man ar­vi­oin­nin. Taus­tal­la oli vuon­na 2020 elo­kuus­sa ta­pah­tu­nut har­joit­te­li­jan it­se­mur­ha, jota seu­ran­nees­sa si­säi­ses­sä tut­kin­nas­sa tuli LFB:n mu­kaan il­mi "tiuk­ko­ja ky­sy­myk­siä" lai­tok­sen kult­tuu­ris­ta.

Tut­kin­nas­sa Af­zal tii­mei­neen haas­tat­te­li yli 2  000:ta ny­kyis­tä ja en­tis­tä työn­te­ki­jää sekä kan­sa­lai­sia, mu­kaan lu­kien ih­mi­siä län­ti­ses­tä Lon­toos­ta, jos­sa vuo­den 2017 Gren­fell To­we­rin tu­li­pa­lo ai­heut­ti suur­ta tu­hoa. Roen lau­sun­non mu­kaan ra­por­tis­sa tuli esiin myös joi­den­kin työn­te­ki­jöi­den täy­sin epä­so­pi­vaa käy­tös­tä kan­sa­lai­sia koh­taan.

Ra­por­tin myö­tä LFB ai­koo siir­tää ke­net ta­han­sa työn­te­ki­jän ase­mas­ta riip­pu­mat­ta si­vuun tut­kin­nan ajak­si, jos esiin tu­lee syy­tök­siä kiu­saa­mi­ses­ta, häi­rin­näs­tä tai syr­jin­näs­tä. Jos syyt­teet osoit­tau­tu­vat to­dek­si, hen­ki­lö sa­no­taan ir­ti.

Li­säk­si pa­lo­lai­tos ai­koo ul­kois­taa luot­ta­muk­sel­li­set va­li­tuk­set ja tut­kin­tap­ro­ses­sit sekä var­mis­taa, et­tä työn­te­ki­jöil­lä on en­tis­tä no­pe­am­pi ja hel­pom­pi pää­sy mie­len­ter­veys­pal­ve­lui­hin.

Tuo­re ra­port­ti muis­tut­taa vuo­den 1999 Macp­her­son-tut­kin­taa Lon­toon po­lii­sis­ta. Tut­kin­nas­ta teh­dys­sä ra­por­tis­sa po­lii­sin to­det­tiin ole­van ins­ti­tu­ti­o­naa­li­ses­ti ra­sis­ti­nen.

Lä­hes nel­jän­nes­vuo­si­sa­ta myö­hem­min po­lii­sil­la on edel­leen va­ka­via on­gel­mia niin ra­sis­min kuin su­ku­puo­leen pe­rus­tu­van syr­jin­nän kans­sa. Vii­me ai­koi­na po­lii­sia on syy­tet­ty niin syr­jin­näs­tä kuin sek­su­aa­li­sis­ta vää­rin­käy­tök­sis­tä.

---

Suo­mes­sa apua vai­ke­as­sa ti­lan­tees­sa an­taa esi­mer­kik­si Mie­li Suo­men Mie­len­ter­veys ry:n krii­si­pu­he­lin, joka päi­vys­tää nu­me­ros­sa 09 2525 0111.