Ee­tu Ha­lo­nen / STT

Suo­ma­lais­ten nuor­ten kiin­nos­tus il­mas­ton­muu­tok­seen ja ym­pä­ris­tön ti­laan liit­ty­viin uu­ti­siin on las­ke­nut. Asia il­me­nee Uu­tis­me­di­an lii­ton ky­se­ly­tut­ki­muk­ses­ta.

Vie­lä vuon­na 2020 joka nel­jäs nuo­ri il­moit­ti vas­taa­vas­sa ky­se­lys­sä ole­van­sa kiin­nos­tu­nut il­mas­ton­muu­tos- ja ym­pä­ris­tö­uu­ti­sis­ta. Nyt osuus on las­ke­nut al­le vii­de­so­saan.

Kaik­kein eni­ten nuor­ten kiin­nos­tus on kah­des­sa vuo­des­sa lo­pah­ta­nut ko­ro­nau­u­ti­siin. Vuon­na 2020 ko­ro­naan liit­ty­vis­tä uu­ti­sis­ta oli kiin­nos­tu­nut lä­hes kol­ma­so­sa vas­taa­jis­ta. Nyt enää noin joka kym­me­nes nuo­ri il­moit­ti ole­van­sa kiin­nos­tu­nut ko­ro­nau­u­ti­sis­ta.

Myös nuor­ten kiin­nos­tus isoi­hin ajan­koh­tai­siin uu­ti­sai­hei­siin niin maa­il­mal­ta kuin ko­ti­maas­ta on las­ke­nut.

Edel­li­ses­sä ky­se­lys­sä esi­mer­kik­si ul­ko­mai­den isois­ta uu­ti­sis­ta oli kiin­nos­tu­nut puo­let nuo­ris­ta. Tuo­rees­sa ky­se­lys­sä osuus on pu­don­nut noin kol­ma­so­saan.

Ky­se­lys­sä nou­si kaik­kein kiin­nos­ta­vim­mak­si uu­ti­sai­heek­si nuor­ten elä­mään liit­ty­vät uu­ti­set. Täl­lai­ses­ta uu­ti­soin­nis­ta il­moit­ti ole­van­sa kiin­nos­tu­nut noin kak­si vas­taa­jaa vii­des­tä. Osuus oli vuo­den 2020 ky­se­lys­sä sama.

Nuo­ret ovat tuo­reen ky­se­lyn pe­rus­teel­la ai­em­paa kiin­nos­tu­neem­pia muun mu­as­sa mie­len­ter­vey­teen, hy­vin­voin­tiin ja ih­mis­suh­tei­siin liit­ty­vis­tä uu­ti­sis­ta.

Kiin­nos­tus on myös hie­man nous­sut sel­lai­siin uu­ti­siin, jois­sa on haas­ta­tel­tu nuo­ria. Noin joka vii­des vas­taa­ja ker­toi ole­van­sa kiin­nos­tu­nut täl­lai­sis­ta uu­ti­sis­ta.

Ky­se­lys­sä yli puo­let nuo­ris­ta ker­toi ko­ke­van­sa, et­tä nuor­ten nä­ke­myk­siä kuul­laan me­di­as­sa mel­ko tai erit­täin huo­nos­ti.

Ky­se­lys­sä noin joka kol­mas nuo­ri ker­toi tun­te­van­sa sekä ah­dis­tus­ta et­tä pel­koa so­taan ja krii­sei­hin liit­ty­väs­tä uu­ti­soin­nis­ta. Toi­saal­ta lä­hes yh­tä moni ker­toi täl­lais­ten uu­tis­ten he­rät­tä­vän myös kiin­nos­tus­ta.

Ky­se­lyn pe­rus­teel­la so­tiin ja krii­sei­hin liit­ty­vä uu­ti­soin­ti ai­heut­taa nuo­ril­le enem­män pel­koa sekä ah­dis­tus­ta kuin ko­ro­nau­u­ti­soin­ti vuon­na 2020.

Tuol­loin nuo­ril­ta ky­syt­tiin vas­taa­vas­sa ky­se­lys­sä, min­kä­lai­sia tun­tei­ta ko­ro­nau­u­ti­soin­ti heis­sä he­rät­ti. Ah­dis­tus­ta koki noin joka nel­jäs ja pel­koa joka vii­des nuo­ri.

Use­am­pi kuin kol­me vii­des­tä toi­voi tuo­rees­sa ky­se­lys­sä li­sää nuor­ten nä­ke­myk­siä myös so­taan ja krii­sei­hin liit­ty­vään uu­ti­soin­tiin.

Me­di­a­kas­va­tu­sa­si­an­tun­ti­ja Han­na Romp­pai­nen Me­di­a­lii­tos­ta sa­noo, et­tä me­di­an oli­si syy­tä poh­tia ky­se­lyn tu­lok­sia.

–  Oli­si tär­ke­ää kuul­la nuo­ria myös iso­jen uu­ti­sai­hei­den yh­tey­des­sä ja yl­lä­pi­tää toi­voa, Romp­pai­nen sa­noo lii­ton tie­dot­tees­sa.

–  Par­haim­mil­laan luo­tet­ta­va, jour­na­lis­ti­ses­ti tuo­tet­tu tie­to voi tuo­da tur­vaa ja sel­keyt­tä sil­loin­kin, kun ai­heet ovat pe­lot­ta­via sekä he­rät­tä­vät suur­ta huol­ta.

Ky­se­lyn to­teut­ti tut­ki­mu­syh­tiö Kan­tar TNS. Ky­se­lyyn vas­ta­si jou­lu­kuus­sa va­jaat 800 iäl­tään 13–18-vuo­ti­as­ta nuor­ta.