Nina Tör­nudd / STT

Yhä use­am­pi Suo­mes­sa re­kis­te­röi­tä­vä uu­si au­to on la­dat­ta­va tai täys­säh­kö­au­to, ker­too Au­to­a­lan tie­do­tus­kes­kus. Mar­ras­kuun ai­ka­na en­si­re­kis­te­röi­dyis­tä au­tois­ta yh­teen­sä 46 pro­sent­tia oli la­dat­ta­via. Täys­säh­kö­au­to­ja oli liki 25 pro­sent­tia ja la­dat­ta­via hyb­ri­de­jä rei­lut 21 pro­sent­tia kai­kis­ta.

Tä­män vuo­den alus­ta las­kien la­dat­ta­vien au­to­jen osuus on noin 37 pro­sent­tia. Työ­suh­de­au­tois­sa ke­hi­tys säh­köi­seen suun­taan on ol­lut sa­mal­la jak­sol­la vie­lä no­pe­am­paa, ja niis­tä la­dat­ta­vien osuus on jo noin puo­let.

Kaik­ki­aan au­to­kaup­pa on tänä vuon­na jää­mäs­sä anee­mi­sek­si, kos­ka kom­po­nent­ti­pu­la ja tuo­tan­non pul­lon­kau­lat pi­den­tä­vät toi­mi­tu­sai­ko­ja edel­leen. Tänä vuon­na uu­sia hen­ki­lö­au­to­ja on mar­ras­kuun lop­puun men­nes­sä en­si­re­kis­te­röi­ty yh­teen­sä 75  510. Vii­me vuo­den lu­vuis­ta jää­dään mil­tei 18 pro­sent­tia.

Re­kis­te­röin­nit ovat eri­lais­ten pul­lon­kau­lo­jen ta­kia jää­neet pie­nem­mik­si jo ke­säs­tä 2019 al­ka­en. Uu­sien au­to­jen ti­laus­kan­ta on edel­leen mo­nin­ker­tai­nen nor­maa­liin mar­ras­kuun ta­soon­sa näh­den.

---

Muo­kat­tu ot­sik­koa ja ju­tun al­kua klo 12.40: uus­re­kis­te­röin­ti-sa­nan ti­lal­la sana en­si­re­kis­te­röin­ti.