Juk­ka Sil­vast

Ta­pa­ni Ko­pio ja Ta­pio No­ro­lah­ti pää­se­vät kah­teen pek­kaan myy­mään jou­lu­kuu­set Po­rin pe­rin­tei­sil­lä kuu­si­mark­ki­noil­la Lii­san­to­ril­la. Kau­pun­gin jär­jes­tä­mä huu­to­kaup­pa­ti­lai­suus ei mui­ta pai­kan­vuok­raa­jia ve­tä­nyt puo­leen­sa, jo­ten mies­ten huu­dot­kin su­jui­vat so­pui­sas­ti poh­ja­hin­noil­la.

To­tu­tus­ti kaup­pa­ti­lai­suut­ta pi­tä­neen pal­ve­lu­pääl­lik­kö Heik­ki Tuo­mi­sen mu­kaan huu­ta­jien mää­rä oli var­maan­kin his­to­ri­an pie­nin. Kau­pun­ki ko­ko­si vuok­ra­tu­lo­ja nel­jäs­tä pai­kas­ta vain 1 600 eu­roa.

– Ei tämä kova suk­see ol­lut, Tuo­mi­nen tuu­ma­si vä­ki­mää­rän näh­ty­ään.

Ko­pio ja No­ro­lah­ti va­ra­si­vat mo­lem­mat kak­si myyn­ti­pis­tet­tä – tar­jol­la oli seit­se­män.

– Ei tämä hin­nas­ta­kaan ole kiin­ni, kos­kaan sii­tä ei ole tul­lut pa­lau­tet­ta – koh­tuu­hin­tai­sia ovat, Tuo­mi­nen ar­vi­oi.

Hän epäi­li, et­tä Lii­san­to­rin ym­pä­ris­tön re­mon­toin­ti on saat­ta­nut säi­käyt­tää kuu­si­kaup­pi­ai­ta, vaik­ka ura­koit­si­ja on lu­van­nut hoi­taa hom­man­sa al­ta pois.

Ko­ke­mä­en Kau­vat­sal­ta saa­pu­nut Ta­pa­ni Ko­pio ar­vi­oi, et­tä kun kuu­sia kau­pi­tel­laan lä­hes joka kul­mal­la, tar­jon­taa riit­tää. Hän nä­kee, et­tä ver­rat­tu­na 20–30 vuo­den ta­kai­seen vi­li­nään, ku­hi­na Lii­san­to­ril­la on vii­me vuo­si­na hil­jen­ty­nyt.

Pal­ve­lu­pääl­lik­kö Tuo­mi­nen it­se sa­noo os­ta­van­sa kuu­sen ai­na Lii­san­to­ril­ta, se on pe­rin­ne. Vaik­ka myyn­ti­pai­kois­ta jäi kol­me vuok­raa­mat­ta, Tuo­mi­sen mu­kaan Lii­san­to­rin ase­ma kaup­pa­paik­ka­na ei ole uhat­tu­na.

Pori ei ole edel­lyt­tä­nyt puil­le al­ku­pe­rä­to­dis­tuk­sia, ku­ten esi­mer­kik­si Tur­ku. Siel­lä myyn­ti­pai­kal­la on vaa­dit­ta­es­sa esi­tet­tä­vä to­dis­tus met­sän omis­tuk­ses­ta, tai os­to­kuus­ten al­ku­pe­räs­tä maa­no­mis­ta­jan to­dis­tus.

Kuu­sia saa myy­dä Lii­san­to­ril­la 13.–24.12. vä­li­se­nä ai­ka­na. Ko­pi­on mu­kaan puun koko on pie­nem­pään päin.

– Sen odo­te­taan ole­van suh­teel­li­sen ka­pea ja tuu­hea.

Jou­lu­puun muo­toi­lu on jo ar­kea, myös Ko­pi­on met­säs­sä. Hin­nois­ta hän sa­noo, et­tä kes­ki­hin­ta Lii­san­to­ril­la aset­tuu 30–50 eu­ron haa­ruk­kaa, isois­ta saa­te­taan pyy­tää ja saa­da sa­ta­kin eu­roa.