Suo­men nuo­hoo­jia edus­ta­van Nuo­hou­sa­lan Kes­kus­liit­to ry:n tie­toon on tul­lut ta­pauk­sia, jois­sa nuo­hous­pal­ve­lua on mark­ki­noi­tu asi­ak­kail­le ereh­dyt­tä­mäl­lä ja epä­a­si­al­li­sil­la ta­voil­la.

Asi­ak­kaan on an­net­tu ym­mär­tää, et­tä pu­he­li­mes­sa on alu­eel­li­nen nuo­hoo­ja tai alu­een ”oma” nuo­hoo­ja, vaik­ka nuo­hoo­ja oli­si tul­lut koh­tee­seen mat­ko­jen ta­kaa.

– Il­mei­se­nä tar­koi­tuk­se­na on ol­lut käyt­tää hy­väk­seen mie­li­ku­vaa pii­ri­nuo­houk­ses­ta, joka on kui­ten­kin päät­ty­nyt jo liki nel­jä vuot­ta sit­ten, Nuo­hou­sa­lan Kes­kus­lii­ton toi­mi­tus­joh­ta­ja Han­nu Mur­to­ka­re sa­noo.

Suo­mes­sa siir­ryt­tiin pii­ri­nuo­hous­jär­jes­tel­mäs­tä so­pi­mus­pe­rus­tei­seen nuo­houk­seen vuo­den 2019 alus­sa.

Asi­a­kas on myös saat­ta­nut us­koa ti­lan­neen­sa nuo­houk­sen pu­he­li­mes­sa tu­tul­ta nuo­hoo­jal­ta, jol­ta on ai­em­min os­ta­nut pal­ve­luk­sia. Liit­to on myös kuul­lut ker­rot­ta­van, et­tä asi­ak­kaal­le oli­si väi­tet­ty alu­eel­la vai­kut­ta­van nuo­hoo­jan lo­pet­ta­neen toi­min­tan­sa, vaik­ka näin ei oli­si­kaan asi­an lai­ta.

–Asi­ak­kaal­la on oi­keus tie­tää, mis­tä yri­tyk­ses­tä tar­jo­taan nuo­hous­pal­ve­luk­sia ja on­ko ky­sees­sä to­del­la­kin se nuo­hoo­ja, jol­ta asi­a­kas on tot­tu­nut ti­laa­maan pal­ve­luk­sia, Mur­to­ka­re pai­not­taa.

Kes­kus­liit­to vies­tit­tää, et­tä ener­gi­an hin­nan nou­su on li­sän­nyt tar­vet­ta sääs­tää läm­mi­tys­kus­tan­nuk­sis­sa puul­la läm­mit­tä­mäl­lä. Mo­net ai­kai­sem­min vain sa­tun­nai­ses­ti puul­la läm­mit­tä­jät ovat va­rau­tu­neet tal­ven tu­loon täy­den­tä­mäl­lä puu­va­ras­to­ja ja ot­ta­mal­la käyt­töön jopa pit­kään käyt­tä­mät­tä ol­lei­ta tu­li­si­jo­ja. Nuo­hoo­jien pal­ve­luil­le on pal­jon ky­syn­tää.

–Var­sin­kin maa­seu­dul­la ja pie­nem­mil­lä paik­ka­kun­nil­la asi­a­kas­suh­teet pai­kal­li­sen nuo­hoo­jan kans­sa ovat hy­vin pit­kiä ja läm­pi­miä, Mur­to­ka­re sa­noo. – Uu­den, var­sin­kin hie­man kau­em­pa­na vai­kut­ta­van pal­ve­lun­tar­jo­a­jan voi ol­la haas­ta­vaa löy­tää si­jaan­sa va­kiin­tu­neil­la mark­ki­noil­la.

Pii­ri­nuo­hous­jär­jes­tel­mäs­tä luo­vut­tiin alan kil­pai­lun va­paut­ta­mi­sek­si.

– Myös va­paan kil­pai­lun tu­lee kui­ten­kin ol­la asi­al­lis­ta ei­kä nuo­hous­pal­ve­lu­jen mark­ki­noin­ti saa pe­rus­tua vää­ril­le väit­tä­mil­le tai asi­ak­kaan har­haut­ta­mi­seen, Mur­to­ka­re pai­not­taa.

Kil­pai­lu- ja ku­lut­ta­ja­vi­ras­toon on tul­lut syk­syn ai­ka­na nuo­hous­ta kos­ke­via yh­tey­de­not­to­ja. Ne ovat kos­ke­neet epä­sel­vyyt­tä pal­ve­lun lo­pul­li­ses­ta hin­nas­ta tai it­se nuo­houk­sen on­nis­tu­mis­ta, mut­ta myös mark­ki­noin­nis­sa an­net­tu­ja har­haan­joh­ta­via tie­to­ja.

Kil­pai­lu- ja ku­lut­ta­ja­vi­ras­ton nuo­hou­sa­laan pe­reh­ty­nyt joh­ta­va asi­an­tun­ti­ja, OTK Juk­ka Kaak­ko­la KKV:stä pai­not­taa, et­tä kun pal­ve­lua mark­ki­noi­daan ku­lut­ta­jal­le pu­he­li­mit­se, jo ku­lut­ta­jan­suo­ja­la­ki edel­lyt­tää, et­tä en­sim­mäi­sek­si ker­ro­taan sel­ke­äs­ti, mis­tä yri­tyk­ses­tä soi­te­taan ja mil­lä asi­al­la.

Nuo­hous pe­rus­tuu Suo­mes­sa pe­las­tus­la­kiin. Pe­las­tus­lain (13§) mu­kaan ra­ken­nuk­sen omis­ta­jan on huo­leh­dit­ta­va, et­tä tu­li­si­jat ja sa­vu­hor­mit nuo­ho­taan mää­rä­vä­lein; va­ki­tui­seen asu­mi­seen käy­te­tyis­sä ra­ken­nuk­sis­sa vä­hin­tään vuo­sit­tain. Ra­ken­nuk­sen omis­ta­jan on ti­lat­ta­va nuo­hous it­se.

Va­ki­tui­sis­sa asun­nois­sa nuo­hous pi­tää teh­dä vuo­sit­tain, va­paa-ajan asun­nois­sa vä­hin­tään kol­men vuo­den vä­lein. Kak­ko­sa­sun­to­na käy­tet­tä­väs­sä va­paa-ajan asun­nos­sa nuo­hous oli­si kui­ten­kin hyvä to­teut­taa vuo­sit­tain. Pit­kään käyt­tä­mät­tö­mä­nä ol­leen tu­li­si­jan ja hor­min kun­to on tar­kis­tet­ta­va en­nen käyt­töö­not­toa. Nuo­hoo­ja voi teh­dä sen nuo­houk­sen yh­tey­des­sä.