STT–AFP

Öl­jy- ja kaa­su­yh­ti­öt in­ves­toi­vat kym­me­niä mil­jar­de­ja eu­ro­ja uu­teen fos­sii­lis­ten polt­to­ai­nei­den tuo­tan­toon, ja se voi pus­kea maa­pal­lon läm­pö­ti­lan ka­tast­ro­faa­li­sel­le ta­sol­le, to­de­taan tuo­rees­sa ra­por­tis­sa.

Aja­tus­pa­ja Car­bon Trac­ke­rin tors­tai­na jul­kai­se­mas­sa Pa­ris Ma­lig­ned -ra­por­tis­sa ker­ro­taan, et­tä öl­jy- ja kaa­su­yh­ti­öt ovat hy­väk­sy­neet vii­me vuo­den tam­mi­kuun ja tä­män vuo­den maa­lis­kuun vä­li­se­nä ai­ka­na yh­teen­sä 166 mil­jar­din dol­la­rin edes­tä in­ves­toin­te­ja uu­teen tuo­tan­toon. Val­ta­o­sa in­ves­toin­neis­ta on ris­ti­rii­das­sa Pa­rii­sin il­mas­to­so­pi­muk­ses­sa so­vi­tun ta­voit­teen kans­sa. Pa­rii­sis­sa maat so­pi­vat il­mas­ton läm­pe­ne­mi­sen ra­joit­ta­mi­ses­ta 1,5 as­tee­seen esi­te­ol­li­seen ai­kaan ver­rat­tu­na.

Li­säk­si noin kol­man­nes in­ves­toin­neis­ta eli 58 mil­jar­dia dol­la­ria on me­nos­sa pro­jek­tei­hin, joi­ta ra­por­tin mu­kaan tar­vi­taan vain, jos öl­jyn ja kaa­sun ku­lu­tus kas­vaa 2,5 as­teen läm­pe­ne­mi­seen joh­ta­val­le ta­sol­le.

Il­mas­tok­rii­sin hil­lit­se­mi­sek­si fos­sii­lis­ten polt­to­ai­nei­den käyt­töä on ra­joi­tet­ta­va mit­ta­vas­ti ny­kyi­ses­tä. Car­bon Trac­ker sa­noo kui­ten­kin yh­ti­öi­den suun­nit­te­le­van tuo­tan­non kas­vat­ta­mis­ta, mikä ai­heut­tai­si suu­ria hii­li­di­ok­si­di­pääs­tö­jä mah­dol­li­ses­ti vuo­si­kym­me­nik­si eteen­päin.

–  Öl­jy- ja kaa­su­yh­ti­öt mark­ki­noi­vat it­se­ään osa­na rat­kai­sua il­mas­ton­muu­tok­seen, kun sa­mal­la ne suun­nit­te­le­vat tuo­tan­non li­sää­mis­tä, mikä joh­tai­si il­mas­to­ka­tast­ro­fiin, sa­noo ra­por­tin kir­joit­ta­nut Car­bon Trac­ke­rin öl­jy- ja kaa­su­a­na­lyy­tik­ko Thom Al­len tie­dot­tees­sa.

Ra­por­tis­sa mai­ni­tuis­ta yh­ti­öis­tä vain BP:n ker­ro­taan suun­nit­te­le­van tuo­tan­to­aan Pa­rii­sin ta­voit­tei­den mu­kai­ses­ti. Muu­ta­ma eu­roop­pa­lai­syh­tiö suun­nit­te­lee öl­jyn tuo­tan­non vä­hen­tä­mis­tä mut­ta kas­vat­taa sa­mal­la kaa­sun tuo­tan­toa.

Car­bon Trac­ker huo­maut­taa, et­tä vaik­ka Uk­rai­nan sota ja sitä seu­ran­nut ener­gi­ak­rii­si ovat nos­ta­neet ener­gi­an hin­taa sekä ener­gi­an­tuot­ta­jien voit­to­ja, ne ovat myös li­sän­neet ym­mär­rys­tä sii­tä, et­tä uu­siu­tu­vat ener­gi­a­läh­teet voi­vat ol­la luo­tet­ta­vam­pia ja edul­li­sem­pia vaih­to­eh­to­ja.