Ee­vi Heik­ki­nen / STT

Suo­ma­lai­syh­ti­öis­sä kont­to­reil­le tul­laan sel­väs­ti har­vem­min kuin en­nen pan­de­mi­aa, kun yri­tyk­set ovat va­kiin­nut­ta­neet hyb­ri­di­työ­ta­po­jaan. Osas­sa yri­tyk­sis­tä on ase­tet­tu työ­pai­kal­la teh­tä­vil­le työ­päi­vil­le yh­ti­ö­koh­tai­set kiin­ti­öt, ku­ten esi­mer­kik­si ener­gi­ayh­tiö For­tu­mis­sa, jos­sa toi­mis­to­työn­te­ki­jöi­tä ke­ho­te­taan tu­le­maan työ­pai­kal­le vä­hin­tään kah­des­ti vii­kos­sa.

–  Me ha­lu­ai­sim­me ru­si­nat pul­las­ta eli hyb­ri­di­työs­tä ne par­haat puo­let. Se, et­tä ih­mi­set pys­ty­vät suh­teel­li­sen va­paas­ti te­ke­mään etä­työ­tä il­man muu­ta aut­taa työ- ja yk­si­tyi­se­lä­män yh­teen­so­vit­ta­mi­ses­sa ja jak­sa­mi­ses­sa, sa­noo For­tu­min Ge­ne­ra­ti­on-di­vi­si­oo­nan hen­ki­lös­tö­joh­ta­ja Hei­di Back­man-Hu­se­nius.

–  On tär­ke­ää, et­tä vä­lil­lä ta­va­taan myös kas­vok­kain, hän li­sää ja mai­nit­see lä­hi­työn val­teik­si in­no­voin­nin ja tii­mi­hen­gen.

Toi­set yri­tyk­set ovat pää­ty­neet joko ko­ro­na-ajan seu­rauk­se­na tai jo sitä en­nen pur­ka­maan käy­tän­nös­sä ko­ko­naan lä­hi­työn vaa­ti­muk­sen yh­ti­ö­ta­sol­la toi­mis­to­työn­te­ki­jöil­tä. Kai­vos­tek­no­lo­gi­ayh­tiö Met­so Ou­to­tec laa­ti vii­me vuo­den syk­sy­nä lin­jauk­sen, jon­ka mu­kaan hyb­ri­di­työn käy­tän­nöis­tä so­vi­taan en­si kä­des­sä tii­meis­sä.

STT ky­syi vii­des­tä suo­ma­lai­syh­ti­ös­tä, mil­lai­sia hyb­ri­di­työn käy­tän­tö­jä niis­sä täl­lä het­kel­lä nou­da­te­taan.

For­tu­min ta­voin myös S-Pan­kis­sa on teh­ty yh­ti­ö­ta­son lin­jaus lä­hi­työ­päi­vis­tä. Ke­vääl­lä laa­di­tus­sa hyb­ri­di­työn mal­lis­sa yh­ti­ö­koh­tai­sek­si lin­jauk­sek­si muo­dos­tui, et­tä vä­hin­tään noin puo­let työs­tä toi­vo­taan teh­tä­vän toi­mis­tol­la.

Hen­ki­lös­tö­joh­ta­ja Mer­ja Rei­ni­lä ker­too, et­tä työn­te­ki­jöis­tä mo­net ovat ko­ke­neet etä­työ­mah­dol­li­suu­den pa­ran­nuk­sek­si, ja jot­kut ovat toi­vo­neet vie­lä­kin va­paam­paa mal­lia. Yh­ti­ös­sä teh­tiin en­nen ko­ro­naa val­ta­o­sa työs­tä toi­mis­tol­la.

Niin ikään Back­man-Hu­se­nius sa­noo, et­tä hyb­ri­di­työ­rat­kai­suun on työn­te­ki­jöi­den kes­kuu­des­sa ol­tu pit­käl­ti tyy­ty­väi­siä. Mo­lem­mis­sa yh­ti­öis­sä myös tii­meil­lä on val­taa so­pia tar­kem­min käy­tän­nöis­tään.

Back­man-Hu­se­nius ku­vaa pan­de­mi­an toi­mi­neen ka­ta­lyyt­ti­nä etä­työ­mah­dol­li­suuk­sien mo­ni­puo­li­seen hyö­dyn­tä­mi­seen, joi­hin oli jo luo­tu poh­jaa yh­ti­ös­sä, jos­sa vuon­na 2017 teh­tiin töi­tä vie­lä pää­o­sin toi­mis­tol­la.

For­tu­min Suo­men työn­te­ki­jöis­tä rei­lul­le puo­lel­le on työn­ku­van­sa puo­les­ta mah­dol­lis­ta teh­dä töi­tä hyb­ri­di­nä, S-Pan­kis­sa etä­työ on kai­kis­sa tii­meis­sä jois­sain mää­rin mah­dol­lis­ta.

Met­so Ou­to­te­cin Suo­men toi­min­to­jen hen­ki­lös­tö­joh­ta­ja Kir­si Kass sa­noo, et­tä ny­kyis­tä tii­mi­koh­tais­ta lä­hi­töis­tä so­pi­mi­sen mal­lia tah­do­taan jat­kaa. En­nen ko­ro­naa etä­töi­tä teh­tiin yh­ti­ös­sä sa­tun­nai­sem­min.

Yh­ti­ön taan­noi­ses­sa yli 700 vas­tauk­sen ky­se­lys­sä työn­te­ki­jöis­tä noin puo­lel­le sopi par­hai­ten 2–3 toi­mis­to­päi­vää vii­kos­sa, pa­ril­le­kym­me­nel­le pro­sen­til­le ko­ko­ai­kai­nen lä­hi­työ ja kol­ma­so­sal­le pää­sään­töi­nen etä­työ.

–  Ky­se­lys­sä ky­syt­tiin myös, mik­si toi­mis­tol­le tul­laan, ja ei ole yl­lät­tä­vää, et­tä so­si­aa­li­nen kans­sa­käy­mi­nen, tii­min kans­sa yh­des­sä te­ke­mi­nen ja sa­tun­nai­set koh­taa­mi­set näh­tiin kes­kei­si­nä syi­nä.

Osas­sa yri­tyk­sis­tä hyb­ri­di­työ­tä on teh­ty jo pi­dem­pään, ku­ten tie­to­lii­ken­neyh­tiö DNA:ssa ja työ­e­lä­ke­va­kuu­tu­syh­tiö Var­mas­sa. Yh­ti­öis­sä hyb­ri­di­työn pe­li­sään­nöis­tä so­vi­taan en­si kä­des­sä tii­mi­koh­tai­ses­ti, ei­kä yh­ti­ö­ta­sol­la ole lin­jauk­sia kiin­ti­öis­tä. Lä­hi­töis­sä on etun­sa, mut­ta toi­mis­tol­le tu­le­mi­seen ei ha­lu­ta aset­taa pak­koa.

–  Mo­der­ni työ­e­lä­mä ei voi pe­rus­tua pa­kot­ta­mi­seen, vaan sen täy­tyy pe­rus­tua jous­ta­vuu­teen, sa­noo Var­man HR- ja vies­tin­tä­joh­ta­ja Kat­ri Viip­po­la.

Viip­po­la ja DNA:n hen­ki­lös­tö­joh­ta­ja Mar­ko Ris­sa­nen pai­not­ta­vat, et­tä jous­ta­va mal­li on ol­lut valt­ti työ­mark­ki­noil­la ja osaa­ja­pu­las­sa.

Met­so Ou­to­te­cis­sä ja DNA:ssa mah­dol­li­suus hyb­ri­di­työ­hön on val­ta­o­sal­la työn­te­ki­jöis­tä, Var­mas­sa kai­kil­la.