STT

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Ant­ti Kaik­ko­nen (kesk.) aloit­taa tä­nään kak­si­päi­väi­sen työ­vie­rai­lun­sa Tur­kin pää­kau­pun­gis­sa An­ka­ras­sa. Vie­rai­lu ta­pah­tuu Tur­kin puo­lus­tus­mi­nis­te­rin Hu­lu­si Aka­rin kut­sus­ta.

Mi­nis­te­rien on mää­rä kes­kus­tel­la Suo­men Nato-jä­se­nyysp­ro­ses­sis­ta, ylei­ses­tä tur­val­li­suus­ti­lan­tees­ta sekä mai­den vä­li­ses­tä puo­lus­tu­syh­teis­työs­tä. Li­säk­si Kaik­ko­nen las­kee sep­pe­leen Atatür­kin mau­so­leu­mil­la.

Turk­ki ja Un­ka­ri ovat ai­no­at Nato-maat, jot­ka ei­vät ole ra­ti­fi­oi­neet Suo­men ja Ruot­sin jä­se­nyyt­tä so­ti­las­lii­tos­sa.

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Aka­rin mu­kaan Turk­ki odot­taa vie­lä "konk­reet­ti­sia as­ke­lia" Suo­mel­ta ja Ruot­sil­ta.

–  Seu­raam­me tark­kaan ti­lan­net­ta Ruot­sis­sa ja Suo­mes­sa. Va­li­tet­ta­vas­ti nä­em­me yhä joi­ta­kin pro­vo­ka­tii­vi­sia toi­mia ja ku­via näis­sä mais­sa, Akar sa­noi tiis­tai­na.

Aka­rin kom­men­teis­ta ker­toi turk­ki­lai­nen uu­tis­toi­mis­to Ana­do­lu.

Tur­kin ul­ko­mi­nis­te­ri Mevlüt Ca­vu­sog­lu puo­les­taan vaa­ti tiis­tai­na Suo­mel­ta asei­den vien­ti­ra­joi­tuk­sis­ta luo­pu­mis­ta.

–  Odo­tam­me Suo­men il­moit­ta­van, et­tä se luo­puu ase­vien­ti­kiel­los­ta Turk­kia koh­taan, Ca­vu­sog­lu sa­noi turk­ki­lais­leh­ti Hürriy­et Dai­ly New­sin mu­kaan.

Suo­mi teki vuon­na 2019 pää­tök­sen ol­la myön­tä­mät­tä uu­sia ase­vien­ti­lu­pia Turk­kiin. Taus­tal­la oli Tur­kin hyök­käys Poh­jois-Syy­ri­aan.

Ruot­si kes­keyt­ti tuol­loin uu­sien ase­vien­ti­lu­pien myön­tä­mi­sen Turk­kiin ja pe­ruut­ti voi­mas­sa ol­leet lu­vat.

Tä­män vuo­den syys­kuus­sa uu­ti­soi­tiin, et­tä Ruot­si sal­lii taas ase­vien­nin Turk­kiin.