STT

Suo­mi hank­kii yli 200 mil­joo­nal­la eu­rol­la is­ra­e­li­lai­sia oh­jus­jär­jes­tel­miä ja mui­ta tar­vik­kei­ta. Puo­lus­tus­mi­nis­te­riö ker­too val­tuut­ta­neen­sa Puo­lus­tus­voi­mat te­ke­mään han­kin­nan, jon­ka ar­von­li­sä­ve­ro­ton ko­ko­nai­sar­vo on 223,6 mil­joo­naa eu­roa.

Suo­mi hank­kii is­ra­e­li­lai­sen Ra­fa­el Ad­van­ced De­fen­se Sys­tem­sin val­mis­ta­mia Spike SR-, LR- ja ER2-oh­jus­jär­jes­tel­miä. SR ja LR2 ovat Maa­voi­mien käyt­töön tu­le­via pans­sa­rin­tor­jun­ta­oh­juk­sia, jois­ta SR on ly­hy­en kan­ta­man ja LR pit­kän kan­ta­man oh­jus. Nii­den hank­ki­mi­nen on Maa­voi­mien kriit­ti­siin li­sä­han­kin­toi­hin si­säl­ty­vä pans­sa­rin­tor­jun­nan suo­ri­tus­ky­vyn täy­den­nys­han­kin­ta. SR on Suo­mel­le uu­si han­kin­ta.

ER2 puo­les­taan on Me­ri­voi­mien käyt­töön tu­le­va ran­nik­ko­jou­koil­le so­vel­tu­va oh­jus­jär­jes­tel­mä, jota voi­daan käyt­tää aluk­sia vas­taan.

Han­kin­ta si­säl­tää oh­jus­ten ohel­la muun mu­as­sa am­pu­ma­lait­tei­ta, huol­to­vä­li­nei­tä ja kou­lu­tus­ta. Jär­jes­tel­mien kan­to­lait­teet han­ki­taan eril­li­sel­lä han­kin­nal­la Suo­mes­ta.

Han­kin­ta to­teu­tet­tiin ko­ko­nai­suu­des­saan Na­ton lo­gis­tiik­ka- ja han­kin­ta­vi­ras­ton (NSPA) Land Com­bat Mis­si­les -kump­pa­nuu­soh­jel­man kaut­ta, mi­nis­te­riö ker­too tie­dot­tees­saan.