Las­si La­pin­tie / STT

Yh­dys­val­tain en­ti­sen pre­si­den­tin Do­nald Trum­pin per­heen yh­tiö Trump Or­ga­ni­za­ti­on on tuo­mit­tu ve­ro­pe­tok­ses­ta ja muis­ta ta­lous­ri­kok­sis­ta New Yor­kis­sa.

Ri­kos­vyyh­dis­sä oli kyse yh­ti­ön joh­ta­jil­leen yli vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na an­ta­mis­ta hen­ki­lö­koh­tai­sis­ta eduis­ta, jot­ka oli jä­tet­ty pois kir­jan­pi­dos­ta.

Näi­hin etui­hin kuu­lui­vat muun mu­as­sa yh­ti­ön pit­kä­ai­kai­sel­le ta­lous­joh­ta­jal­le Al­len Weis­sel­ber­gil­le ja tä­män per­heel­le an­ne­tut luk­su­sau­tot ja vuok­rat­ta asut­ta­vak­si an­net­tu asun­to kal­liil­ta Man­hat­ta­nin alu­eel­ta.

Weis­sel­berg oli jo ai­em­min tun­nus­ta­nut syyl­lis­ty­neen­sä ve­ro­pe­tos­ri­kok­siin ja to­dis­ti nyt en­tis­tä työ­nan­ta­jaan­sa vas­taan osa­na syy­te­neu­vot­te­luis­sa sol­mi­maan­sa so­pi­mus­ta.

Man­hat­ta­nin pii­ri­syyt­tä­jä Al­vin Bragg ker­toi lau­sun­nos­sa, et­tä yh­ti­ön to­det­tiin syyl­lis­ty­neen kaik­kiin syy­te­koh­tiin. Tuo­mi­on sai myös eril­li­nen yh­tiö Trump Pa­y­roll Corp.

–  Trump Cor­po­ra­ti­on ja Trump Pa­y­roll Cor­po­ra­ti­on pää­si­vät kuin koi­ra ve­rä­jäs­tä ku­vi­os­sa, jos­sa he pal­kit­si­vat kor­ke­an ta­son joh­ta­ji­aan hulp­peil­la eduil­la ja kor­vauk­sil­la, jot­ka ta­hal­li­ses­ti sa­lat­tiin ve­ro­vi­ra­no­mai­sil­ta. Tä­män päi­vän tuo­mio aset­taa yh­ti­öt vas­tuu­seen pit­kä­ai­kai­ses­ta ri­kol­li­ses­ta jär­jes­te­lys­tään, Bragg sa­noi.

Brag­gin mu­kaan kyse on en­si ker­ras­ta, kun Trum­pin yh­ti­öt on tuo­mit­tu ri­kok­ses­ta. Seu­rauk­se­na mää­rät­ty sak­ko on vaa­ti­mat­to­ma­na pi­de­tyt al­le 2 mil­joo­naa dol­la­ria. Tuo­mi­on ar­vel­laan ra­joit­ta­van yh­ti­öi­den toi­min­taa jat­kos­sa ja toi­mi­van po­liit­ti­se­na riip­pa­ki­ve­nä Trum­pil­le.

Trum­pien yh­ti­ön asi­a­na­ja­jan mu­kaan yh­tiö va­lit­taa tuo­mi­os­ta, ker­too New York Ti­mes.

Syy­tet­ty­jen pen­kil­lä oli­vat it­se yh­ti­öt, eli esi­mer­kik­si Do­nald Trum­pia tai tä­män per­heen­jä­se­niä ei syy­tet­ty, ei­kä Weis­sel­ber­gin to­dis­ta­jan­lau­sun­nois­sa vii­tat­tu Trum­pin hen­ki­lö­koh­tai­seen vas­tuu­seen.

Trump Or­ga­ni­za­ti­o­nia joh­ta­vat täl­lä het­kel­lä ex-pre­si­den­tin ai­kui­set po­jat Do­nald jr. ja Eric Trump. Vaik­ka Do­nald Trum­pia ei it­se­ään edes mai­nit­tu ni­mel­tä oi­keu­den­käyn­nis­sä, ex-pre­si­dent­ti on ta­po­jen­sa mu­kai­ses­ti kut­su­nut jut­tua vas­tus­ta­jien­sa ju­nai­le­mak­si ajo­jah­dik­si.

Omis­ta­mal­laan Truth So­ci­al -alus­tal­la Trump sa­noi, et­tei Trump Or­ga­ni­za­ti­on yh­ti­ö­nä ole vas­tuus­sa Weis­sel­ber­gin te­ke­mis­tä ve­ro­pe­tok­sis­ta, ei­kä yh­tiö ol­lut myös­kään hyö­ty­nyt näis­tä. Myös Trum­pin mu­kaan tuo­mi­os­ta va­li­te­taan.

Vaik­ka lain­voi­mai­sel­la­kaan pää­tök­sel­lä ei ole suo­raa vai­ku­tus­ta Trum­piin it­seen­sä, tuo­mi­on ar­vel­laan heit­tä­vän jäl­leen yh­den var­jon ex-pre­si­den­tin pre­si­den­tin­vaa­li­kam­pan­jan yl­le.

Trum­pin yri­tys pa­la­ta po­li­tii­kan par­ras­va­loi­hin on ol­lut vii­me ai­koi­na vas­ta­tuu­les­sa muun mu­as­sa sik­si, et­tä tä­män tu­ke­mat re­pub­li­kaa­nieh­dok­kaat me­nes­tyi­vät hei­kos­ti vä­li­vaa­leis­sa, jois­sa re­pub­li­kaa­nit pär­jä­si­vät pal­jon en­na­koi­tua hei­kom­min. Täs­tä huo­li­mat­ta Trump ju­lis­ti en­nak­ko-odo­tus­ten mu­kai­ses­ti pian vaa­lien jäl­keen pyr­ki­vän­sä jäl­leen pre­si­den­tik­si vuo­den 2024 vaa­leis­sa.

---

Jut­tua on kor­jat­tu kel­lo 4.21: Ai­em­mis­ta muo­toi­luis­ta saat­toi saa­da vir­heel­li­sen ku­van, et­tä Bragg pu­huu vain yh­des­tä yh­ti­ös­tä. Hän kui­ten­kin pu­huu sekä Trump Or­ga­ni­za­ti­o­nis­ta et­tä Pa­y­roll Cor­pis­ta.

Läh­tee­nä myös AFP.