An­nii­na Kor­pe­la / STT

Ul­ko­mi­nis­te­ri­ön teet­tä­mään kan­sain­vä­li­seen tut­ki­muk­seen vas­tan­neis­ta lä­hes puo­let ker­too mie­li­ku­vien­sa Suo­mes­ta muut­tu­neen myön­tei­sem­mik­si vii­mei­sen vuo­den ai­ka­na.

Tut­ki­muk­sen mu­kaan Suo­men Nato-pro­ses­sil­la on ol­lut suu­ri roo­li sekä nä­ky­vyy­den kas­vus­sa et­tä myön­teis­ten mie­li­ku­vien syn­ty­mi­ses­sä, ul­ko­mi­nis­te­riö ker­too tie­dot­tees­saan. Tut­ki­mus to­teu­tet­tiin Yh­dys­val­lois­sa, Sak­sas­sa, Ja­pa­nis­sa, Bri­tan­ni­as­sa, In­ti­as­sa, Bra­si­li­as­sa, Tur­kis­sa, Ete­lä-Ko­re­as­sa, Kii­nas­sa ja Ve­nä­jäl­lä.

Ul­ko­mi­nis­te­ri­ön oman seu­ran­nan mu­kaan Suo­men nä­ky­vyys on ol­lut kak­sin- tai jopa kol­min­ker­tais­ta vuo­teen 2021 ver­rat­tu­na. Tä­män vuo­den tou­ko­kuus­sa Suo­mea kos­ke­vien in­ter­net­ha­ku­jen mää­rä kym­men­ker­tais­tui al­ku­vuo­den kes­ki­ar­voon näh­den.

–  Eni­ten ha­ku­ja teh­tiin Suo­men po­liit­ti­seen joh­toon sekä EU- ja Nato-ai­hei­siin liit­ty­en. Kiin­nos­tuk­sen kas­vu oli suu­rin­ta Suo­men Puo­lus­tus­voi­miin ja Suo­men Turk­ki-suh­tee­seen liit­ty­en, maa­ku­va­työn asi­an­tun­ti­ja Mei­ra Pap­pi ker­toi tors­tai­na jär­jes­te­tys­sä tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa.

Tut­ki­muk­sen vas­taa­jis­ta 72 pro­sent­tia muis­ti kuul­leen­sa Suo­meen liit­ty­viä uu­ti­sia vii­mei­sen vuo­den ai­ka­na. Noin puo­let heis­tä ker­toi mie­leen­sä jää­nei­den uu­tis­ten liit­ty­neen Suo­men Nato-pro­ses­siin.

Suo­meen liit­ty­vil­lä uu­ti­sil­la on ol­lut hy­vin myön­tei­nen vai­ku­tus mie­li­ku­viin Suo­mes­ta: puo­let Suo­mi-ai­hei­sia uu­ti­sia muis­ta­neis­ta vas­taa­jis­ta ker­toi, et­tä uu­ti­soin­ti on vai­kut­ta­nut myön­tei­ses­ti hei­dän nä­ke­myk­siin­sä Suo­mes­ta.

Jos ve­nä­läis­vas­tauk­sia ei ote­ta huo­mi­oon, hie­man yli puo­let Na­ton tun­te­vis­ta vas­taa­jis­ta ker­toi Suo­men Nato-pro­ses­sin vai­kut­ta­neen hei­dän mie­li­ku­viin­sa Suo­mes­ta myön­tei­ses­ti. Suu­rin myön­tei­nen vai­ku­tus oli Yh­dys­val­lois­sa, mis­sä 77 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ker­toi nä­ke­mys­ten­sä muut­tu­neet po­si­tii­vi­sem­mik­si.

Kiel­tei­sim­piä vai­ku­tuk­set oli­vat Ve­nä­jäl­lä ja Kii­nas­sa.

Mei­ra Pa­pin mu­kaan Suo­men nä­ky­vyy­den kas­vu on nyt teh­nyt en­tis­tä suu­rem­mal­le jou­kol­le ih­mi­siä sel­väk­si sen, et­tä Suo­mel­la on pit­kä raja Ve­nä­jän kans­sa. Tämä yh­dis­tet­ty­nä Suo­men Nato-pro­ses­siin on vai­kut­ta­nut hy­vin po­si­tii­vi­ses­ti Suo­men maa­ku­vaan maa­il­mal­la.

Pa­pin mu­kaan myös Suo­meen lii­te­tyt ar­vot ovat tut­ki­muk­sen pe­rus­teel­la laa­jas­ti sa­mais­tut­ta­via.

–  Ih­mi­set ja kou­lu­tus oli­vat suu­rim­pia yh­dis­tä­viä te­ki­jöi­tä, Pap­pi ker­toi.

Nato-ha­ke­muk­sen myö­tä Suo­meen suh­tau­du­taan myös in­ves­toin­tiym­pä­ris­tö­nä en­tis­tä myön­tei­sem­min. Kun tut­ki­muk­sen ve­nä­läis­vas­tauk­set jä­te­tään huo­mi­ot­ta, yli puo­let vas­taa­jis­ta ker­toi Nato-pro­ses­sin nos­ta­neen ha­luk­kuut­ta vie­rail­la ja in­ves­toi­da Suo­mes­sa sekä os­taa suo­ma­lai­sia tuot­tei­ta.

–  Tu­los on mer­kit­tä­vä ja hy­vin po­si­tii­vi­nen. Pit­kän ai­ka­vä­lin vai­ku­tuk­sia ei voi­da vie­lä ar­vi­oi­da. Seu­ran­taa jat­ke­taan, Pap­pi ker­toi.

Tut­ki­mus­ta var­ten haas­ta­tel­tiin hei­nä- ja elo­kuus­sa noin 4  000:ta täy­si-ikäis­tä, kes­ki- ja hy­vä­tu­lois­ta ih­mis­tä. Kai­kil­la vas­taa­jil­la oli kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­to, ja he oli­vat kan­sain­vä­li­ses­ti suun­tau­tu­nei­ta. Tut­ki­muk­sen to­teut­ti Bloom Con­sul­ting.