Mik­ko Gus­tafs­son / STT

EU-mai­den val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­rien ko­kous päät­tyi tiis­tai­na ti­lan­tee­seen, jos­sa löy­sään hir­teen jäi­vät roik­ku­maan sekä Un­ka­ri et­tä Uk­rai­na. Mo­lem­pia mai­ta kos­ke­vat mil­jar­di­pää­tök­set siir­tyi­vät tuon­nem­mak­si, tois­tai­sek­si tun­te­mat­to­maan het­keen.

Uk­rai­nan 18 mil­jar­din eu­ron lai­na­pa­ke­tis­ta pi­täi­si saa­da sopu no­pe­as­ti, mut­ta tä­män pää­tök­sen te­ke­mi­sen ju­mit­ti tiis­tai­na Un­ka­ri. Syy­nä on se, et­tä val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­rien kä­sis­sä on sa­maan ai­kaan myös Un­ka­rin EU-ra­ho­jen jää­dy­tys­pää­tös.

–  Meis­tä riip­pu­mat­to­mas­ta syys­tä nämä kaik­ki ko­kouk­sen asi­at oi­ke­as­taan kyt­ket­tiin toi­siin­sa. Ja sen kyt­kök­sen teki Un­ka­ri, val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri An­ni­ka Saa­rik­ko (kesk.) sa­noi ko­kouk­sen jäl­keen.

Saa­rik­ko luon­neh­ti tie­do­tus­ti­lai­suu­des­saan Brys­se­lis­sä ti­lan­net­ta kiu­sal­li­sek­si.

–  Olem­me si­tou­tu­neet Uk­rai­nan avus­ta­mi­seen ja näil­lä avus­tus­pää­tök­sil­lä on erit­täin kii­re, hän sa­noi.

Uk­rai­nan avus­tus­pää­tök­ses­tä jä­sen­mai­den pi­täi­si saa­da ai­kaan yk­si­mie­li­nen sopu, Un­ka­rin EU-ra­hoi­tuk­sen jää­dyt­tä­mi­ses­tä puo­les­taan ei. Kui­ten­kin myös Un­ka­rin ra­hoi­tuk­sen mah­dol­li­ses­ta jää­dyt­tä­mi­ses­tä täy­tyi­si päät­tää jou­lu­kuun 19. päi­vään men­nes­sä.

Ko­kouk­sen odo­tuk­set täyt­tyi­vät täy­si­mää­räi­ses­ti, kos­ka kes­kei­sim­mät pää­tök­set jäi­vät te­ke­mät­tä. Lop­pu­tu­los­ta pys­tyi uu­moi­le­maan jo en­nak­ko­tie­dois­ta, joi­ta ko­kouk­sen al­la tih­kui.

–  Kun em­me löy­tä­neet yh­tei­sym­mär­rys­tä ta­vas­ta, jol­la Un­ka­ri voi­si saa­da ra­hoi­tuk­sen näi­hin el­vy­tys­pa­ket­ti­suun­ni­tel­miin­sa tai ko­hee­si­o­ra­hoi­tuk­seen, ei ol­lut mah­dol­li­suut­ta teh­dä pää­tös­tä myös­kään Uk­rai­nan avus­ta­mi­ses­ta, Saa­rik­ko sum­ma­si tiis­tai­na.

Jä­sen­mais­sa ei ol­lut en­nen ko­kous­ta yk­si­mie­li­syyt­tä sii­tä, pi­täi­si­kö Un­ka­rin ra­hoi­tus­ta jää­dyt­tää eh­do­te­tus­ti niin sa­no­tun eh­dol­li­suus­me­ka­nis­min pe­rus­teel­la. Osa mais­ta ha­lu­si EU-ko­mis­si­on te­ke­vän uu­den ar­vi­on, kos­ka Un­ka­ri on ker­to­nut teh­neen­sä oi­keus­val­ti­o­ta kor­jaa­via uu­dis­tuk­sia myös mää­rä­a­jan um­peu­tu­mi­sen jäl­keen.

Pai­net­ta toi sit­tem­min re­a­lis­ti­sek­si osoit­tau­tu­nut pel­ko sii­tä, et­tä Un­ka­ri voi­si ko­kouk­ses­sa ju­mit­taa Uk­rai­nan apu­pa­ke­tin.

Un­ka­rin niin sa­not­tu­jen ko­hee­si­o­ra­ho­jen saa­mi­nen riip­puu sii­tä, vaa­ran­taa­ko sen heik­ko oi­keus­val­tio EU-va­ro­jen käyt­töä vai ei. Ko­mis­sio oli vii­me vii­kol­la sitä miel­tä, et­tä näin yhä on.

Jos jä­sen­mai­den mi­nis­te­reis­tä koos­tu­va neu­vos­to kat­soo sa­moin, Un­ka­ril­ta jää roik­ku­maan il­maan noin 7,5 mil­jar­din eu­ron ko­hee­si­o­ra­hat. Ko­mis­sio ei voi neu­vos­ton pää­tök­ses­tä myön­tää ra­hoi­tus­ta, jos uu­dis­tuk­sia ei teh­dä.

Ko­hee­si­o­ra­has­to on tar­koi­tet­tu val­ti­oil­le, joi­den brut­to­kan­san­tu­lo asu­kas­ta koh­ti on al­le 90 pro­sent­tia EU:n kes­ki­ar­vos­ta. Li­säk­si jäi­hin voi pää­tyä myös Un­ka­rin niin sa­not­tu­ja el­py­mis­ra­ho­ja, mikä nos­taa pa­nok­sia en­ti­ses­tään.

Tois­tai­sek­si ei ole sel­vyyt­tä sii­hen, kos­ka sol­mua yri­te­tään ava­ta. Saa­rik­ko piti yh­te­nä mah­dol­li­suu­te­na en­si vii­kol­la jär­jes­tet­tä­vää huip­pu­ko­kous­ta, jos­sa jä­sen­mai­den pää­mie­het ko­koon­tu­vat. Toi­nen vaih­to­eh­to on yli­mää­räi­nen val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­rien ko­kous vie­lä jou­lu­kuun ai­ka­na.

Mui­den jä­sen­mai­den suo­rat ta­kauk­set Uk­rai­na-tu­el­le voi­si­vat ol­la yk­si kei­no, jol­la tuki saa­tai­si maa­liin il­man Un­ka­ria.