Ii­ro-Mat­ti Nie­mi­nen / STT

Hal­li­tus­puo­lue RKP on nos­ta­nut tur­val­li­suu­den tä­nään jul­kais­tun edus­kun­ta­vaa­li­oh­jel­man­sa kär­keen. Puo­lu­een mie­les­tä Suo­men si­säis­tä tur­val­li­suut­ta on vah­vis­tet­ta­va.

Vaa­li­oh­jel­mas­sa ker­ro­taan, et­tä RKP ha­lu­aa Suo­meen tu­le­vai­suu­des­sa 8  200 po­lii­sia. Ny­kyi­sin po­lii­se­ja on noin 7  500, mikä ei RKP:n mu­kaan ole riit­tä­vä mää­rä. RKP sa­noo, et­tei po­lii­sil­la ole täl­lä het­kel­lä riit­tä­väs­ti re­surs­se­ja kaik­kien ri­kos­ten tut­ki­mi­seen ei­kä ai­ka rii­tä en­nal­ta eh­käi­se­vään työ­hön.

–  Olem­me näh­neet huo­les­tut­ta­vaa ke­hi­tys­tä Ruot­sis­sa, mis­sä ri­kol­lis­lii­gat ovat saa­neet yhä vah­vem­man ja­lan­si­jan. Vas­taa­va ke­hi­tys on es­tet­tä­vä Suo­mes­sa, vaa­li­oh­jel­mas­sa sa­no­taan.

RKP ha­lu­aa myös li­sä­tä pe­las­tu­sa­lan työn­te­ki­jöi­den kou­lu­tus­ta ja tur­va­ta oi­keu­den­hoi­don re­surs­sit.

RKP il­moit­taa ta­voit­teek­seen Suo­men työl­li­syy­sas­teen nos­ta­mi­sen vä­hin­tään 80 pro­sent­tiin en­si vaa­li­kau­del­la. Puo­lue por­ras­tai­si an­si­o­si­don­nai­sen työt­tö­myys­tur­van ja sal­li­si pai­kal­li­sen so­pi­mi­sen kai­ken tyyp­pi­sis­sä yri­tyk­sis­sä.

RKP:n mu­kaan tar­vi­taan toi­mia työ­pe­räi­sen maa­han­muu­ton li­sää­mi­sek­si ja su­ju­voit­ta­mi­sek­si. Puo­lue muun mu­as­sa pois­tai­si ul­ko­mai­sen työ­voi­man tar­ve­har­kin­nan.

–  Mi­kä­li vä­es­tö­mää­rä ei li­sään­ny mer­kit­tä­väs­ti, meil­lä on suu­ria haas­tei­ta yl­lä­pi­tää jul­ki­sia pal­ve­lui­ta ja toi­mi­vaa elin­kei­no­e­lä­mää, vaa­li­oh­jel­mas­sa sa­no­taan.

Työn ve­ro­tus­ta on alen­net­ta­va, ei­kä ve­ro­tuk­sen prog­res­si­o­ta saa ki­ris­tää ny­kyis­tä enem­pää, RKP lin­jaa.

Pe­rin­tö- ja lah­ja­ve­ron RKP ha­lu­ai­si kor­va­ta tu­le­vai­suu­des­sa ve­rol­la, joka mak­se­taan vas­ta, kun pe­rin­töä re­a­li­soi­daan. Li­säk­si RKP pois­tai­si pe­rin­tö- ja lah­ja­ve­ron ko­ko­naan yri­tys­ten ja maa­ti­lo­jen su­ku­pol­ven­vaih­dok­sis­ta.

Vi­ral­li­sia kie­li­tai­to­vaa­ti­muk­sia RKP muut­tai­si si­ten, et­tä myös ruot­sin­kie­li­set voi­si­vat ha­kea jul­ki­siin vir­koi­hin il­man täy­del­lis­tä suo­men kie­len tai­toa.

RKP ha­lu­aa myös var­hais­taa kiel­te­no­pe­tus­ta kou­luis­sa ja var­mis­taa, et­tä kiel­te­no­pe­tuk­seen on va­rat­tu riit­tä­väs­ti re­surs­se­ja.

Yli­op­pi­las­tut­kin­toa pi­täi­si RKP:n mie­les­tä uu­dis­taa niin, et­tä se mit­tai­si ny­kyis­tä pa­rem­min yleis­si­vis­tys­tä. Li­säk­si puo­lue lak­kaut­tai­si kor­ke­a­kou­lu­jen opis­ke­li­ja­va­lin­nan en­si­ker­ta­lais­kiin­ti­öt.