STT–AFP

Yh­dys­val­lat kiis­tää kan­nus­ta­neen­sa tai tu­ke­neen­sa Uk­rai­naa Ve­nä­jän alu­eel­le teh­dyis­sä is­kuis­sa. Kom­men­tit an­net­tiin sen jäl­keen, kun sa­to­ja ki­lo­met­re­jä Ve­nä­jän puo­lel­la si­jait­se­viin so­ti­las­koh­tei­siin oli teh­ty sar­ja len­nok­ki-is­ku­ja.

–  Em­me ole roh­kais­seet em­me­kä mah­dol­lis­ta­neet uk­rai­na­lai­sia is­ke­mään Ve­nä­jän si­säl­le, sa­noi ul­ko­mi­nis­te­ri An­to­ny Blin­ken toi­mit­ta­jil­le.

Uk­rai­nan hal­lin­to ei ole jul­ki­ses­ti myön­tä­nyt teh­neen­sä is­ku­ja, mut­ta uk­rai­na­lai­nen kor­kea vi­ra­no­mais­läh­de on vah­vis­ta­nut New York Ti­me­sil­le maan ole­van is­ku­jen ta­ka­na.

Asi­an­tun­ti­jat ovat ar­vi­oi­neet, et­tä Uk­rai­na to­teut­ti uu­det is­kut Ve­nä­jäl­le muok­kaa­mal­la neu­vos­to­ai­ko­jen pe­rui­na saa­mi­aan pit­kän kan­ta­man tie­dus­te­lu­len­nok­ke­ja hyök­käys­käyt­töön.

Uk­rai­nan kyky is­keä sy­väl­le Ve­nä­jän alu­eil­le on ol­lut jän­nit­tei­tä ai­heut­ta­va ky­sy­mys Yh­dys­val­loil­ta saa­dus­sa tu­es­sa. Yh­dys­val­lat on kiel­täy­ty­nyt an­ta­mas­ta Uk­rai­nal­le pit­kän kan­ta­man ATACMS-oh­juk­sia sen pe­los­sa, et­tä ne joh­tai­si­vat Ve­nä­jän ja Nato-mai­den vä­li­seen konf­lik­tiin.

Yh­dys­val­to­jen puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Lloyd Aus­tin on toi­saal­ta sa­no­nut, et­tei Yh­dys­val­lat ole myös­kään es­tä­mäs­sä Uk­rai­naa oma­toi­mi­ses­ti hank­ki­mas­ta it­sel­leen pi­dem­män kan­ta­man is­ku­ky­kyä.