Lii­sa Ku­ja­la / STT

Suo­men brut­to­kan­san­tuo­te pie­ne­ni 0,3 pro­sent­tia hei­nä-syys­kuus­sa edel­li­seen vuo­si­nel­jän­nek­seen ver­rat­tu­na, ker­toi Ti­las­to­kes­kus kes­ki­viik­ko­na.

Vii­me vuo­den kol­man­teen nel­jän­nek­seen ver­rat­tu­na työ­päi­vä­kor­jat­tu brut­to­kan­san­tuo­te kui­ten­kin kas­voi 1,0 pro­sent­tia.

Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan Suo­men brut­to­kan­san­tuot­teen taso pu­to­si jyr­käs­ti ko­ro­na­vi­rusk­rii­sin al­ka­es­sa vuo­den 2020 toi­sel­la nel­jän­nek­sel­lä. Tä­män jäl­keen brut­to­kan­san­tuo­te on kas­va­nut nou­su­joh­tei­ses­ti, kun­nes se kään­tyi hei­nä-syys­kuus­sa las­kuun.

Kään­teen taus­tal­la on Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan yk­si­tyi­sen ku­lu­tuk­sen vä­he­ne­mi­nen. Yk­si­tyi­nen ku­lu­tus pie­ne­ni hei­nä-syys­kuus­sa 0,3 pro­sent­tia huh­ti-ke­sä­kuun ta­sol­ta.

–  Ruu­an ja polt­to­ai­neen kal­tais­ten ly­hy­ti­käis­ten tuot­tei­den ku­lu­tus on vä­hen­ty­nyt vuo­den 2021 puo­li­vä­lis­tä läh­tien, mut­ta nyt ko­ti­ta­lou­det vä­hen­si­vät sel­väs­ti myös puo­li­kes­tä­vien ta­va­roi­den ku­ten vaat­tei­den ja jal­ki­nei­den ku­lu­tus­ta, ku­vai­lee yli­ak­tu­aa­ri Samu Ha­ka­la Ti­las­to­kes­kuk­sen verk­kou­u­ti­ses­sa.

In­ves­toin­nit kas­voi­vat hei­nä-syys­kuus­sa 2,0 pro­sent­tia edel­li­ses­tä vuo­si­nel­jän­nek­ses­tä. Yk­si­tyis­ten in­ves­toin­tien koh­dal­la kas­vua oli 1,2 pro­sent­tia ja jul­ki­sel­la sek­to­ril­la 5,8 pro­sent­tia. Asuin­ra­ken­nuk­siin in­ves­toin­tiin ai­em­paa enem­män, mut­ta in­ves­toin­nit mui­hin ta­lo­ra­ken­nuk­siin vä­he­ni­vät.

Ti­las­to­kes­kus ker­too myös, et­tä vien­ti kas­voi kol­man­nel­la nel­jän­nek­sel­lä 1,9 pro­sent­tia edel­tä­väs­tä nel­jän­nek­ses­tä ja tuon­ti pie­ne­ni 0,8 pro­sent­tia.

–  Ul­ko­maan­kau­pan hin­nat jat­koi­vat nou­su­aan, ja sekä vien­nin et­tä tuon­nin käy­pä­hin­tai­nen ar­vo kas­voi eten­kin vuo­den­ta­kai­seen ver­rat­tu­na reip­paas­ti, Ha­ka­la jat­kaa.

Koko te­ol­li­suu­den tuo­tan­to pie­ne­ni hei­nä-syys­kuus­sa huh­ti-ke­sä­kuus­ta. Vä­hen­nys­tä oli useil­la toi­mi­a­loil­la, jos­kin met­sä­te­ol­li­suu­den vo­lyy­mi kas­voi edel­li­ses­tä nel­jän­nek­ses­tä.

Myös ra­ken­ta­mi­nen vä­he­ni Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan hei­nä-syys­kuus­sa, vaik­ka maa- ja ve­si­ra­ken­ta­mi­nen pi­ris­tyi­kin pit­kän las­ku­kau­den jäl­keen. Ta­lon­ra­ken­ta­mi­nen on sitä vas­toin vä­hen­ty­nyt huh­ti-ke­sä­kuus­ta läh­tien. Sa­moin kau­pan vo­lyy­mi pie­ne­ni, ja useil­la muil­la­kin pal­ve­lu­toi­mi­a­loil­la vo­lyy­mi vä­he­ni huh­ti-ke­sä­kuun ta­sol­ta.