Te­o­ri­as­sa tie­däm­me kaik­ki pal­jon ko­ko­nais­val­tai­seen hy­vin­voin­tiin liit­ty­vis­tä asi­ois­ta. Ne­hän ovat nii­tä pe­rus­jut­tu­ja – uni, ruo­ka, ajan­käyt­tö, fyy­si­nen kun­to, mie­len hy­vin­voin­ti, ih­mis­suh­teet, har­ras­tuk­set. Pe­rus­jut­tu­ja, jot­ka siir­räm­me syr­jään mui­den niin sa­not­tu­jen tär­ke­äm­pien asi­oi­den tiel­tä. Tämä lai­min­lyön­ti saat­taa kos­tau­tua en­nen pit­kää stres­sin ja pa­lau­tu­mi­sen epä­ta­sa­pai­nol­la.

Keho re­a­goi stres­siin ja pa­lau­tu­mi­seen fy­si­o­lo­gi­sil­la muu­tok­sil­la, joi­ta voi­daan mi­ta­ta. Työ­ter­veys­lai­tok­sen te­ke­mien mit­taus­ten mu­kaan yrit­tä­jät ta­sa­pai­noi­le­vat stres­sin ja pa­lau­tu­mi­sen vä­lil­lä. Yrit­tä­jän vi­reys­ti­la on kes­ki­mää­rin 13 tun­tia vuo­ro­kau­des­sa, mikä on nor­maa­lien raja-ar­vo­jen si­säl­lä. Stres­sin mää­rä on siis hal­lin­nas­sa: se aut­taa yrit­tä­jää suun­taa­maan ener­gi­an­sa oi­kein ja saa­maan asi­oi­ta ai­kai­sek­si. Haas­teen muo­dos­taa­kin vaa'an toi­nen puo­li, pa­lau­tu­mi­nen. Si­tä­kin pi­täi­si ol­la vuo­ro­kau­des­sa riit­tä­väs­ti, 25–30 %. Yrit­tä­jil­lä tämä lu­ke­ma näyt­tää 23,3 % eli vuo­ro­kau­des­sa pa­lau­du­taan ai­no­as­taan 5,5 tun­tia. Yrit­tä­jän stres­si ja pa­lau­tu­mi­nen ei­vät siis ole ta­sa­pai­nos­sa.

Fak­ta on, et­tä vuo­ro­kau­den ai­kai­nen pa­lau­tu­mi­nen ta­pah­tuu pää­a­si­as­sa nuk­ku­es­sa. Työ­ter­veys­lai­tok­sen mit­tauk­sis­sa yrit­tä­jien yö­u­nen mää­rä oli suo­si­tus­ten mu­kai­nen, kes­ki­mää­rin 7,5 tun­tia, mut­ta sen laa­tu sekä pa­lau­tu­mi­sen mää­rä jäi­vät ai­no­as­taan koh­ta­lai­sel­le ta­sol­le.

Laa­du­kas yö­u­ni on tär­ke­ää. Se an­taa sa­nan­mu­kai­ses­ti vir­taa päi­vän haas­tei­siin. Sen ai­ka­na ai­vot puh­dis­tu­vat, syn­tyy op­pi­mis­ta, päi­vä­nai­kai­set tie­dot ja­e­taan säi­ly­tet­tä­viin ja pois­tet­ta­viin. Uni on osal­li­se­na kai­kes­sa, mitä meis­sä ta­pah­tuu: ai­neen­vaih­dun­nas­ta ai­na her­mos­tol­li­siin toi­min­toi­hin as­ti. Uni on ih­me­lää­ke.

Me­nes­tyk­se­käs yri­tys­toi­min­ta vaa­tii hy­vin pa­lau­tu­neen yrit­tä­jän. Hy­vin pa­lau­tu­nut yrit­tä­jä vaa­tii laa­duk­kaan yö­u­nen. Laa­du­kas yö­u­ni tar­vit­see yrit­tä­jän, joka osaa ar­vos­taa yö­un­taan ja on val­mis te­ke­mään sen vuok­si muu­tok­sia ja ha­ke­maan myös ul­ko­puo­lis­ta apua mah­dol­li­siin uni­häi­ri­öi­hin. Tä­nään on­kin pa­ras päi­vä py­säh­tyä miet­ti­mään ja päät­tää, mikä on si­nun oma hy­vin­voin­ti­te­ko­si laa­duk­kai­den ja pa­laut­ta­vien yö­u­nien eteen.

Min­na Kal­li­o­mä­ki

Työ­hy­vin­voin­nin asi­an­tun­ti­ja, Mat­kai­lun ke­hit­tä­mis­kes­kus, SAMK, yk­si­ny­rit­tä­jä ja työ­noh­jaa­ja