Aito porilaine tuplan – Matti Liipo passaa ittekki mainiosti airo porilaise määritelmää
Elina Wallin
Pori Päivä kynnyksel mestarikokki Matti Liipo häärää mee pyynnöstämme Kellahre Kartano köökis, tekkee maukkaat porilaiset ja antaa vinkit kotikokkaajil.
– Täsä ruvaas ei montaa lajia tarttet, mut aljetaa silti siit mist mää ussei ala ruualaito. Pannaa pannu kuumaks ja voi sihe sulamaa, Liipo sanailee heti alkuus.
Matti Liipo o ruaka-ala ammattilaine ja niist hommist hän tuli monel telkkarikattojal jo takavuasin tutuks. Master Chef -kisa kolmone kokkailee yhä viarailijan Kellahre Kartano kööki lisäks myäski yksityisis tilaisuuksis koost riippumati.
– Voi ol kuurel henkel seittämä ruakalaji illalline jonku kotiköökis valmistettun. Toisaalt olin juur hiljattai riistayhristykse seminaaris. Siäl sattu olemaa Tanska korkein riistaviranomane fölis. Eiks se tullu sit ruvaa jälkee mul höpöttämmää ja kehumaa mu ruakaani. Kyl oli Pori-poika vähä hölmistyny, ko se väitti, ettei ol ikänäs nii hyvvää riistaa saanu, Liipo jatkaa humoristisee tyyliis.
Ruakaintoilija Matti Liipo tällää esti voit pannul ja sihe sit porilaise paahtoleipäsiivut. Liikaa ei passaa paistaa, ettei tul kauhee krääsä.
Tänäpä kumminki riista ei ol hyppysis, vaa porilaine perinneherkku porilaine. Matti Liipol o siin miäles helppo homma, et porilaise värkit o melko simppelit: paahtoleipää, raakaa sipulii pilputtun, jahtimakkaraa semmone 1,5 senti siivu, kurkkusalaattii, sinappii ja ketsuppii oma mau mukkaa. Liipol o kumminki valttikortti hihas:
– Paahtoleipää ei pan parilaa, eikä varsinkaa paahtimee. Se paistetaa vois kevveesti molemmi puali sillail, et voi imeytyy ja leiväsiivuu tullee färi pintaa.
– Sammaa aikaa toisel paistipannul paistetaa makkarasiivut.
Täsä kohtaa o suurin mahrollisuus men päi prinkkalaa. Makkara ei airos porilaises ol mittää Lavvantait. Se kuuluu ol sipuliteemakkaraa, jahtimakkaraa taik metsästäjämakkaraa saatavuurest riippue. Ussei jahti- ja metsästäjämakkara voi koostumukseltas ol sama, nimi valmistajast riippue eri.
Oma mau mukkaa porilaise voi paketoir paperii. Liipo airos porilaises o otettu huamioo, et krilliherkkuu voi nauttii fiinimmäkki rovvat ilma, et sinapit olis rinnuksil – se vert tiivis paketti o.
Hyveläst syntysi oleva ja nykysinki siäl asuva Liipo höpöttää miälelläs ruvaalaito yhteyres ja kertoo myäski viljeleväs tiatosesti murtee käyttöö kokkikeikoillas.
– Ei se ainaka ruvaast huanomma makust tee. Must tuntuu kyl, et ihmiset tykkää porilaisest puhhee parrest.
Saattaa sihe hiuka silti sisältöki vaikuttaa, mut sihe Liipo ei ot kantaa.
– Mul ei ol koskaa ollu suuremmi tarvet lähtee täält kaupunkist mihenkä poijjeska. Eikä oikeestas Hyvelääkä piremmäl. Asui mää joskus Pori keskustas ja hetke Merikarviallaki, mut ne virheet o jo korjattu. Kui sitä ihmine kottoos mihenkä lähtis?
Krilliherku valmistues ruppee kyl sihe mallii huikomaa, et käärepapereitte taittelu kohral tekkee miäli sannoo jo, et tämä vaihee vois hypät ylitte. Saan kumminki hillittyy itteni.
– Täsä vois tiätysti tehr jottai kommervenkkei, jos sattuu olemaa vekaani taik joku muu ainesosa ei ittel passaa. Mut tämä o ny aito, eikä mikkää valeporilaine.
Pakko se o myäntää, vaik kehumine porilaisel peri juuri vaikeet onki: kyl maar täst tuli hyvvää! Tuare paahtoleipä kevveesti paistettun tekkee mahrottoma hyvä säväykse.
Maistuu kai se porilaine ny tekijälleski! "Kyl tuliki hyvä", hämmästeli Liipo.
Porilaisii valmistaa Pori Päivä aikaa perinteiste grillie lisäks ainaki Ravintola Pikku X, sekä Pori Päivä markkinoil Kaivola airot porilaiset ja Satakunna Keittiömestarit. Lisäks Sokos Hotel Vaakuna o tällänny aamiaisel hotelliviarait varte porilaispuffeti. Pori-Seura kannustaa kaikkii kaupunkilaisii nautiskelemaa Pori Päivä aikaa tutuist herkuist ja erityisesti siirtää porilaiste valmistukse perinnet seuraavilleki polvil.