Eli­na Wal­lin

Pori Päi­vä kyn­nyk­sel mes­ta­ri­kok­ki Mat­ti Lii­po hää­rää mee pyyn­nös­täm­me Kel­lah­re Kar­ta­no köö­kis, tek­kee mauk­kaat po­ri­lai­set ja an­taa vin­kit ko­ti­kok­kaa­jil.

– Täsä ru­vaas ei mon­taa la­jia tart­tet, mut al­je­taa sil­ti siit mist mää us­sei ala ruu­a­lai­to. Pan­naa pan­nu kuu­maks ja voi sihe su­la­maa, Lii­po sa­nai­lee heti al­kuus.

Mat­ti Lii­po o ru­a­ka-ala am­mat­ti­lai­ne ja niist hom­mist hän tuli mo­nel telk­ka­ri­kat­to­jal jo ta­ka­vu­a­sin tu­tuks. Mas­ter Chef -kisa kol­mo­ne kok­kai­lee yhä vi­a­rai­li­jan Kel­lah­re Kar­ta­no köö­ki li­säks my­äs­ki yk­si­tyi­sis ti­lai­suuk­sis koost riip­pu­ma­ti.

– Voi ol kuu­rel hen­kel seit­tä­mä ru­a­ka­la­ji il­lal­li­ne jon­ku ko­ti­köö­kis val­mis­tet­tun. Toi­saalt olin juur hil­jat­tai riis­ta­yh­ris­tyk­se se­mi­naa­ris. Siäl sat­tu ole­maa Tans­ka kor­kein riis­ta­vi­ra­no­ma­ne fö­lis. Eiks se tul­lu sit ru­vaa jäl­kee mul hö­pöt­täm­mää ja ke­hu­maa mu ru­a­kaa­ni. Kyl oli Pori-poi­ka vähä höl­mis­ty­ny, ko se väit­ti, et­tei ol ikä­näs nii hyv­vää riis­taa saa­nu, Lii­po jat­kaa hu­mo­ris­ti­see tyy­liis.

Ruakaintoilija Matti Liipo tällää esti voit pannul ja sihe sit porilaise paahtoleipäsiivut. Liikaa ei passaa paistaa, ettei tul kauhee krääsä.

Ruakaintoilija Matti Liipo tällää esti voit pannul ja sihe sit porilaise paahtoleipäsiivut. Liikaa ei passaa paistaa, ettei tul kauhee krääsä.

Tä­nä­pä kum­min­ki riis­ta ei ol hyp­py­sis, vaa po­ri­lai­ne pe­rin­ne­herk­ku po­ri­lai­ne. Mat­ti Lii­pol o siin mi­ä­les help­po hom­ma, et po­ri­lai­se vär­kit o mel­ko simp­pe­lit: paah­to­lei­pää, raa­kaa si­pu­lii pil­put­tun, jah­ti­mak­ka­raa sem­mo­ne 1,5 sen­ti sii­vu, kurk­ku­sa­laat­tii, si­nap­pii ja ket­sup­pii oma mau muk­kaa. Lii­pol o kum­min­ki valt­ti­kort­ti hi­has:

– Paah­to­lei­pää ei pan pa­ri­laa, ei­kä var­sin­kaa paah­ti­mee. Se pais­te­taa vois kev­vees­ti mo­lem­mi pu­a­li sil­lail, et voi imey­tyy ja lei­vä­sii­vuu tul­lee färi pin­taa.

– Sam­maa ai­kaa toi­sel pais­ti­pan­nul pais­te­taa mak­ka­ra­sii­vut.

Täsä koh­taa o suu­rin mah­rol­li­suus men päi prink­ka­laa. Mak­ka­ra ei ai­ros po­ri­lai­ses ol mit­tää Lav­van­tait. Se kuu­luu ol si­pu­li­tee­mak­ka­raa, jah­ti­mak­ka­raa taik met­säs­tä­jä­mak­ka­raa saa­ta­vuu­rest riip­pue. Us­sei jah­ti- ja met­säs­tä­jä­mak­ka­ra voi koos­tu­muk­sel­tas ol sama, nimi val­mis­ta­jast riip­pue eri.

Oma mau mukkaa porilaise voi paketoir paperii. Liipo airos porilaises o otettu huamioo, et krilliherkkuu voi nauttii fiinimmäkki rovvat ilma, et sinapit olis rinnuksil – se vert tiivis paketti o.

Oma mau mukkaa porilaise voi paketoir paperii. Liipo airos porilaises o otettu huamioo, et krilliherkkuu voi nauttii fiinimmäkki rovvat ilma, et sinapit olis rinnuksil – se vert tiivis paketti o.

Hy­ve­läst syn­ty­si ole­va ja ny­ky­sin­ki siäl asu­va Lii­po hö­pöt­tää mi­ä­lel­läs ru­vaa­lai­to yh­tey­res ja ker­too my­äs­ki vil­je­le­väs ti­a­to­ses­ti mur­tee käyt­töö kok­ki­kei­koil­las.

– Ei se ai­na­ka ru­vaast hu­a­nom­ma ma­kust tee. Must tun­tuu kyl, et ih­mi­set tyk­kää po­ri­lai­sest puh­hee par­rest.

Saat­taa sihe hiu­ka sil­ti si­säl­tö­ki vai­kut­taa, mut sihe Lii­po ei ot kan­taa.

– Mul ei ol kos­kaa ol­lu suu­rem­mi tar­vet läh­tee täält kau­pun­kist mi­hen­kä poij­jes­ka. Ei­kä oi­kees­tas Hy­ve­lää­kä pi­rem­mäl. Asui mää jos­kus Pori kes­kus­tas ja het­ke Me­ri­kar­vi­al­la­ki, mut ne vir­heet o jo kor­jat­tu. Kui sitä ih­mi­ne kot­toos mi­hen­kä läh­tis?

Kril­li­her­ku val­mis­tu­es rup­pee kyl sihe mal­lii hui­ko­maa, et kää­re­pa­pe­reit­te tait­te­lu koh­ral tek­kee mi­ä­li san­noo jo, et tämä vai­hee vois hy­pät ylit­te. Saan kum­min­ki hil­lit­tyy it­te­ni.

– Täsä vois ti­ä­tys­ti tehr jot­tai kom­mer­venk­kei, jos sat­tuu ole­maa ve­kaa­ni taik joku muu ai­ne­so­sa ei it­tel pas­saa. Mut tämä o ny ai­to, ei­kä mik­kää va­le­po­ri­lai­ne.

Pak­ko se o my­än­tää, vaik ke­hu­mi­ne po­ri­lai­sel peri juu­ri vai­keet on­ki: kyl maar täst tuli hyv­vää! Tu­a­re paah­to­lei­pä kev­vees­ti pais­tet­tun tek­kee mah­rot­to­ma hyvä sä­väyk­se.

Maistuu kai se porilaine ny tekijälleski! "Kyl tuliki hyvä", hämmästeli Liipo.

Maistuu kai se porilaine ny tekijälleski! "Kyl tuliki hyvä", hämmästeli Liipo.

Po­ri­lai­sii val­mis­taa Pori Päi­vä ai­kaa pe­rin­teis­te gril­lie li­säks ai­na­ki Ra­vin­to­la Pik­ku X, sekä Pori Päi­vä mark­ki­noil Kai­vo­la ai­rot po­ri­lai­set ja Sa­ta­kun­na Keit­ti­ö­mes­ta­rit. Li­säks So­kos Ho­tel Vaa­ku­na o täl­län­ny aa­mi­ai­sel ho­tel­li­vi­a­rait var­te po­ri­lais­puf­fe­ti. Pori-Seu­ra kan­nus­taa kaik­kii kau­pun­ki­lai­sii nau­tis­ke­le­maa Pori Päi­vä ai­kaa tu­tuist her­kuist ja eri­tyi­ses­ti siir­tää po­ri­lais­te val­mis­tuk­se pe­rin­net seu­raa­vil­le­ki pol­vil.