Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Hes­bur­ger -ket­jun omis­ta­ja ja yrit­tä­jä Heik­ki Sal­me­la sai jo par­ti­o­poi­ka­na ki­pi­nän yrit­tä­mi­seen.

– Sain par­ti­os­ta leh­tiä myy­tä­väk­si. Ky­syin vas­taan tul­leel­ta nai­sel­ta, et­tä os­taa­ko täti leh­den. Hän sa­noi, et­tä toki. Se tun­ne kau­pan on­nis­tu­mi­ses­ta sai mi­nun in­nos­tu­maan yrit­tä­mi­ses­tä. Jo­ten­kin myy­mi­nen tun­tui niin hel­pol­ta, muis­te­lee Heik­ki Sal­me­la, 78.

Sal­me­la muis­te­lee, kuin­ka hä­nen lap­suu­des­saan vie­lä työn­te­ki­jöi­den ja yrit­tä­jien vä­lil­lä oli vas­tak­kai­na­set­te­lua.

– Sel­lais­ta hen­keä oli il­mas­sa, et­tä yrit­tä­jä on riis­tä­jä.

Sal­me­lan mie­les­tä nois­ta ajois­ta on men­ty pa­rem­paan suun­taan. Nuo­ret ajat­te­le­vat eri ta­val­la, ei­kä sel­lais­ta yrit­tä­jyy­den vas­tais­ta mie­li­a­laa ole enää on­nek­si val­lal­la.

Sal­me­lan mu­kaan yrit­tä­jyys on par­haim­mil­laan jat­ku­vaa op­pi­mis­ta. Hän tie­tää, mis­tä pu­huu. Pie­nes­tä gril­li­ki­os­kis­ta al­ka­nut yri­tys on laa­jen­tu­nut tu­han­sia ih­mi­siä työl­lis­tä­väk­si kan­sain­vä­li­sek­si yri­tyk­sek­si.

– Meil­lä on lii­kaa val­lal­la sel­lai­nen aja­tus, et­tä kun olet opis­ke­lut ja ”dip­lo­mi” kä­des­sä, niin olet val­mis naut­ti­maan yh­teis­kun­nan pal­ve­luis­ta ja jon­kun muun on tar­jot­ta­va si­nul­le töi­tä. To­del­li­suu­des­sa työ ja elä­män re­a­li­tee­tit opi­taan vas­ta te­ke­mäl­lä ja yrit­tä­mäl­lä.

– Kai­ken ydin on tyy­ty­väi­set asi­ak­kaat eli ”to­del­li­set pal­kan­mak­sa­jat”. Tuot­teet, pal­ve­lut ja ym­pä­ris­tö pi­tää ol­la sel­lai­nen, et­tä asi­a­kas viih­tyy.

Sal­me­la on sy­dä­mel­tään yrit­tä­jä. Hän kat­soo maa­il­maa yrit­tä­jän nä­kö­kul­mas­ta ja sa­noo usein, mitä ajat­te­lee.

– Täl­lai­sia yrit­tä­jiä on pro­sent­ti tai kak­si. Toi­voi­sin, et­tä oli­si use­am­pi joka ”us­kal­tai­si” ker­toa mie­li­pi­teen­sä asi­ois­ta. En minä miel­tä­ni pa­hoi­ta, jos mi­nua pu­heis­ta­ni roi­mi­taan, Heik­ki nau­res­ke­lee.