Pet­ra Sö­der

Ke­sä­ra­vin­to­la Lo­hi­ran­ta ko­ho­aa upeis­sa mai­se­mis­sa Ko­ke­mä­en­jo­en var­rel­la Nak­ki­las­sa. Vie­res­sä vir­taa­va joki, kos­ken kuo­hut ja het­ki sit­ten ra­ken­net­tu te­ras­si tar­jo­a­vat kä­vi­jöil­leen mu­ka­van ren­tou­tu­mis­het­ken luon­non ää­res­sä.

Nak­ki­la­lai­sel­le Vic­tor Aal­lol­le tämä on toi­nen kesä ke­sä­ra­vin­to­la Lo­hi­ran­nan pui­kois­sa. Tätä en­nen Lo­hi­ran­ta oli pa­ri­kym­men­tä vuot­ta tyh­jil­lään, kun­nes paik­kaa pää­tet­tiin al­kaa uu­del­leen el­vyt­tää.

– Yrit­tä­jien ko­kouk­ses­sa tuli pu­heek­si, et­tä oli­si hie­noa saa­da tän­ne taas toi­min­taa. Vuo­den asi­aa miet­ti­nee­nä pää­tin läh­teä yrit­tä­jäk­si Lo­hi­ran­taan. Ajat­te­lin, et­tä olen vuo­sien var­rel­la sen ver­ran kou­liin­tu­nut pu­bin pi­tä­mi­ses­sä, et­tä pär­jään myös täs­sä, Aal­to ker­too.

Aal­to toi­mii it­se ali­vuok­ra­lai­se­na Lo­hi­ran­nas­sa. Pai­kas­sa hän nä­kee pal­jon po­ten­ti­aa­lia sen si­jain­nin vuok­si ja alue tar­jo­aa upe­at puit­teet eri­lai­sil­le ak­ti­vi­tee­teil­le.

– Tämä paik­ka on Nak­ki­lan sy­dän. Olem­me yh­des­sä kun­nan ja Lo­hi­jo­ki Oy:n kans­sa ol­leet ke­hit­tä­mäs­sä tätä paik­kaa, Aal­to ker­too tyy­ty­väi­se­nä.

Lo­hi­ran­taan on ra­ken­net­tu isot te­ras­si­a­lu­eet ja ul­ko­ves­sat. Siel­tä löy­tyy myös ka­tet­tu tans­si­la­va ja alu­een viih­ty­vyy­teen on pa­nos­tet­tu. Aal­to vi­si­oi ran­taan myös sau­naa, jos­ta voi­si pu­lah­taa vil­voit­ta­vaan ve­teen.

– Nämä asi­at ei­vät tie­ten­kään ole yk­sin mi­nun pää­tet­tä­vis­sä, mut­ta oli­si hie­noa, jos tääl­lä voi­si jär­jes­tää myös sau­nail­to­ja, hän poh­tii.

Kaksi vuotta Lohirannan yrittäjänä ollut Victor Aalto on ollut innolla kehittämässä paikkaa.

Kaksi vuotta Lohirannan yrittäjänä ollut Victor Aalto on ollut innolla kehittämässä paikkaa.

Petra Söder

Vii­me ju­han­nuk­se­na Aal­to jär­jes­ti Lo­hi­ran­nas­sa yh­den päi­vän fes­ta­rit ja ta­pah­tu­mal­le oli sen ver­ran ky­syn­tää, et­tä hän ajat­te­li tänä vuon­na pa­nos­taa kak­si­päi­väi­siin ju­han­nus­fes­ta­rei­hin. Kaik­ki ei kui­ten­kaan men­nyt niin kuin oli suun­ni­tel­tu.

Ju­han­nuk­sek­si suun­ni­tel­tu Lo­hi­ran­ta Ju­han­nus jou­dut­tiin het­ki sit­ten pe­ruut­ta­maan. Tie­dos­sa oli­si ol­lut suu­ri kat­taus ko­ti­mai­sia ar­tis­te­ja.

– Pää­tös ei ol­lut help­po ja sitä poh­dit­tiin joka kan­til­ta. En­nak­ko­lip­pu­jen myyn­ti ei yl­tä­nyt sil­le ta­sol­le, et­tä ta­pah­tu­ma oli­si voi­tu jär­jes­tää suun­ni­tel­lus­sa laa­dus­sa ja laa­juu­des­sa, Aal­to ker­too.

Hän on sil­ti toi­vei­kas, et­tä ta­pah­tu­maa voi­tai­siin jat­kos­sa jär­jes­tää pa­rem­mis­sa olo­suh­teis­sa.

– Pe­ruun­tu­mi­nen har­mit­taa to­del­la pal­jon, mut­ta ha­lu­am­me ol­la jär­jes­tä­mäs­sä ta­pah­tu­maa, joka on ta­lou­del­li­ses­ti, vas­tuul­li­ses­ti sekä käy­tän­nön jär­jes­te­lyil­tään on­nis­tu­nut, hän poh­tii.

Yrit­tä­jä ei kui­ten­kaan asi­as­ta lan­nis­tu. Myös en­si ke­sä­nä hän ai­koo jat­kaa Lo­hi­ran­nan yrit­tä­jä­nä. Tänä ju­han­nuk­se­na te­ras­si on au­ki, jos säät sen vaan sal­li­vat.

– Toi­vo­taan hy­viä ja oi­kein läm­pi­miä ke­le­jä, hän sa­noo.

Lo­hi­ran­nas­ta saa os­tet­tua vir­vok­kei­ta, kah­via ja suo­lais­ta syö­tä­vää, ku­ten pai­kan klas­sik­ko­ja lo­hi­lei­piä sekä nac­ho­ja nyh­tö­pos­sul­la. Ruu­at pai­kal­le te­kee yrit­tä­jä it­se.

Ylä­ra­ken­nus­ta Lo­hi­jo­ki Oy vuok­raa juh­la­ti­loik­si ja se tar­jo­aa puit­teet noin 40–120 juh­li­jal­le. Myös ala­te­ras­si on mah­dol­lis­ta saa­da juh­la­vie­rai­den käyt­töön. Alu­eel­la on myös yk­si­tyi­nen ka­las­tus­mah­dol­li­suus.

– Jär­jes­tin it­se­kin tääl­lä ai­koi­naan syn­ty­mä­päi­vät, paik­ka tar­jo­aa sii­hen upe­at puit­teet, Aal­to to­te­aa.

Ke­sä­ra­vin­to­la Lo­hi­ran­nan au­ki­o­lo­a­jat pai­not­tu­vat ju­han­nuk­sen li­säk­si ke­sä­vii­kon­lop­pui­hin. Hei­nä­kuun kah­te­na vii­mei­se­nä vii­kon­lop­pu­na vie­te­tään Lo­hi­ran­nan ke­sää ja Ve­net­si­a­lai­sia juh­li­taan elo­kuun kah­te­na vii­mei­se­nä vii­kon­lop­pu­na.

– Elo­kuun lo­pus­sa meil­lä on myös Ruos­ka esiin­ty­mäs­sä. Py­rim­me ole­maan vii­kon­lop­pui­sin au­ki kah­teen as­ti yöl­lä, mut­ta ai­na­kin niin kau­an, kun asi­ak­kai­ta riit­tää, ker­too Aal­to ja toi­vot­taa kaik­ki ter­ve­tul­leik­si.