Jan­ne Ran­ta­nen

Rau­man Seu­dun Ka­las­ta­jain­seu­ra on myy­nyt sii­ka­sop­paa Mus­tan Pit­sin yö­nä yli kol­men­kym­me­nen vuo­den ajan.

– Sii­ka­sop­pa on ihan eri kuin lo­hi­keit­to. Sii­ka­sop­paa on har­voin tar­jol­la, ei­kä sitä ra­vin­to­loi­den lis­toil­la näe, sa­noo seu­ran uu­si pu­heen­joh­ta­ja Vesa Uu­si-Kil­po­nen.

Ai­em­min seu­ran jä­se­net ka­las­ti­vat it­se sii­at sop­paan ja kuo­ri­vat pe­ru­nat po­ru­kal­la. Ny­kyi­sin sii­at pi­tää os­taa, sil­lä Rau­mal­la on Suo­men suu­rin me­ri­met­so­kan­ta, yli 30 000 lin­tua. Ka­las­ta­jien mu­kaan me­ri­met­sot syö­vät suu­rim­man osan ka­lois­ta.

– Os­tam­me sata ki­loa ko­ko­nai­sia sii­ko­ja, tuo­ret­ta ka­laa. Is­mo Jo­ki­nen te­kee niis­tä eri­no­mais­ta sop­paa Ka­la­sa­ta­man keit­ti­ös­sä, ke­huu Uu­si-Kil­po­nen.

Sii­ka­sop­paa kei­te­tään ja myy­dään tal­koo­työ­nä. Myyn­ti­tuot­to­ja on käy­tet­ty ka­lais­tu­tuk­siin ja ka­la­ve­sien hoi­toon. Nyt is­tu­tus­ten kans­sa pi­de­tään tau­koa.

– Niin kau­an ka­laa ei is­tu­te­ta, kun me­ri­met­so­ja on näin pal­jon.

Ka­las­ta­ja­seu­ral­la on tois­ta­sa­taa jä­sen­tä, mut­ta ak­tii­vien ryh­mä on var­sin pie­ni ja ikään­ty­nyt. Uu­si-Kil­po­nen, 75, sa­noo ole­van­sa hal­li­tuk­ses­sa nuo­rem­mas­ta pääs­tä.

– Toi­von, et­tä sai­sim­me nuo­ret kiin­nos­tu­maan täs­tä toi­min­nas­ta. Löy­tyi­si­kö esi­mer­kik­si ur­hei­lu­seu­ro­ja tai yh­dis­tyk­siä, jot­ka voi­si­vat jär­jes­tää ka­las­tuk­seen liit­ty­viä ta­pah­tu­mia? Voi­sim­me sii­tä mak­saa­kin, ker­too Uu­si-Kil­po­nen.

Sii­ka­sop­paa myy­dään Sa­vi­lan­ka­dun ja Pak­ka­huo­neen­ka­dun kul­mauk­ses­sa Mus­tan Pit­sin päi­vä­nä 25.7. aa­mu­kym­me­nes­tä al­ka­en niin kau­an kuin sitä riit­tää.