Porin Satakunnankadulla kärisee kohta Texas
Hannu Aapa pistää pystyyn ravintolan, jossa on grilli kuumana ja meno mutkatonta.
Maarit Anttila
Porin Satakunnankadulla avautuu alkuvuodesta ravintola, joka tuo palan Amerikkaa rengasliikkeen sisäpihalle.
Porilaisten tuntema entinen asfalttiyrittäjä, nykyinen kiinteistösijoittaja Hannu Aapa on päättänyt toteuttaa vielä yhden unelmansa: se on konstailematon jenkkihenkinen ruokapaikka, jossa grillin liekit leiskuvat asiakkaiden silmien edessä.
– Avokeittiö on se juttu tässä. Samalla kun tehdään ruokaa, voi pitää pientä show'ta asiakkaille.
Ravintolan pitämisessä hän sanoo olevansa aloittelija.
– En tiedä siitä hölkäsen pöläystä, mutta olen koko elämäni istunut pöydän toisella puolella. Tiedän mitä asiakas odottaa, se on pointti tähän hommaan ryhtymisessä.
– Minulla on vahva usko siitä, että tämä tulee toimimaan.
Ravintolaan astutaan sisään saluunan heiluriovista, ja villin lännen karjapaimenmeininki jatkuu sisällä salissa. Takaseinälle nousee maisema Yellowstonesta ja sisustuksessa näkyvät Aapan Amerikan-matkamuistot sekä jenkkiautoharrastus. Tilassa esillä olevat Fordit ja Chervoletit ovat ajan patinoimia, sillä kaikki ovat 1920-luvulta.
– Rakkaus Amerikkaan liittyy varmasti jo lapsuuden elokuvakokemuksiin, mutta toisaalta myös vuosittain sinne tekemiini matkoihin.
Hänen silmissään Amerikka on yhä vapauden, yritteliäisyyden ja dynaamisen elämänasenteen vertauskuva.
– Siellä elää usko mahdollisuuksiin monin eri tavoin.
Aapan Cowboys Grill & BBQ tarjoaa rehtiä ruokaa rustiikkisessa miljöössä: grillattua lihaa, kanaa ja katkarapuja. Annokset on nimetty vanhojen Hollywood-tähtien mukaan – tarjolla on niin John Waynen Tender lover -sisäfilettä kuin Clint Eastwoodin tapaan leikattua entrecoteeta. Amerikkalaistyyliset lemonadet tehdään itse.
Aapa kehaisee, että osaa paistaa erinomaisia pihvejä. Yrittäjä ei kuitenkaan itse aio olla grillin ääressä, sillä ravintolaan on palkattu kaksi kokkia.
– Paikalla olen kyllä muutoin niin paljon kuin ehdin.
Porilainen Hannu Aapa uskoo, että Porin ravintolamaailmassa on tilaa jenkkityyliselle rehdille ruokapaikalle. Sellaisen hän avaa alkuvuodesta Satakunnankadulle. Teollisuushalliin avattavassa ruokapaikassa on esillä Aapan jenkkiautoharrastuksen helmiä. Kuva: Maarit Anttila
Hinnat pysyvät Aapan mukaan kohtuullisina, sillä annokset haetaan tiskiltä. Taustalla on halu tarjota tavallisille ihmisille mahdollisuus tuoda koko perhe syömään muulloinkin kuin merkkipäivinä.
Vuoden alussa avattava paikka on aluksi auki viikonloppuisin, myöhemmin myös lounasaikaan. Tammi-helmikuu on ravintoloitsijan mukaan hyvä aika aloittaa.
– Kun asiakkaita tulee harvakseltaan, saamme ensin vähän harjoitella.
Moni on jo saattanut ihmetellä ruokapaikan avaamista teollisuuskiinteistöön. Amerikassa vastaavanlaiset ruokapaikat toimivat Aapan mukaan kuitenkin samantyylisissä paikoissa, varastohalleissa, joissa istutaan pitkien pöytien ääressä.
Sijainti on myös käytännöllinen ratkaisu, sillä Aapa omistaa koko kiinteistön. Tulevaa ravintolatilaa on jo testattu perheen ja ystävien kesken. Siellä vietettiin muun muassa hänen 60-vuotisjuhlansa tammikuussa.
Hän näkee paikassa mahdollisuuden jopa laajentaa pienimuotoiseksi ruokakeskittymäksi.
– Viereisiin tiloihin voisi tulla aasialainen keittiö ja kebabpaikka. Näin perheet voisivat valita eri ruokia ja silti istua yhdessä, Aapa visioi.
Hannu Aapa on ehtinyt yritteliään uransa aikana olla monessa mukana, ja sanoo samaistuvansa amerikkalaiseen elämänasenteeseen.
– Näen aina mahdollisuuksia kaikkialla ja olen lähtenyt moneen mukaan.
Kuusikymppisenä elämä on mallillaan: Aapa avioitui toista kertaa edelliskesänä ja elää hyvää elämää vietnamilaisen Hoa-puolisonsa kanssa.
– Ensimmäinen vaimoni kuoli syöpään viisitoista vuotta sitten. Elämä oli raskasta, ja kasvatin yksin neljä lastani. Sitten löysin tällaisen kultakimpaleen, hienon ihmisen vielä tällä iällä.

