Maa­rit Ant­ti­la

Po­rin Sa­ta­kun­nan­ka­dul­la avau­tuu al­ku­vuo­des­ta ra­vin­to­la, joka tuo pa­lan Ame­rik­kaa ren­gas­liik­keen si­sä­pi­hal­le.

Po­ri­lais­ten tun­te­ma en­ti­nen as­falt­tiy­rit­tä­jä, ny­kyi­nen kiin­teis­tö­si­joit­ta­ja Han­nu Aa­pa on päät­tä­nyt to­teut­taa vie­lä yh­den unel­man­sa: se on kons­tai­le­ma­ton jenk­ki­hen­ki­nen ruo­ka­paik­ka, jos­sa gril­lin lie­kit leis­ku­vat asi­ak­kai­den sil­mien edes­sä.

– Avo­keit­tiö on se jut­tu täs­sä. Sa­mal­la kun teh­dään ruo­kaa, voi pi­tää pien­tä show'ta asi­ak­kail­le.

Ra­vin­to­lan pi­tä­mi­ses­sä hän sa­noo ole­van­sa aloit­te­li­ja.

– En tie­dä sii­tä höl­kä­sen pö­läys­tä, mut­ta olen koko elä­mä­ni is­tu­nut pöy­dän toi­sel­la puo­lel­la. Tie­dän mitä asi­a­kas odot­taa, se on point­ti tä­hän hom­maan ryh­ty­mi­ses­sä.

– Mi­nul­la on vah­va us­ko sii­tä, et­tä tämä tu­lee toi­mi­maan.

Ra­vin­to­laan as­tu­taan si­sään sa­luu­nan hei­lu­ri­o­vis­ta, ja vil­lin län­nen kar­ja­pai­men­mei­nin­ki jat­kuu si­säl­lä sa­lis­sa. Ta­ka­sei­näl­le nou­see mai­se­ma Yel­lows­to­nes­ta ja si­sus­tuk­ses­sa nä­ky­vät Aa­pan Ame­ri­kan-mat­ka­muis­tot sekä jenk­ki­au­to­har­ras­tus. Ti­las­sa esil­lä ole­vat For­dit ja Cher­vo­le­tit ovat ajan pa­ti­noi­mia, sil­lä kaik­ki ovat 1920-lu­vul­ta.

– Rak­kaus Ame­rik­kaan liit­tyy var­mas­ti jo lap­suu­den elo­ku­va­ko­ke­muk­siin, mut­ta toi­saal­ta myös vuo­sit­tain sin­ne te­ke­mii­ni mat­koi­hin.

Hä­nen sil­mis­sään Ame­rik­ka on yhä va­pau­den, yrit­te­li­äi­syy­den ja dy­naa­mi­sen elä­mä­na­sen­teen ver­taus­ku­va.

– Siel­lä elää us­ko mah­dol­li­suuk­siin mo­nin eri ta­voin.

Aa­pan Cow­bo­ys Grill & BBQ tar­jo­aa reh­tiä ruo­kaa rus­tiik­ki­ses­sa mil­jöös­sä: gril­lat­tua li­haa, ka­naa ja kat­ka­ra­pu­ja. An­nok­set on ni­met­ty van­ho­jen Hol­ly­wood-täh­tien mu­kaan – tar­jol­la on niin John Wa­y­nen Ten­der lo­ver -si­sä­fi­let­tä kuin Clint East­woo­din ta­paan lei­kat­tua ent­re­co­tee­ta. Ame­rik­ka­lais­tyy­li­set le­mo­na­det teh­dään it­se.

Aa­pa ke­hai­see, et­tä osaa pais­taa eri­no­mai­sia pih­ve­jä. Yrit­tä­jä ei kui­ten­kaan it­se aio ol­la gril­lin ää­res­sä, sil­lä ra­vin­to­laan on pal­kat­tu kak­si kok­kia.

– Pai­kal­la olen kyl­lä muu­toin niin pal­jon kuin eh­din.

Porilainen Hannu Aapa uskoo, että Porin ravintolamaailmassa on tilaa jenkkityyliselle rehdille ruokapaikalle. Sellaisen hän avaa alkuvuodesta Satakunnankadulle. Teollisuushalliin avattavassa ruokapaikassa on esillä Aapan jenkkiautoharrastuksen helmiä. Kuva: Maarit Anttila

Porilainen Hannu Aapa uskoo, että Porin ravintolamaailmassa on tilaa jenkkityyliselle rehdille ruokapaikalle. Sellaisen hän avaa alkuvuodesta Satakunnankadulle. Teollisuushalliin avattavassa ruokapaikassa on esillä Aapan jenkkiautoharrastuksen helmiä. Kuva: Maarit Anttila

Hin­nat py­sy­vät Aa­pan mu­kaan koh­tuul­li­si­na, sil­lä an­nok­set ha­e­taan tis­kil­tä. Taus­tal­la on halu tar­jo­ta ta­val­li­sil­le ih­mi­sil­le mah­dol­li­suus tuo­da koko per­he syö­mään muul­loin­kin kuin merk­ki­päi­vi­nä.

Vuo­den alus­sa avat­ta­va paik­ka on aluk­si au­ki vii­kon­lop­pui­sin, myö­hem­min myös lou­na­sai­kaan. Tam­mi-hel­mi­kuu on ra­vin­to­loit­si­jan mu­kaan hyvä ai­ka aloit­taa.

– Kun asi­ak­kai­ta tu­lee har­vak­sel­taan, saam­me en­sin vä­hän har­joi­tel­la.

Moni on jo saat­ta­nut ih­me­tel­lä ruo­ka­pai­kan avaa­mis­ta te­ol­li­suus­kiin­teis­töön. Ame­ri­kas­sa vas­taa­van­lai­set ruo­ka­pai­kat toi­mi­vat Aa­pan mu­kaan kui­ten­kin sa­man­tyy­li­sis­sä pai­kois­sa, va­ras­to­hal­leis­sa, jois­sa is­tu­taan pit­kien pöy­tien ää­res­sä.

Si­jain­ti on myös käy­tän­nöl­li­nen rat­kai­su, sil­lä Aa­pa omis­taa koko kiin­teis­tön. Tu­le­vaa ra­vin­to­la­ti­laa on jo tes­tat­tu per­heen ja ys­tä­vien kes­ken. Siel­lä vie­tet­tiin muun mu­as­sa hä­nen 60-vuo­tis­juh­lan­sa tam­mi­kuus­sa.

Hän nä­kee pai­kas­sa mah­dol­li­suu­den jopa laa­jen­taa pie­ni­muo­toi­sek­si ruo­ka­kes­kit­ty­mäk­si.

– Vie­rei­siin ti­loi­hin voi­si tul­la aa­si­a­lai­nen keit­tiö ja ke­bab­paik­ka. Näin per­heet voi­si­vat va­li­ta eri ruo­kia ja sil­ti is­tua yh­des­sä, Aa­pa vi­si­oi.

Han­nu Aa­pa on eh­ti­nyt yrit­te­li­ään uran­sa ai­ka­na ol­la mo­nes­sa mu­ka­na, ja sa­noo sa­mais­tu­van­sa ame­rik­ka­lai­seen elä­mä­na­sen­tee­seen.

– Näen ai­na mah­dol­li­suuk­sia kaik­ki­al­la ja olen läh­te­nyt mo­neen mu­kaan.

Kuu­si­kymp­pi­se­nä elä­mä on mal­lil­laan: Aa­pa avi­oi­tui tois­ta ker­taa edel­lis­ke­sä­nä ja elää hy­vää elä­mää viet­na­mi­lai­sen Hoa-puo­li­son­sa kans­sa.

– En­sim­mäi­nen vai­mo­ni kuo­li syö­pään vii­si­tois­ta vuot­ta sit­ten. Elä­mä oli ras­kas­ta, ja kas­va­tin yk­sin nel­jä las­ta­ni. Sit­ten löy­sin täl­lai­sen kul­ta­kim­pa­leen, hie­non ih­mi­sen vie­lä täl­lä iäl­lä.