Kat­ri Mä­en­pää

Kun ti­la­suun­nit­te­li­ja Suvi-Ma­ria Sil­vo­la ot­ti ul­vi­la­lai­seen Tiia Kar­huun yh­teyt­tä ja ky­syi, oli­si­ko hän kiin­nos­tu­nut suun­nit­te­le­maan unel­mien­sa ra­vin­to­laa ke­vään Koti & Piha -mes­suil­le, tuli se Tii­al­le täy­te­nä yl­lä­tyk­se­nä. Tiia tuli koko kan­san tie­toon vuon­na 2022, kun hän osal­lis­tui Mas­terC­hef-kil­pai­luun.

– Suvi-Ma­ria oli seu­ran­nut mi­nua jo kil­pai­lus­sa ja sen jäl­keen so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa. Hän ajat­te­li, et­tä meil­lä oli­si unel­ma­ra­vin­to­lan suh­teen hy­vin sa­man­tyy­li­siä aja­tuk­sia. Pu­he­lu oli kiva ja olen ol­lut sii­tä otet­tu, vaik­ka pro­jek­tiin läh­te­mi­nen on ol­lut myös to­del­la jän­nit­tä­vää. Mut­ta nyt voin het­ken ko­keil­la, mil­tä tun­tui­si ol­la ra­vin­to­loit­si­ja.

Ulvilalainen Tiia Karhu sai MasterChef-kilpailusta rohkeutta ja paljon uusia ystäviä. Kuva: Jaakko Kahilaniemi.

Ulvilalainen Tiia Karhu sai MasterChef-kilpailusta rohkeutta ja paljon uusia ystäviä. Kuva: Jaakko Kahilaniemi.

Tiia Kar­hu työs­ken­te­lee FVR-Suo­men ro­ko­te­tut­ki­muk­ses­sa PMO-tii­mis­sä ja hän tyk­kää työs­tään to­del­la pal­jon. Pää­työ tuo kui­ten­kin ai­na tul­les­saan myös jon­kin ver­ran stres­siä. Sitä Tiia pur­kaa lait­ta­mal­la ruo­kaa.

– Kok­kaa­mi­nen on mi­nul­le in­to­hi­mo, jos­ta to­del­la nau­tin. Hyvä ruo­ka on kuu­lu­nut elä­mää­ni ai­na ja olem­me jo pa­ri­kymp­pi­si­nä kok­kail­leet ys­tä­vien kans­sa. Kun muut läh­ti­vät fes­ta­reil­le pelk­kien juo­mien kans­sa, me pak­ka­sim­me gril­lit ja muut ruu­an­val­mis­tus­vä­li­neet mu­kaan.

Ruu­an­lait­to tuo myös vas­ta­pai­noa ar­keen.

– Vaik­ka tyk­kään päi­vä­työs­tä­ni to­del­la pal­jon, mi­nul­la on ta­ka­rai­vos­sa ai­na vä­lil­lä ol­lut pie­ni unel­ma omas­ta ra­vin­to­las­ta. Mut­ta tie­dän, et­tä oman ra­vin­to­lan pe­rus­ta­mi­nen vaa­tii to­del­la pal­jon. Se ei ole help­po tie.

Mas­terC­hef-kil­pai­lu on tuo­nut Tii­al­le kui­ten­kin roh­keu­den läh­teä osa-ai­kai­sek­si yrit­tä­jäk­si. Tiia pe­rus­ti Buo­nAp­pe­Tii­an ja toi­mii yk­si­tyis­kok­ki­na.

– Käyn ih­mis­ten ko­to­na kok­kaa­mas­sa. Pal­ve­lu so­pii hy­vin esi­mer­kik­si ys­tä­vä­po­ru­koil­le ja olen saa­nut sii­tä to­del­la hy­vää pa­lau­tet­ta. Ih­mi­set tyk­kää­vät sii­tä, et­tä he saa­vat ra­vin­to­lail­lal­li­sen ren­nos­ti ko­to­naan.

Tiia Karhun tortellineja, joiden täytteenä on ricottaa ja rapua, valkoviini-voi-kastike, kirjolohen mäti.

Tiia Karhun tortellineja, joiden täytteenä on ricottaa ja rapua, valkoviini-voi-kastike, kirjolohen mäti.

Ita­lia on Tii­an sy­dä­men maa. Se nä­kyy mes­suil­le pys­ty­te­tys­sä Pop Up -ra­vin­to­las­sa Bist­ro Ci­pos­sa.

– Ra­vin­to­lan nimi on saa­nut ins­pi­raa­ti­on ita­li­an kie­len sa­nas­ta Cibo, joka tar­koit­taa ruo­kaa. Li­säk­si Ita­lia nä­kyy myös it­se ruu­as­sa. Tyk­kään vä­li­me­rel­li­ses­tä ruu­as­ta ja poi­min siel­tä pal­jon vai­kut­tei­ta. Olen ti­tu­lee­ran­nut it­se­ä­ni pas­ta­ko­kik­si. Pas­ta on sel­lai­nen ruo­ka, jota mi­nul­ta myös toi­vo­taan usein.

Li­säk­si Tii­an unel­ma­ra­vin­to­las­sa pa­nos­te­taan lä­hi­tuot­ta­jien raa­ka-ai­nei­siin.

– Mi­nul­le on to­del­la tär­ke­ää hyö­dyn­tää lä­hi­ruo­kaa. Sa­ta­kun­nas­sa on upei­ta mah­dol­li­suuk­sia ja mo­nia tuot­ta­jia, jois­ta en it­se­kään vie­lä tie­dä. Bist­ro Ci­pon me­nus­sa on sel­lai­sia raa­ka-ai­nei­ta, joi­ta olen it­se jo käyt­tä­nyt. Tar­jo­am­me mes­su­kä­vi­jöil­le pie­niä mais­ti­ai­san­nok­sia ja poi­min­to­ja suun­nit­te­le­mas­ta­ni me­nus­ta.

Tiia Karhun kirsikkapiirakka.

Tiia Karhun kirsikkapiirakka.

Pop Up -ra­vin­to­la tu­lee myös näyt­tä­mään Tii­an unel­ma­ra­vin­to­lal­ta. Hän pää­si vai­kut­ta­maan vai­kut­ta­maan Bist­ro Ci­pon si­sus­tuk­seen vä­ri­maa­il­mas­ta ja va­lais­tuk­ses­ta al­ka­en.

– Ra­vin­to­las­sa on tum­man­sä­vyi­nen ja maan­lä­hei­nen tun­nel­ma. Mi­nul­le tär­ke­ää on se, et­tä tar­joi­li­joi­den apu­pöy­tä on kes­kel­lä ra­vin­to­laa, jol­loin tar­joi­li­jat työs­ken­te­le­vät koko ajan ih­mis­ten lä­hel­lä. He luo­vat myös osal­taan vä­li­tön­tä tun­nel­maa.

Vuo­ro­pu­he­lu ti­la­suun­nit­te­li­joi­den kans­sa on ol­lut help­poa. Eri­tyi­sen otet­tu Tiia Kar­hu on suun­nit­te­li­joi­den am­mat­ti­tai­dos­ta.

– En oli­si mi­ten­kään it­se osan­nut huo­mi­oi­da kaik­kea. Us­kon, et­tä lop­pu­tu­lok­ses­ta tu­lee sel­lai­nen ra­vin­to­la, jos­sa ih­mi­set viih­ty­vät. Jos jos­kus olen to­del­li­ses­sa ti­lan­tees­sa pe­rus­ta­mas­sa ra­vin­to­laa, tie­dän to­del­la­kin ke­nen puo­leen kään­tyä, hän kiit­te­lee.