Ulvilalaisen Tiia Karhun unelmaravintola nousee messuille
Ulvilalainen MasterChef-kilpailija Tiia Karhu pääsee toteuttamaan yhden unelmansa Koti & Piha -messuilla. Pop up -ravintola Bistro Cipo on suunniteltu hänen toiveidensa mukaan.
Katri Mäenpää
Kun tilasuunnittelija Suvi-Maria Silvola otti ulvilalaiseen Tiia Karhuun yhteyttä ja kysyi, olisiko hän kiinnostunut suunnittelemaan unelmiensa ravintolaa kevään Koti & Piha -messuille, tuli se Tiialle täytenä yllätyksenä. Tiia tuli koko kansan tietoon vuonna 2022, kun hän osallistui MasterChef-kilpailuun.
– Suvi-Maria oli seurannut minua jo kilpailussa ja sen jälkeen sosiaalisessa mediassa. Hän ajatteli, että meillä olisi unelmaravintolan suhteen hyvin samantyylisiä ajatuksia. Puhelu oli kiva ja olen ollut siitä otettu, vaikka projektiin lähteminen on ollut myös todella jännittävää. Mutta nyt voin hetken kokeilla, miltä tuntuisi olla ravintoloitsija.
Ulvilalainen Tiia Karhu sai MasterChef-kilpailusta rohkeutta ja paljon uusia ystäviä. Kuva: Jaakko Kahilaniemi.
Tiia Karhu työskentelee FVR-Suomen rokotetutkimuksessa PMO-tiimissä ja hän tykkää työstään todella paljon. Päätyö tuo kuitenkin aina tullessaan myös jonkin verran stressiä. Sitä Tiia purkaa laittamalla ruokaa.
– Kokkaaminen on minulle intohimo, josta todella nautin. Hyvä ruoka on kuulunut elämääni aina ja olemme jo parikymppisinä kokkailleet ystävien kanssa. Kun muut lähtivät festareille pelkkien juomien kanssa, me pakkasimme grillit ja muut ruuanvalmistusvälineet mukaan.
Ruuanlaitto tuo myös vastapainoa arkeen.
– Vaikka tykkään päivätyöstäni todella paljon, minulla on takaraivossa aina välillä ollut pieni unelma omasta ravintolasta. Mutta tiedän, että oman ravintolan perustaminen vaatii todella paljon. Se ei ole helppo tie.
MasterChef-kilpailu on tuonut Tiialle kuitenkin rohkeuden lähteä osa-aikaiseksi yrittäjäksi. Tiia perusti BuonAppeTiian ja toimii yksityiskokkina.
– Käyn ihmisten kotona kokkaamassa. Palvelu sopii hyvin esimerkiksi ystäväporukoille ja olen saanut siitä todella hyvää palautetta. Ihmiset tykkäävät siitä, että he saavat ravintolaillallisen rennosti kotonaan.
Tiia Karhun tortellineja, joiden täytteenä on ricottaa ja rapua, valkoviini-voi-kastike, kirjolohen mäti.
Italia on Tiian sydämen maa. Se näkyy messuille pystytetyssä Pop Up -ravintolassa Bistro Cipossa.
– Ravintolan nimi on saanut inspiraation italian kielen sanasta Cibo, joka tarkoittaa ruokaa. Lisäksi Italia näkyy myös itse ruuassa. Tykkään välimerellisestä ruuasta ja poimin sieltä paljon vaikutteita. Olen tituleerannut itseäni pastakokiksi. Pasta on sellainen ruoka, jota minulta myös toivotaan usein.
Lisäksi Tiian unelmaravintolassa panostetaan lähituottajien raaka-aineisiin.
– Minulle on todella tärkeää hyödyntää lähiruokaa. Satakunnassa on upeita mahdollisuuksia ja monia tuottajia, joista en itsekään vielä tiedä. Bistro Cipon menussa on sellaisia raaka-aineita, joita olen itse jo käyttänyt. Tarjoamme messukävijöille pieniä maistiaisannoksia ja poimintoja suunnittelemastani menusta.
Tiia Karhun kirsikkapiirakka.
Pop Up -ravintola tulee myös näyttämään Tiian unelmaravintolalta. Hän pääsi vaikuttamaan vaikuttamaan Bistro Cipon sisustukseen värimaailmasta ja valaistuksesta alkaen.
– Ravintolassa on tummansävyinen ja maanläheinen tunnelma. Minulle tärkeää on se, että tarjoilijoiden apupöytä on keskellä ravintolaa, jolloin tarjoilijat työskentelevät koko ajan ihmisten lähellä. He luovat myös osaltaan välitöntä tunnelmaa.
Vuoropuhelu tilasuunnittelijoiden kanssa on ollut helppoa. Erityisen otettu Tiia Karhu on suunnittelijoiden ammattitaidosta.
– En olisi mitenkään itse osannut huomioida kaikkea. Uskon, että lopputuloksesta tulee sellainen ravintola, jossa ihmiset viihtyvät. Jos joskus olen todellisessa tilanteessa perustamassa ravintolaa, tiedän todellakin kenen puoleen kääntyä, hän kiittelee.