Apua! Syk­sy tu­lee, ar­ki al­kaa ja hou­sun vyö­tä­rö ki­ris­tää. Olo on epä­mu­ka­va ja nuu­pah­ta­nut. Ta­ka­na on ras­kas ke­vät, jol­loin lii­kun­ta vä­he­ni. Etä­töis­sä ruo­kai­lu­tot­tu­muk­set­kin pai­nui­vat re­tu­pe­räl­le, kun koko per­he piti saa­da ruo­kit­tua no­pe­as­ti kes­ken työ­päi­vän. Kuu­los­taa­ko tu­tul­ta? Haa­vei­let­ko sii­tä, et­tä pää­si­sit ke­vään ko­ro­na­ki­lois­ta eroon?

– Suu­rel­le osal­le ih­mi­siä yli­pai­noa al­kaa ker­tyä, kos­ka ate­ri­a­ryt­mi on pie­les­sä. Työ­päi­vän ai­ka­na on kii­re, ei­kä sil­loin eh­di syö­dä kun­nol­la. Il­lal­la on kova näl­kä ja tun­tuu sil­tä, et­tä mi­kään ruo­ka­mää­rä ei rii­tä. Ener­gi­a­va­jet­ta saa­te­taan myös pai­ka­ta her­kuil­la, tuo­re Camb­rid­ge-val­men­ta­ja Em­mi Tuo­mi­nen tie­tää.

Hän it­se al­koi et­siä laih­du­tus­kei­noa vii­me syk­sy­nä. Ta­ka­na oli jo muu­ta­mia verk­ko­val­men­nuk­sia, mut­ta nyt Em­mi ha­lu­si me­ne­tel­män, jos­sa ete­ne­mis­tä kont­rol­loi­daan.

– Löy­sin Camb­rid­gen ja val­men­ta­jan Eu­ra­jo­el­ta. Sain me­ne­tel­mäl­lä no­pe­as­ti tu­lok­sia ja lo­pul­ta pai­no­ni tip­pui 20 ki­loa. Mie­les­sä­ni he­rä­si aja­tus, et­tä tämä on to­del­la hyvä jut­tu. Ha­lu­ai­sin it­se­kin val­men­taa.

Em­mi Tuo­mi­nen kou­lut­tau­tui Camb­rid­ge-val­men­ta­jak­si vii­me ke­vää­nä oman val­men­ta­jan­sa kan­nus­ta­ma­na. Sa­ta­kun­nas­sa ei täl­lä het­kel­lä ole hei­dän li­säk­seen mui­ta val­men­ta­jia.

– Ava­sin lii­ke­ti­lan hei­nä­kuun puo­li­vä­lis­sä Po­riin ja olen jo saa­nut lois­ta­vaa pa­lau­tet­ta. Camb­rid­ge on po­ri­lai­sil­le tut­tu, sil­lä tääl­lä on ai­kai­sem­min toi­mi­nut val­men­ta­ja. Nyt toi­mii taas.

Camb­rid­ge on “pus­si­keit­to­die­et­ti”, mut­ta sa­mal­la pal­jon enem­män. Die­e­tin teho pe­rus­tuu ka­lo­ri­va­jee­seen ja sii­hen, et­tä val­men­ta­ja kul­kee mat­kas­sa koko ajan.

– Die­et­ti aloi­te­taan ko­ko­naan vä­hä­ka­lo­ri­sil­la pus­seil­la ja sa­mal­la ope­tel­laan syö­mään oi­kein. Ate­ri­a­ryt­mi on kaik­kein tär­kein asia. Vä­hi­tel­len pus­sien ohes­sa syö­dään suo­ma­lais­ten ra­vin­to­suo­si­tus­ten mu­kaan, Em­mi Tuo­mi­nen se­lit­tää.

Ate­ri­an­kor­vik­keis­ta saa­daan noin 600 ki­lo­ka­lo­ria vuo­ro­kau­des­sa, mikä tar­koit­taa sitä, et­tä krop­pa me­nee ke­too­siin. Me­ne­tel­mä on täy­sin tur­val­li­nen. Em­mi Tuo­mi­nen on it­se sai­raan­hoi­ta­ja ja hän tie­tää, et­tä Camb­rid­ge so­pii jopa di­a­bee­ti­koil­le ja ras­kaa­na ole­vil­le. Oh­jel­ma vain laa­di­taan ter­vey­del­li­set nä­kö­kul­mat huo­mi­oi­den.

– Ate­ri­a­pus­seis­ta saa kaik­ki ra­vin­to­ai­neet ja vi­ta­mii­nit, joi­ta ih­mi­nen tar­vit­see. Mut­ta kos­ka ka­lo­ri­va­je on suu­ri, on odo­tet­ta­vis­sa myös no­pei­ta tu­lok­sia. Asi­ak­kai­den mie­les­tä tämä on ol­lut to­del­la mo­ti­voi­vaa.

Toi­nen tär­keä ja tur­val­li­suut­ta li­sää­vä asia on val­men­ta­jan tuki. Val­men­ta­jan kans­sa ta­va­taan ker­ran vii­kos­sa, jol­loin ote­taan mit­to­ja ja kat­so­taan yh­des­sä ruo­ka­oh­jei­ta.

– It­se ajat­te­lin, et­tä mi­nun on pak­ko py­syä oh­jel­mas­sa, kun val­men­ta­ja seu­raa edis­ty­mis­tä­ni. It­sel­le on help­po kek­siä te­ko­syi­tä sii­tä, mik­si tuli syö­tyä ko­ko­nai­nen suk­laa­le­vy. Mut­ta yri­tä­pä se­lit­tää sama vie­raal­le val­men­ta­jal­le, Tuo­mi­nen nau­rah­taa.

Val­men­ta­jan kans­sa Camb­rid­ge-oh­jel­ma rää­tä­löi­dään jo­kai­sel­le so­pi­vak­si.

– Ly­hy­el­lä nel­jän vii­kon oh­jel­mal­la voi­daan ti­put­taa esi­mer­kik­si ne ke­vään ko­ro­na­ki­lot. Se täh­tää vii­den ki­lon laih­du­tuk­seen. Jos yli­pai­noa on enem­män, suun­ni­tel­laan oh­jel­ma yk­si­löl­li­ses­ti.

Vaik­ka Camb­rid­gel­la saa­daan no­pe­as­ti tu­lok­sia, saa­daan sil­lä myös py­sy­viä tu­lok­sia.

– Kun laih­tuu no­pe­as­ti, krop­pa muis­taa vie­lä, mil­tä tun­tui ol­la pai­na­vam­pi. It­se en ai­na­kaan ha­lua sitä 20 ki­loa ras­kaam­paa olo­ti­laa ta­kai­sin. Li­säk­si die­e­til­tä pois­tu­taan hal­li­tus­ti. Val­men­ta­jan kans­sa so­vi­taan seu­ran­ta­käyn­te­jä. Moni jat­kaa die­e­tin jäl­keen vie­lä tuot­tei­den käyt­töä. Camb­rid­gen suk­laa­pa­tuk­ka on mais­tu­va vä­li­pa­la, mut­ta pal­jon ter­veel­li­sem­pi kuin mai­to­suk­laa, Em­mi Tuo­mi­nen to­te­aa.