Lii­an no­pea suo­len toi­min­ta, jat­ku­vat vat­sa­tau­dit ja nä­räs­tys vih­jaa­vat, et­tä lem­mi­kin ruo­kin­nas­sa on on­gel­mia.

- Yk­si ylei­nen vir­he on se, et­tei ih­mi­nen muis­ta ot­taa huo­mi­oon, mikä eläin on syn­ty­jään. Esi­mer­kik­si koi­rat, kis­sat ja fre­tit ovat li­han­syö­jiä. Jos siis pa­ke­tin kyl­jes­sä si­säl­lys­lu­et­te­lon en­sim­mäi­nen ai­ne­so­sa on mais­si, pe­ru­na tai kau­ra, on syy­tä miet­tiä os­to­pää­tös­tä uu­del­leen.

Näin neu­vo­vat eläin­tar­vi­ke­lii­ke Hau­va­rin yrit­tä­jä San­na Va­ris sekä liik­keen toi­nen va­ki­o­kas­vo Cla­ris­sa Hei­lä. Poik­keuk­sen te­ke­vät ter­vey­del­li­set eri­kois­ruo­at, jois­sa hii­li­hyd­raa­tin ta­soa on nos­tet­tu syys­tä.

Moni luu­lee raa­ka­ruo­kin­nan ole­van vai­ke­aa, mut­ta San­na ja Cla­ris­sa kor­jaa­vat en­nak­ko­luu­loa.

- Ny­ky­ään ei tar­vit­se kuin ava­ta pus­si, kaa­taa li­hat lau­ta­sel­le ja an­taa het­ken su­laa. Raa­ka­ruo­kin­nan voi aloit­taa an­ta­mal­la puo­let raa­ka­li­haa ja puo­let kui­va­ruo­kaa. Sil­loin koi­ra saa var­mas­ti ruo­as­ta kaik­ki tar­vit­ta­vat vi­ta­mii­nit ja hi­ve­nai­neet, he neu­vo­vat.

Hau­va­rin toi­mit­ta­jien li­hat tu­le­vat Suo­mes­ta, sa­moil­ta teh­tail­ta mis­sä val­mis­te­taan ruo­kaa myös ih­mi­sil­le. Asi­a­kas voi siis ol­la var­ma, et­tä hä­nen lem­mik­kin­sä saa puh­das­ta ruo­kaa.

San­nal­la on pit­kä ko­ke­mus koi­ra­ro­duis­ta, joi­den turk­ki vaa­tii pal­jon hoi­toa. Näi­tä ovat esi­mer­kik­si af­gaa­nin­vint­ti­koi­rat ja vil­la­koi­rat.

- Usein mi­nul­ta ky­sy­tään, mitä sham­poo­ta tai hoi­to­ai­net­ta käy­tän koi­rie­ni turk­kei­hin, kun ne ovat niin hy­vä­laa­tui­set ei­vät­kä tak­kuun­nu. Kyl­lä hoi­to­ai­neis­ta­kin on apua, mut­ta tur­kin kun­non kan­nal­ta kaik­kein tär­kein­tä on ruo­ka, jota koi­ral­le an­ne­taan. Sama jut­tu kuin ih­mi­sil­lä, San­na huo­maut­taa.

Toi­nen ylei­nen vir­he, mitä lem­mik­kien ruo­kin­nas­sa teh­dään, on ruok­kia per­heen kaik­kia koi­ria sa­mas­ta pus­sis­ta. San­na muis­tut­taa, et­tä jo­kai­nen eläi­nyk­si­lö syö eri ta­val­la, ku­ten ih­mi­set­kin. Ruo­ka­va­lio riip­puu muun mu­as­sa eläi­men iäs­tä ja ak­tii­vi­suu­des­ta.

Hau­va­riin ovat myös al­ler­gi­kot ter­ve­tul­lei­ta. Ruo­ka­va­li­koi­mas­ta löy­tyy esi­mer­kik­si täy­sin sii­pi­kar­jat­to­mia ja ka­lat­to­mia vaih­to­eh­to­ja. Lä­hes kaik­ki ruo­at ovat veh­nät­tö­miä, ja muu­ta­kin vil­jaa py­ri­tään vält­tä­mään.