Lasirakentaminen pitää pintansa – Avainlippu tuo lisäarvoa
Projektipuolen hankkeet kannattelevat eristyslaseja valmistavaa Seloy Oy:tä rakennusalan ahdingon keskellä.
Huittislaisen Seloy Oy:n toimitusjohtaja Henri Kiuru on seurannut huolestuneena asuntotuotannon ja muun rakentamisen hyytymistä, mutta lisää, että erityisesti julkisen puolen kohteita, kuten sairaaloita, kouluja ja päiväkoteja vielä rakennetaan.
– Meillä on melkein joka viikko joku kohde työn alla. Hyvä sentään, että se puoli vetää, kun näkymät muuten ovat sumeat.
Huonolta näyttää: pandemia, sota, energian kallistuminen, rakennusmateriaalien hintojen nousu, korkojen nousu…
– Asuntotuotannossa aloitukset ovat roimasti putoamassa, ensi talvesta tulee vaikea. Kun rakennusliikkeet ovat ongelmissa, kurjuus valuu alaspäin.
Ennen Ukrainan sotaa lasi tuli 90-prosenttisesti Venäjältä, nyt valtaosa tuodaan Keski-Euroopasta, erityisesti Saksasta ja Ranskasta. Hinta nousi, eikä vähiten sen takia, että Euroopan lasitehtaat toimivat maakaasulla.
– Mutta ei lasirakentaminen lopu, ja kotimaisille tekijöille, kuten meidän avainlipputuotteille, on aina paikkansa.
Henri Kiuru on varma, että lasirakentaminen ei lopu ja että kotimaisia tekijöitä arvostetaan. Seloy Oy:n avainlippu kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa.
Kuva: Heli Kokko
Lasi tulee Huittisiin isoissa nipuissa ns. jumbolevyinä, joiden koko on 6 metriä kertaa 3,21 metriä, mikä on standardikoko maailmalla. Lasi leikataan ja valmistetaan asiakkaan tilausten mukaan. Eristyslasi kootaan yleensä kahdesta tai useammasta lasilevystä.
Seloy valmistaa erilaisia eristyslaseja ammattikäyttäjille, kuten ikkunatehtaille ja alumiinirakentajille. Yrityksen lähes 9 000 neliömetrin tuotantotiloissa tehdään neljällä lasinleikkuulinjalla ja kahdella kokoonpanolinjalla muun muassa äänieristys- ja aurinkosuojalaseja, turva- ja suojalaseja ja palonsuojalaseja. Seloyn erikoisuus on TPS-eristyslasi, jonka lämpömassalista lasilevyjen välissä tekee tuotteesta niin laadukkaan, että sille voidaan antaa 20 vuoden pöly- ja kosteustiiveystakuu.
Rakentamisessa käytetään nykyään paljon lasipintaa. Ja mikäs siinä. Lasilla on monia hyviä ominaisuuksia, se eristää, mutta siitä näkee läpi. Lasi estää lämpöä karkaamasta ulos, mutta toisaalta se estää liian lämmön tulon sisälle. Se on hyvä asia, koska jäähdyttäminen on kallista. Iso osa päästöjen vähentämistavoitteista saataisiin aikaan vaihtamalla lasit uudenlaisiksi.
Teemu Ruusela käsittelee kokoonpanolinjalla Seloy Oy:n erikoisuutta, TPS-eristyslasia.
Kuva: Heli Kokko
Seloy Oy on perustettu 1985, ja yksi sen perustajista, Pekka Kiuru, toimii pitkään yrityksen toimitusjohtajana. Vuodesta 2018 lähtien toimitusjohtajana on työskennellyt Pekan poika Henri.
Helppoja eivät kuluneet vuodet ole olleet. Tie on kulkenut loimaalaisen yhteistyökumppanin, ikkunanvalmistajan, konkurssista koronaan ja Ukrainan sotaan ja sen seurauksiin.
Vielä viime vuonna liikevaihto kasvoi 23 prosenttia, mutta myös hintojen romahdus söi kannatusta, joten tulos kääntyi alaspäin. Liikevaihto on 9 miljoonan euron luokkaa, mutta Henri Kiuru muistuttaa, että tärkeintä on viivan alle jäävä luku. Onneksi on ollut vanhoja puskureita ja onneksi lasiala pitää pintansa.
Pitkäaikaiset työsuhteet osoittavat, että työnantajaa arvostetaan, ja Henri Kiuru korostaa työntekijöiden merkitystä yrityksen voimavarana. Silti myös lomautuksiin on jouduttu turvautumaan. Lomautettuja on tällä hetkellä yhdeksän, ja koko työntekijävahvuus on nelisenkymmentä.
– On täytynyt tehdä kipeitä päätöksiä, mutta jos ei tee vaikeita ratkaisuja, kohta ei kenelläkään ole töitä.
Kiurun mielestä Huittinen on hyvä paikka yrittää ja keskusteluyhteys kaupunkiin päin toimii. Pienellä paikkakunnalla kaikki tuntevat toisensa, ja kaupungissa on niin aktiivinen yrittäjäyhdistys kuin kauppiasyhdistyskin.
Henri Kiuru vaikuttaa myös alan järjestöissä. Hän on Suomen Tasolasiyhdistys ry:n varapuheenjohtaja ja Satakunnan kauppakamarin Huittisten–Kokemäen paikallisvaliokunnan puheenjohtaja.