Jut­tua päi­vi­tet­ty Ka­ta­jan kom­men­til­la 20.3.2024 klo 19.05.

Kim Huo­vin­lah­ti

Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­een val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­jan paik­ka on me­nos­sa vaih­toon. Val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­ja Samp­sa Ka­ta­jan (kok.) ase­maa kos­ke­van aloit­teen on al­le­kir­joit­ta­nut jo nyt niin moni val­tuu­tet­tu, et­tä Ka­ta­jan luot­ta­mus­ta kä­si­tel­lään seu­raa­vas­sa alu­e­val­tuus­ton ko­kouk­ses­sa 15.4.

Aloit­tees­sa vaa­di­taan alu­e­val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­jan Samp­sa Ka­ta­jan erot­ta­mis­ta alu­e­val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­jan teh­tä­väs­tä, kos­ka hän ei enää nau­ti alu­e­val­tuus­ton luot­ta­mus­ta. Aloi­te on toi­mi­tet­tu jo hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­le ja sii­nä on riit­tä­vä mää­rä al­le­kir­joit­ta­jia, jot­ta asi­an kä­sit­te­ly ete­nee alu­e­val­tuus­toon. Asi­an vah­vis­ti Sa­ta­kun­nan Vii­kol­le hy­vin­voin­ti­a­lu­een hal­lin­to­joh­ta­ja An­na Ala­rau­ta­lah­ti-Heur­lin kes­ki­viik­ko­na il­ta­päi­väl­lä.

Kun Sa­ta­kun­nan alu­e­val­tuus­tos­sa on 69 jä­sen­tä, niin jo 18:lla al­le­kir­joit­ta­jal­la täyt­tyy lain vaa­de nel­jä­so­sas­ta val­tuu­tet­tu­ja, jot­ta aloi­te on kä­si­tel­tä­vä alu­e­val­tuus­tos­sa.

Sa­ta­kun­nan Vii­kon tie­to­jen mu­kaan ko­koo­mus­ryh­mä kä­sit­te­li Ka­ta­jan ase­maa pa­la­ve­ris­saan jo vii­me vii­kon lo­pul­la. Myös muut alu­e­val­tuus­ton ryh­mät ovat il­moit­ta­neet, et­tä ne tu­ke­vat ko­koo­mus­ryh­män nä­ke­mys­tä, jon­ka mu­kaan alu­e­val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­ja oli­si vaih­det­ta­va. Aloit­tees­sa on jo usei­den ryh­mien jä­sen­ten al­le­kir­joi­tuk­set. Al­ku­pe­räi­ses­sä aloit­tees­sa on al­le­kir­joit­ta­ji­na alu­e­hal­li­tuk­sen jä­se­niä ja al­ku­pe­räi­seen aloit­tee­seen on tul­lut jo li­sää al­le­kir­joi­tuk­sia val­tuu­te­tuil­ta.

Mat­kal­ta ta­voi­tet­tu Samp­sa Ka­ta­ja sa­noo, et­tä kom­men­toi asi­aa myö­hem­mäs­sä vai­hees­sa enem­män, mut­ta hän ih­met­te­lee teh­tyä aloi­tet­ta.

– Ih­met­te­len, jos en­nal­ta il­moi­te­tun, pa­kot­ta­vas­ta syys­tä teh­dyn kah­den päi­vän pois­sa­o­lon ta­kia mi­nul­le ol­laan an­ta­mas­sa epä­luot­ta­mus­lau­set­ta. It­se en iki­nä pys­tyi­si noin toi­mi­maan, to­te­aa Ka­ta­ja.

Alu­e­val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­jan pai­kas­ta pu­heen­joh­ta­ja voi pyy­tää it­se eroa. Toi­nen vaih­to­eh­to on se, et­tä alu­e­val­tuus­to päät­tää pe­rus­taa ti­la­päi­sen toi­mi­kun­nan kä­sit­te­le­mään pu­heen­joh­ta­jan ase­maa. Ti­la­päi­sen va­li­o­kun­nan aset­ta­mi­nen tu­lee vi­reil­le joko alu­e­hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­tä tai jos nel­jä­so­sa val­tuu­te­tuis­ta on teh­nyt sitä kos­ke­van aloit­teen.

Samp­sa Ka­ta­ja on pit­kän­lin­jan po­ri­lai­nen po­lii­tik­ko. Hän toi­mii myös Po­rin kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen va­ra­pu­heen­joh­ta­ja­na. Vii­me jou­lu­kuus­sa Ka­ta­jal­le myön­net­tiin ero Sa­ta­kun­nan maa­kun­ta­hal­li­tuk­sen jä­se­nyy­des­tä. Ka­ta­ja on toi­mi­nut ko­koo­muk­sen kan­sa­ne­dus­ta­ja­na vuo­si­na 2007-2015.