Min­ja Vii­ta­nen / STT

Ke­sän lop­pu­mi­nen ja kou­lu­jen al­ka­mi­nen nä­kyy epäil­lyis­tä nuo­ris­ta ri­kok­sen­te­ki­jöis­tä tu­le­vis­sa il­moi­tuk­sis­sa sel­väs­ti, ker­too Hel­sin­gin po­lii­sin nuo­ri­so­ryh­män ri­kos­ko­mi­sa­rio Mar­ja Väät­ti. Työ­mää­rä on hä­nen mu­kaan­sa ko­ko­a­jan li­sään­ty­mäs­sä.

– Kun kou­lut al­koi­vat, meil­le al­koi tul­la enem­män il­moi­tuk­sia. Se­hän ei ai­na vält­tä­mät­tä tar­koi­ta sitä, et­tä ri­kos­ten mää­rä oli­si juu­ri sil­lä het­kel­lä li­sään­ty­nyt, vaan myös sitä, et­tä kou­luun pa­lan­neet lap­set ovat ker­to­neet kou­lus­sa, et­tä ke­säl­lä on ta­pah­tu­nut jo­tain, jois­ta kou­lu sit­ten il­moit­taa po­lii­sil­le.

Väät­tin mu­kaan myös nuor­ten ta­paa­mi­nen kou­lus­sa ke­sän jäl­keen voi nos­taa pin­taan van­ho­ja eri­mie­li­syyk­siä.

Nuor­ten epäil­ty­jen koh­dal­la uh­reik­si va­li­koi­tuu ri­kos­ko­mi­sa­rio Väät­tin mu­kaan usein toi­sia nuo­ria, lap­sia tai nuo­ria ai­kui­sia. Useim­mi­ten ryös­te­tään jo­tain hel­pos­ti mu­kaan otet­ta­vaa, ku­ten vaat­tei­ta, pie­ne­lekt­ro­niik­kaa ja kä­teis­tä ra­haa.

– Jos aja­tel­laan, et­tä mitä eroa on ai­kuis­ten te­ke­miin (ryös­töi­hin), niin kyl­lä tu­tuil­ta ja puo­li­tu­tuil­ta ryös­tä­mi­nen on ylei­sem­pää, Väät­ti ar­vi­oi, mut­ta sa­noo, et­tä myös täy­sin tun­te­mat­to­mia jou­tuu nuor­ten epäil­ty­jen ryös­tön uh­rik­si.

Sil­min­nä­ki­jä ker­toi STT:lle, kuin­ka van­hem­pien poi­kien jouk­ko ryös­ti Hel­sin­gis­sä elo­kuun lop­pu­puo­lel­la nuo­rem­man po­jan, joka oli liik­ku­nut met­rol­la ka­ve­rei­den­sa kans­sa. Sil­min­nä­ki­jän mu­kaan van­hem­mat po­jat seu­ra­si­vat nuo­rem­pia poi­kia met­ros­ta ulos, vei­vät po­jan omai­suut­ta ja löi­vät tätä.

Sil­min­nä­ki­jä ker­toi van­hem­pien poi­kien ve­tä­neen kas­vo­jen­sa pei­tok­si hui­vit.

Ri­kos­ko­mi­sa­rio Väät­ti vah­vis­taa, et­tä Hel­sin­gin po­lii­sil­le on tul­lut ku­vai­luun so­pi­vas­ta ta­pauk­ses­ta il­moi­tus ja se on po­lii­sin tut­kin­nas­sa. Hän ei tut­kin­nal­li­sis­ta syis­tä voi ker­toa asi­as­ta enem­pää.

Vas­taa­van­lai­ses­ta ta­pauk­ses­ta ker­toi en­sin Laut­ta­saa­ri-leh­ti.

Nuor­ten vä­ki­val­ta- ja eri­tyi­ses­ti ryös­tö­ri­kol­li­suus on ke­hit­ty­nyt huo­les­tut­ta­val­la ta­val­la vii­me vuo­sien ai­ka­na, ker­toi Po­lii­si­hal­li­tus elo­kuun puo­les­sa vä­lis­sä. Ri­ko­soi­keu­del­li­nen vas­tuu al­kaa Suo­mes­sa 15-vuo­ti­aa­na.

Al­le 21-vuo­ti­ai­den nuor­ten vä­ki­val­ta­ri­kok­sia eli pa­hoin­pi­te­ly­jä, ryös­tö­jä ja hen­ki­ri­kok­sia kir­jat­tiin Po­lii­si­hal­li­tuk­sen mu­kaan vii­me vuon­na lä­hes 10 000 eli lä­hes nel­jän­nes enem­män kuin vuot­ta ai­em­min.

Nuor­ten vä­ki­val­ta- ja ryös­tö­ri­kol­li­suus kyt­key­tyy Po­lii­si­hal­li­tuk­sen po­lii­si­tar­kas­ta­ja Pek­ka Heik­ki­sen mu­kaan so­si­aa­li­seen me­di­aan. Te­ko­ja saa­te­taan ku­va­ta ja jul­kais­ta so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa.

– Se läh­tee jos­ta­kin kiu­saa­mi­ses­ta tai jon­kun pilk­kaa­mi­ses­ta ja muut­tuu sit­ten vä­ki­val­lak­si. Hen­ki­löl­tä ote­taan jo­ta­kin, jol­loin ryös­tön tun­nus­mer­kis­tö täyt­tyy. Osa te­ois­ta saat­taa ol­la sel­lais­ta po­ru­kas­sa tyh­myys tii­vis­tyy -te­ke­mis­tä.

Ku­lu­va­na vuon­na al­le 14-vuo­ti­as nuo­ri on ol­lut epäil­ty­nä pa­hoin­pi­te­lys­tä hie­man yli 2 000 ta­pauk­ses­sa, kun 18–20-vuo­ti­ai­ta on ol­lut epäil­tyi­nä noin 1 350 ta­pauk­ses­sa. STT:n nä­ke­mät ti­las­tot kos­ke­vat vä­ki­val­ta­ri­kos- ja ryös­tö­ta­pauk­sia, jois­sa ri­kok­ses­ta epäil­ty hen­ki­lö on al­le 21-vuo­ti­as. Tie­to­ja on tä­män vuo­den osal­ta elo­kuun lo­pul­le.

Heik­ki­sen mu­kaan tu­lee kui­ten­kin muis­taa, et­tä nuo­ri­so on ai­na oi­reil­lut ja ko­koon­tu­nut.

Po­lii­si­tar­kas­ta­jan mu­kaan on myös hy­vin il­meis­tä, et­tä kaik­ki ta­pah­tu­mat ei­vät tule po­lii­sin tie­toon. Po­lii­sis­sa ol­laan kui­ten­kin hä­nen mu­kaan­sa vah­vas­ti sitä miel­tä, et­tä po­lii­sil­le teh­dään ta­pauk­sis­ta en­tis­tä her­kem­min il­moi­tuk­sia.

– Po­lii­sin tie­toon tul­lut ri­kol­li­suus on var­maan mon­ta ker­taa osa to­tuut­ta, jää­vuo­ren huip­pu. Nuor­ten asi­oi­hin liit­tyy usein hä­peä ja kiu­saa­mi­sen ku­vi­oi­ta.

Väät­ti Hel­sin­gin po­lii­sis­ta taas sa­noo ri­kosp­ro­ses­sin rat­ko­van nuor­ten on­gel­mia jäl­jes­sä.

– Ri­kosp­ro­ses­sil­la ei juu­ri­syi­tä pa­ran­ne­ta, vaan se apu tu­lee jos­tain ihan muu­al­ta, ja sii­nä en­nal­ta­eh­käi­se­väl­lä työl­lä on roo­lin­sa, Väät­ti sa­noo.

Heik­ki­sen­kään mu­kaan po­lii­si ei pys­ty yk­sin puut­tu­maan nuo­ri­so­ri­kol­li­suu­teen. Myös hän ko­ros­taa en­nal­ta­eh­käi­se­vän työn tär­keyt­tä.

– Sii­nä vai­hees­sa, kun asia tu­lee po­lii­sin tie­toon, on moni asia men­nyt jo pie­leen.