Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Lai­Mun ko­koon­pa­no­hal­lil­la val­lit­see rau­hai­sia tun­nel­ma. Hil­jai­suu­den rik­koo vain vai­mea mu­siik­ki ja lä­him­pä­nä ole­van työ­pa­rin pu­heen so­ri­na.

– Mo­ni­toi­mi­ko­net­ta täs­sä koo­taan Ruin kans­sa, sa­noo Jou­ni Saa­ri­nen, joka il­moit­taa ko­ti­pai­kak­seen Eu­ra­jo­en.

Sa­mal­la hän esit­te­lee työ­ka­ve­rin­sa Rui Vie­lan. Ko­ti­maa on Por­tu­ga­li.

Mi­ten eu­ra­jo­ke­lai­sen ja por­tu­ga­li­lai­sen yh­teis­työ su­juu?

Saa­ri­nen hy­myi­lee pal­jon­pu­hu­vas­ti ja kat­soo Rui­ta. Rui kuit­taa suu hy­myn­ka­rees­sa, et­tei ai­na­kaan hä­nel­lä ole on­gel­mia.

– Mik­si oli­si, vas­taa Saa­ri­nen.

Rui osaa koh­ta­lai­sen hy­vin suo­mea. Rui pu­huu myös mo­nia mui­ta kie­liä. Saa­ri­nen taas tu­lee tar­vit­ta­es­sa toi­meen eng­lan­nil­la. Sii­hen aut­taa myös brit­ti­läi­nen vai­mo.

Rui ja Jou­ni ovat teh­neet yh­des­sä töi­tä jo pit­kän to­vin. Jos ko­koon­pa­nos­sa tu­lee on­gel­mia sii­tä, mi­ten mi­kä­kin osa yh­dis­te­tään, niin mo­lem­mil­la on mal­lin­nuk­set kän­ny­käl­lä.

Sa­dat ku­vat vi­lis­tä­vät kän­ny­kän ruu­dul­la, kun Saa­ri­ne näyt­tää di­gi­taa­lis­ta työ­noh­jaus­ta.

– Meil­lä on se hyvä puo­li, et­tä Rui hal­lit­see säh­kö­puo­len asi­at. It­se ole enem­män hyd­rau­liik­kaan pe­reh­ty­nyt, Saa­ri­nen sel­vit­tää.

Mo­lem­mis­ta ais­tii heti, et­tei jän­nit­tei­tä mies­ten vä­lil­lä ole. Sii­hen aut­taa myös tyy­ty­väi­syys työ­hön.

– Me saa­daan teh­dä työ­tä it­se­näi­ses­ti ja vaih­te­le­vas­ti. Se oli­si vä­hän tyl­sää, jos työ oli­si vain yh­den vai­heen ko­ko­a­mis­ta, sa­noo Saa­ri­nen.

Kak­sik­ko ei puhu vain työ­a­si­ois­ta. Päi­vän ai­ka­na käy­dään läpi laa­ja kir­jo ajan­koh­tai­sia asi­oi­ta. Jopa po­li­tii­kas­ta pi­de­tään de­bat­tia.

De­bat­ti sa­na­na an­taa hi­ve­nen vää­rän ku­van, kos­ka eri miel­tä ei juu­ri ol­la.

– Kaik­ki po­lii­ti­kot ovat pas­ko­ja ja aja­vat vain omaa etu­aan, Rui heit­tää ja saa Saa­ri­sen her­sy­vään nau­ruun.

– Tääl­lä val­lit­see po­liit­ti­nen yk­si­mie­li­syys maas­ta ja muus­ta riip­pu­mat­ta, va­kuut­taa Saa­ri­nen.

Mu­sii­kis­ta sen­tään tu­lee Ruin ja Jou­nin vä­lil­lä ero­ja.

– Rui on var­si­nai­nen me­tal­li­mu­sii­kin fa­naa­tik­ko. Mul­le riit­tää vä­hän hil­li­tym­pi­kin meno, Saa­ri­nen va­lis­taa.

Saa­ri­nen teki en­nen töi­tä oman yri­tyk­sen­sä kaut­ta ul­ko­mail­la.

– Tuli sitä kier­ret­tyä Sak­sas­sa, Rans­kas­sa ja jopa Ja­pa­nis­sa as­ti.

Saa­ri­nen heit­tää leik­ki­säs­ti, mi­ten työ­pa­ri kos­tuu toi­mi­tus­joh­ta­jis­ta, kos­ka myös Rui on ai­kai­sem­min teh­nyt työ­tä it­se­näi­se­nä yrit­tä­jä­nä.

Lai­Mul­la on työ­voi­maa myös Lat­vi­as­ta ja In­ti­as­ta Por­tu­ga­lin li­säk­si. Ai­em­min myös Puo­las­ta oli työn­te­ki­jä. Lai­Mu on rau­ma­lai­nen yri­tys, joka työl­lis­tää 35 hen­ki­löä. Lii­ke­vaih­to on noin 15 mil­joo­naa eu­roa. Toi­mi­tus­joh­ta­ja Mar­kus Mie­kan­maa sa­noo, et­tä he pyr­ki­vät jo haas­tat­te­lu­vai­hees­sa sel­vit­tä­mään niin am­ma­til­li­sen osaa­mi­sen kuin so­vel­tu­vuu­den hei­dän työ­kult­tuu­riin­sa. Vii­mek­si Lai­Mu rek­ry­toi ko­neis­ta­jan In­ti­as­ta. Sii­nä hei­tä aut­toi rau­ma­lai­sy­ri­tys Kai­ku, jol­la on oma toi­mis­to In­ti­as­sa. Se mah­dol­lis­taa osaa­mis­ta­son tes­taa­mi­sen ja muun so­vel­tu­vuu­den ky­sei­seen teh­tä­vään.

– Olen to­del­la tyy­ty­väi­nen in­ti­a­lai­sen osaa­mi­seen, mo­ti­vaa­ti­oon ja so­peu­tu­mi­seen meil­le, ke­huu Mie­kan­maa.

Työ­voi­man han­kin­ta ul­ko­mail­ta ei ole ihan yk­sin­ker­tai­nen asia. Ei var­sin­kaan Eu­roo­pan ul­ko­puo­li­sis­ta mais­ta. Kult­tuu­rie­rot ovat to­del­la suu­ret. Se mikä siel­lä on sal­lit­tua, on Suo­mes­sa kiel­let­tyä. Esi­mer­kik­si In­ti­as­sa on mel­ko yleis­tä, et­tä työ­voi­maa vä­lit­tä­vä yri­tys ot­taa mak­sun vä­li­te­tyl­tä. Sum­mat saat­ta­vat ol­la tu­han­sia eu­ro­ja. Suo­mes­sa vä­li­tys­mak­sun ot­ta­mi­nen työn­te­ki­jäl­tä on lail­la kiel­let­ty.

– Me läh­dem­me sii­tä, et­tei työn­te­ki­jäl­le koi­du ku­lu­ja. Ku­lut mak­saa työ­nan­ta­ja. Li­säk­si me var­mis­tam­me työn­te­ki­jän taus­tat: kou­lu­tuk­sen, am­mat­ti­tai­don, kie­li­tai­don ja asen­teen, sa­noo Tee­mu Vi­her­vä Kai­ku -yh­ti­ös­tä.

Kai­ku on vuo­den ai­ka­na vä­lit­tä­nyt puo­li­sen sa­taa ko­neis­ta­jaa ja hit­saa­jaa Suo­meen In­ti­as­ta. Tar­ve kas­vaa koko ajan.

Työ­pe­räi­nen maa­han­muut­to Sa­ta­kun­nas­sa en­nä­tys­mäis­tä

Työ­pe­räi­nen maa­han­muut­to on ol­lut en­nä­tyk­sel­li­ses­sä ta­sol­la Sa­ta­kun­nas­sa vii­me vuo­si­na. Kas­vu oli rä­jäh­dys­mäis­tä.

Ti­las­to­jen mu­kaan Sa­ta­kun­ta sai ul­ko­mail­ta muut­to­voit­toa noin 9 000 hen­ki­löä vuo­sien 2010–2023 vä­li­se­nä ai­ka­na. Ilah­dut­ta­vaa on se, et­tä vii­me vuo­den kas­vu­piik­ki pe­rus­tuu ni­me­no­maan kou­lu­tus- ja työ­pe­räi­sen maa­han­muu­ton kas­vuun sekä uk­rai­na­lais­ten ko­ti­pai­kan va­lin­taan.

Kai­kes­ta huo­li­mat­ta eri ky­se­lyt ker­to­vat työ­voi­ma­pu­las­ta, jota kas­va­nut työ­pe­räi­nen maa­han­muut­to­kaan ei ole pois­ta­nut tai edes mer­kit­tä­väs­ti vä­hen­tä­nyt. Ar­vi­oi­den mu­kaan koko maa­han tar­vi­taan 40 000 ul­ko­mail­ta tu­le­vaa työn­te­ki­jää vuo­sit­tain. Esi­mer­kik­si vii­me vuon­na jul­kis­te­tun ky­se­lyn mu­kaan useim­mil­la sa­ta­kun­ta­lai­sil­la yri­tyk­sil­lä oli haas­tei­ta rek­ry­toin­neis­sa.

Sa­ta­kun­nas­sa to­teu­tet­tiin osa­na Ta­lent Boost -toi­men­pi­de­oh­jel­maa pu­he­lin­ky­se­ly, jo­hon osal­lis­tui 201 sa­ta­kun­ta­lais­ta yri­tys­tä. Ky­se­lys­sä sel­vi­tet­tiin työ­voi­man tar­vet­ta ja nä­ke­myk­siä kan­sain­vä­li­ses­tä rek­ry­toin­nis­ta. Suu­rin osa osal­lis­tu­neis­ta yri­tyk­sis­tä oli kas­vu­ha­kui­sia ja niil­lä on rek­ry­toin­ti­tar­pei­ta nyt tai lä­hi­tu­le­vai­suu­des­sa. Vii­me vuon­na jul­kais­tun ky­se­lyn mu­kaan rek­ry­toin­ti­tar­pei­ta oli eri­tyi­ses­ti tek­no­lo­gia-alal­la ja muis­sa val­mis­ta­vis­sa te­ol­li­suu­sy­ri­tyk­sis­sä sekä ter­veys- ja so­si­aa­li­pal­ve­lu­jen puo­lel­la. Rei­lus­ti yli puo­let yri­tyk­sis­tä il­moit­ti ko­ke­neen­sa haas­tei­ta rek­ry­toin­nis­sa. Vai­keuk­sia ko­et­tiin työn­te­ki­jöi­den saa­mi­ses­sa yli­pää­tään sekä oi­ke­an­lai­sen työ­voi­man löy­ty­mi­ses­sä.

Kie­li­tai­don puu­te oli yli­voi­mai­ses­ti suu­rin es­te tai haas­te kan­sain­vä­li­sen työ­voi­man käy­tös­sä. ELY-kes­kus pyr­kii vas­taa­maan tä­hän haas­tee­seen tar­jo­a­mal­la Työ­paik­ka­suo­mi-kie­li­kou­lu­tus­ta, joka on rää­tä­löi­tä­vis­sä yri­tys­ten tar­pei­den mu­kaan.