Suo­men met­sä­kes­kus ker­too, et­tä ko­ti­mai­nen met­sä­kuu­si on suo­si­tuin jou­lu­puu suo­ma­lais­ko­deis­sa. Ai­to­ja jou­lu­kuu­sia han­ki­taan tänä vuon­na rei­lut 1,3 mil­joo­naa, lä­hes joka toi­seen ko­tiin. Kuu­sia tuo­daan ko­tei­hin yhä ai­em­min en­nen jou­lua.

Kuu­sis­ta va­jaa mil­joo­na tu­lee vil­jel­mil­tä. Met­sis­tä ha­e­taan noin 0,3 mil­joo­naa kuus­ta ja ul­ko­mail­ta 0,1 mil­joo­naa kuus­ta. Val­ta­o­sa ul­ko­mail­ta tuo­duis­ta kuu­sis­ta on Tans­kas­ta. Pie­niä mää­riä kuu­sia tuo­daan myös Ruot­sis­ta.

Ko­ti­mai­nen met­sä­kuu­si on suo­si­tuin jou­lu­puu. Ko­tei­hin han­ki­taan myös mus­ta­kuu­sia sekä ser­bi­an­kuu­sia, jot­ka kes­tä­vät pit­kään hy­vä­kun­toi­si­na ei­vät­kä va­ris­ta pal­jon neu­la­sia. Eri­tyi­ses­ti Ylä-La­pis­sa ko­tei­hin jou­lu­puuk­si on tuo­tu myös met­sä­män­ty­jä, kos­ka män­ty­jä kas­vaa La­pis­sa run­saas­ti. Myös ka­ta­jia ja tui­jia käy­te­tään jou­lu­pui­na, mut­ta vain vä­häi­ses­ti.

Jou­lu­kuu­sen va­lin­taan vai­kut­ta­vat eni­ten ul­ko­nä­kö, hin­ta sekä sen help­po­hoi­toi­suus. Ny­kyi­sin myös kuu­sen eko­lo­gi­suus kiin­nos­taa. Ko­ti­mai­sen jou­lu­kuu­sen las­ken­nal­li­nen hii­li­ja­lan­jäl­ki on noin 2 ki­log­ram­maa hii­li­di­ok­si­dia.

– Jou­lu­kuu­si kuu­luu edel­leen kes­kei­ses­ti suo­ma­lais­ten jou­lun­viet­toon. Omaan ko­tiin va­lit­sen tai­mi­kos­ta sel­lai­sen kuu­sen, joka jou­dut­tai­siin pois­ta­maan myö­hem­mis­sä har­ven­nuk­sis­sa. Se on myös eko­lo­gi­ses­ti pe­rus­tel­tu va­lin­ta, ker­too met­sän­hoi­don joh­ta­va asi­an­tun­ti­ja Mark­ku Re­mes Suo­men met­sä­kes­kuk­ses­ta.

Jou­lun viet­toon val­mis­tau­du­taan mo­nis­sa per­heis­sä yhä ai­em­min, ja myös jou­lu­kuu­si kan­ne­taan ko­tiin jo hy­vis­sä ajoin en­nen jou­lua. Myös jou­lu­kuu­si­kaup­paa käy­dään ny­kyi­sin sel­väs­ti pi­tem­mäl­lä ajan­jak­sol­la kuin men­nei­nä vuo­si­na.

Tuo­re jou­lu­kuu­si kes­tää si­sä­ti­lois­sa va­ri­se­mat­ta vä­hin­tään kak­si viik­koa, jos puu ei pää­se kui­va­maan mis­sään vai­hees­sa. Kuu­si täy­tyy suo­ja­ta vii­mal­ta ajo­mat­kal­la ko­tiin.

Kuus­ta on hyvä su­lat­taa vii­le­äs­sä pai­kas­sa ja puun tyvi ve­si­as­ti­as­sa vä­hin­tään vuo­ro­kau­si en­nen kuin se tuo­daan läm­pi­mään si­sä­ti­laan. En­nen kuu­sen­jal­kaan aset­ta­mis­ta puun ty­vel­tä kan­nat­taa sa­ha­ta noin 3–5 sent­ti­met­rin kiek­ko. Näin kuu­si imee vet­tä pa­rem­min. Kuu­sel­le kan­nat­taa va­li­ta ve­si­säi­li­öl­li­nen kuu­sen­jal­ka, jota on help­po täyt­tää ja seu­ra­ta ve­den mää­rää.