San­na Jääs­ke­läi­nen

Tiis­tai­na 16. huh­ti­kuu­ta heti nel­jän jäl­keen il­ta­päi­väl­lä pi­det­tiin mie­le­nil­mai­su Sa­ta­sai­raa­lan S-ra­ken­nuk­sen edes­sä. Mie­le­nil­mai­su jär­jes­tet­tiin, kos­ka hy­vin­voin­ti­a­lu­een psy­ki­at­ri­an työn­te­ki­jät ja asi­aa tun­te­vat kan­sa­lai­set ovat huo­lis­saan Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­een suun­ni­tel­mis­ta ala­sa­jaa psy­ki­at­ri­an avo­hoi­to siir­tä­mäl­lä toi­min­to­ja ja hen­ki­lös­töä pe­rus­ta­son toi­min­toi­hin.

Käy­tän­nös­sä muu­tos tar­koit­tai­si, et­tä jat­kos­sa Sa­ta­kun­nas­sa ei oli­si tar­jol­la psy­ki­at­ri­an avo­hoi­toa, vaan vah­vis­tet­tu­na ke­vy­em­pää mie­len­ter­veys­työ­tä pe­rus­ta­sol­la. Tämä tar­koit­tai­si va­ka­vas­ti psyyk­ki­ses­ti sai­rai­den po­ti­lai­den eri­kois­sai­raan­hoi­dos­sa to­teu­tet­ta­van hoi­don ja kun­tou­tuk­sen siir­toa vä­hem­män sai­rail­le.

Hen­ki­lös­tös­sä ol­laan sitä miel­tä, et­tä muu­tos ei to­del­li­suu­des­sa li­säi­si pal­ve­lui­den tar­jon­taa, vaan tar­jon­ta siir­tyi­si ke­vy­em­piin pal­ve­lui­hin ja eri­kois­ta­son psy­ki­at­ri­an avo­hoi­toa pa­him­mil­laan ei oli­si ol­len­kaan hoi­to­jär­jes­tel­mäs­sä.

– Muu­tos ei tuo sääs­tö­jä. Ra­haa ku­luu enem­män päi­vys­tyk­sen ja en­si­hoi­don toi­min­toi­hin, kun psy­ki­at­ri­set po­ti­laat kuor­mit­ta­vat hei­tä psyyk­ki­sen voin­nin ol­les­sa huo­no hoi­don hei­kon saa­ta­vuu­den vuok­si. Vä­ki­val­ta ja ri­kol­li­suus voi­vat myös li­sään­tyä Sa­ta­kun­nas­sa, ku­ten myös it­se­mur­hat, hen­ki­lös­tön edus­ta­ja sa­noo.

Psy­ki­at­ri­an hen­ki­lös­töä har­mit­taa se, et­tä muu­tos­suun­ni­tel­ma on teh­ty hil­jai­suu­des­sa.

– Riit­tä­vää in­for­moin­tia ei ole ol­lut po­ti­lail­le, ei­kä psy­ki­at­ri­an hen­ki­lös­töl­le. Am­mat­ti­lai­sia ei ole kuul­tu asi­an suh­teen, he pai­not­ta­vat.

Hen­ki­lös­tö on ke­rän­nyt psy­ki­at­ri­an eri­kois­sai­raan­hoi­don avo­hoi­don ala­sa­joa vas­tus­ta­van ad­res­sin, jos­sa on 229 al­le­kir­joi­tus­ta. Ad­res­sis­sa ker­ro­taan, et­tä Sa­ta­kun­nas­sa on ra­ken­net­tu toi­mi­vaa psy­ki­at­ri­sen hoi­don mal­lia 50 vuo­den ajan ja on­nis­tut­tu luo­maan yk­si Suo­men on­nis­tu­neim­mis­ta hoi­to­jär­jes­tel­mä­mal­leis­ta.

– Nyt hy­vin­voin­ti­a­lu­een ylin joh­to on yk­si­puo­li­ses­ti päät­tä­nyt mur­taa toi­mi­van psy­ki­at­ri­sen po­ti­laan hoi­to­mal­lin, ad­res­sis­sa sa­no­taan.

– Psy­ki­at­ri­an avo­hoi­don hen­ki­lös­tön nä­kö­kul­mas­ta muu­tok­sia tu­li­si val­mis­tel­la huo­lel­la ja yh­des­sä hen­ki­lös­tön, asi­an­tun­ti­joi­den ja osaa­jien kans­sa.

– Mi­ten tur­va­taan va­ka­vas­ti sai­rai­den psy­ki­at­ris­ten po­ti­lai­den hoi­to tu­le­vai­suu­des­sa? Mil­lä hen­ki­lös­töl­lä, jos hen­ki­lös­tä siir­re­tään toi­siin teh­tä­viin?

Ad­res­sis­sa muis­tu­te­taan myös sii­tä, et­tä kaik­ki työn­te­ki­jät ei­vät vält­tä­mät­tä ole ha­luk­kai­ta siir­ty­mään toi­sen­lai­siin teh­tä­viin. Kaik­ki eri­kois­lää­kä­rit ei­vät siir­ry pe­rus­ta­sol­le, jol­loin lää­ke­tie­teel­li­nen osaa­mi­nen jää hep­poi­sek­si Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la.

– Psy­ki­at­ri­an eri­kois­sai­raan­hoi­don avo­hoi­don vuo­sit­tai­set käyn­ti­mää­rät ovat koko ajan kas­vus­sa ja po­ti­lai­den oi­re­ku­vat ovat muut­tu­neet haas­ta­vim­mik­si, mut­ta me olem­me pys­ty­neet psy­ki­at­ri­an avo­hoi­dos­sa vas­taa­maan hoi­don tar­pee­seen.

– Kaa­vail­lut suun­ni­tel­mat ei­vät tue hen­ki­lös­tön veto- ja pi­to­voi­maa Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la.

– Em­me sal­li, et­tä po­lii­ti­kot ja kor­ke­as­sa ase­mas­sa ole­vat vi­ran­hal­ti­jat ro­mut­ta­vat Sa­ta­kun­nas­sa laa­duk­kaan ja ta­sok­kaan psy­ki­at­ri­sen hoi­to­jär­jes­tel­män. On­ko po­lii­ti­koil­la va­raa päät­tää vaa­ran­taa psy­ki­at­ris­ten po­ti­lai­den hoi­to Sa­ta­kun­nas­sa, ky­sy­tään ad­res­sin lo­pus­sa.

Ad­res­sin al­le­kir­joit­ta­jat ovat psy­ki­at­ri­an työn­te­ki­jöi­tä Sa­ta­kun­nan hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la.