San­na Jääs­ke­läi­nen

Pori Cham­ber on ka­ma­ri­mu­siik­ki­fes­ti­vaa­li, joka pi­de­tään en­sim­mäi­sen ker­ran tou­ko­kuun lo­pus­sa. Fes­ti­vaa­li si­säl­tää kol­me kon­sert­tia, jot­ka jär­jes­te­tään Sa­ta­kun­nan Mu­se­os­sa, Noor­mar­kun Klu­bil­la ja Suo­ma­lai­sel­la Klu­bil­la Po­ris­sa.

Fes­ti­vaa­li-ide­an isä on Pori Sin­fo­niet­tan 1. kon­sert­ti­mes­ta­ri Ion Bui­novsc­hi. Hän ker­too asu­neen­sa Po­ris­sa jo 20 vuo­den ajan.

– Ha­lu­sin teh­dä jo­tain uut­ta, an­taa jo­ta­kin täl­le iha­nal­le kau­pun­gil­le, hän sa­noo.

Bui­novsc­hi löy­si in­nok­kai­ta ih­mi­siä ide­an­sa tu­ek­si ja niin syn­tyi tä­män vuo­den alus­sa en­sin yh­dis­tys Pori Cham­ber ry ja sit­ten fes­ti­vaa­li Pori Cham­ber. Fes­ti­vaa­lin oh­jel­mis­to ja logo jul­kis­tet­tiin kes­ki­viik­ko­na.

Fes­ti­vaa­lin taus­ta­jou­kois­sa on mu­ka­na myös Pori Sin­fo­niet­tas­sa tä­hän ke­vää­seen kau­ten­sa päät­tä­vä yli­ka­pel­li­mes­ta­ri Ti­bor Bogá­nyi. Hän ke­huu Ion Bui­novsc­hia yh­teis­työ­ky­vys­tä ja ide­a­rik­kau­des­ta.

– Io­nil­la on lois­ta­via ide­oi­ta ja hän on teh­nyt jo 20 vuo­den ajan töi­tä kau­pun­gin ja or­kes­te­rin eteen. On hie­noa, et­tä Io­nin haa­ve to­teu­tuu, Bogá­nyi sa­noo.

Fes­ti­vaa­lin taus­ta­yh­dis­tyk­sen pu­heen­joh­ta­jak­si saa­tiin po­ri­lai­nen sä­vel­tä­jä Juha Lei­no­nen. Hän iloit­see sii­tä, et­tä fes­ti­vaa­lin kaut­taa saa­daan ka­ma­ri­mu­siik­kia enem­män nä­ky­vil­le Po­ris­sa.

– Pi­däm­me en­sim­mäi­sen fes­ti­vaa­lin nyt omin voi­min, mut­ta jat­kos­sa on ta­voi­te tuo­da myös muu­al­ta esiin­ty­jiä, hän ker­too.

Kon­ser­teis­sa esiin­tyy nyt pai­kal­li­sia täh­tiä, ku­ten tan­go­ku­nin­ga­tar Heta Ha­lo­nen.

Ajan­koh­dan suh­teen jär­jes­tä­jät ovat avoi­min mie­lin. Jos tou­ko­kuun lo­pus­sa ei ylei­sö löy­dä pai­kal­le laa­duk­kaan oh­jel­man pa­riin, on syy­tä har­ki­ta ajan­koh­dan siir­toa. Ta­voi­te jär­jes­tä­jil­lä on teh­dä Pori Cham­be­ris­ta vuo­tui­nen ta­pah­tu­ma.

– Tai­teel­li­sen lin­jan pää­pai­no on ka­ma­ri­mu­sii­kis­sa, mut­ta olem­me avoi­min mie­lin liik­keel­lä. Yk­si ta­voi­te on myös mu­siik­ki­kas­va­tuk­ses­sa ja mu­siik­ki­har­ras­tuk­sen tu­ke­mi­ses­sa, Lei­no­nen ker­too.

Se nä­kyy jo en­sim­mäi­sen fes­ti­vaa­lin oh­jel­mis­tos­sa, sil­lä mu­ka­na on opis­ke­li­joi­ta ja har­ras­ta­ja­muu­si­koi­ta­kin.

Pori Cham­ber -fes­ti­vaa­li 2024 kon­ser­tit:

Ke 29.5.24 Ka­ma­ri­kon­sert­ti, Sa­ta­kun­nan mu­seo, klo 18.00

Palmg­ren-kvar­tet­ti, Pori-kvar­tet­ti, Se­re­mo­ni­a­mes­ta­ri Tee­mu Nie­me­lä

To 30.5.24 Nuo­ret so­lis­tit, Noor­mar­kun Klubi, klo 18.00

Po­rin nuo­ret so­lis­tit, Ion Bui­novsc­hi, Jo­han­na Il­ves­mä­ki, Ste­fan Kavén, Glo­ria Il­ves, Pori Jou­het, joht. Ju­ha­ni Num­mi­nen, Se­re­mo­ni­a­mes­ta­ri Tee­mu Nie­me­lä

Pe 31.5.24 ”Hur­maa­va Heta”, Suo­ma­lai­nen Klubi, klo 18.00

Heta Ha­lo­nen, lau­lu, Pasi Rau­ko­la, har­mo­nik­ka, Palmg­ren-kvar­tet­ti, feat. Pasi Rau­ko­la ja Tuo­mo Vähä-Pe­so­la (kb), Se­re­mo­ni­a­mes­ta­ri Tee­mu Nie­me­lä