Maa­rit Kaut­to

Ke­vät on tuo­nut säh­kö­pot­ku­lau­dat eli skuu­tit jäl­leen Po­rin ka­tu­ku­vaan. Lii­ken­nein­si­nöö­ri Ei­ja Rii­hi­mä­ki ker­too, et­tä tä­män het­ki­sen tie­don mu­kaan Po­ris­sa toi­mii tänä vuon­na nel­jä säh­kö­pot­ku­lau­ta­o­pe­raat­to­ria. Ope­raat­to­rit ovat it­se­näi­siä toi­mi­joi­ta, ei­vät­kä ole vuok­ra­suh­tees­sa kau­pun­gin kans­sa. Po­rin kau­pun­ki on kui­ten­kin laa­ti­nut oh­jeis­tuk­sen säh­kö­pot­ku­lau­to­jen vuok­raus­toi­min­nal­le.

Ih­met­te­lyä ai­heut­ta­vat usein sin­ne sun tän­ne jä­te­tyt yk­sit­täi­set skuu­tit ja skuut­ti­par­kit, jois­ta saat­taa ol­la hait­taa muul­le lii­ken­teel­le.

– Säh­kö­pot­ku­lau­dat rin­nas­te­taan tie­lii­ken­ne­lais­sa pol­ku­pyö­riin, eli nii­tä kos­ke­vat sa­mat sään­nöt. Tie­lii­ken­ne­lain mu­kaan ei pyö­rää, ei­kä siis säh­kö­pot­ku­lau­taa­kaan, saa py­sä­köi­dä niin, et­tä sii­tä ai­heu­tuu hait­taa tai vaa­raa muul­le lii­ken­teel­le tai ka­dun kun­nos­sa­pi­dol­le.

– Pe­ri­aat­tees­sa skuut­ti­par­kin voi pe­rus­taa näi­den tie­lii­ken­ne­lais­sa mai­nit­tu­jen mää­räys­ten puit­teis­sa mi­hin vaan, mut­ta kau­pun­ki on myös vii­me vuon­na to­teut­ta­nut use­am­man pot­ku­lau­doil­le tar­koi­te­tun py­sä­köin­ti­pai­kan kes­kus­ta-alu­eel­le.

– Skuut­ti­par­kit si­jait­se­vat mat­ka­kes­kuk­ses­sa Sam­kin edus­tal­la, kaup­pa­to­ril­la Sa­ta­kie­li­la­van ta­ka­na, kä­ve­ly­ka­dul­la Ee­tu­nau­ki­on la­van lä­hel­lä ja Iso­kar­hun edus­tal­la sekä Yr­jön­ka­dul­la ja Kes­ku­sau­ki­ol­la, Ei­ja Rii­hi­mä­ki sum­maa.

Skuut­t­ti­park­kei­hin rin­nas­ta­en he­rä­si ky­sy­mys, voi­ko kuka ta­han­sa py­sä­köi­dä esi­mer­kik­si pyö­ril­lä kul­ke­van nak­ki­ki­os­kin mi­hin ta­han­sa kau­pun­gil­le? Vt. maan­käyt­tö­lu­pain­si­nöö­ri San­na Ves­ter­vik to­te­aa, et­tä jos myyn­ti­ki­os­ki tuo­daan kau­pun­gin ka­dul­le, puis­toon tai muul­le ylei­sel­le alu­eel­le, tu­lee sii­hen ha­kea ylei­sen alu­een maan­käyt­tö­lu­pa.

– Ta­paus­koh­tai­ses­ti kat­som­me, teh­dään­kö ki­os­kil­le maan­käyt­tö­lu­pa vai tois­tai­sek­si voi­mas­sa­o­le­va maan­vuok­ra­so­pi­mus. Kaup­pa­to­rin, kä­ve­ly­ka­dun ja Ee­tu­nau­ki­on myyn­ti­paik­ko­ja hal­lin­noi ja vuok­raa Po­ri­kort­te­lit.