Samp­sa Ka­ta­jan erot­ta­mi­nen voi joh­taa suu­rem­paan­kin kier­toon Po­rin kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jis­tos­sa.

Po­rin kau­pun­gin­hal­li­tus kä­sit­te­li maa­nan­tai­na ti­la­päi­sen va­li­o­kun­nan pe­rus­ta­mis­ta. Vii­den­tois­ta val­tuu­te­tun al­le­kir­joit­ta­mas­sa aloit­tees­sa to­det­tiin, et­tei kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen va­ra­pu­heen­joh­ta­ja Samp­sa Ka­ta­ja (kok.) nau­ti enää hei­dän luot­ta­mus­taan kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen va­ra­pu­heen­joh­ta­jan ei­kä kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen jä­se­nen teh­tä­vis­sä. Al­le­kir­joit­ta­jat vaa­ti­vat ti­la­päi­sen va­li­o­kun­nan pe­rus­ta­mis­ta Ka­ta­jan erot­ta­misp­ro­ses­sin käyn­nis­tä­mi­sek­si.

Lain mu­kaan yk­sit­täis­tä kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen jä­sen­tä ei voi­da erot­taa luot­ta­mus­pu­lan vuok­si. Sik­si erop­ro­ses­si kos­kee joko koko hal­li­tus­ta tai ku­ten täs­sä ta­pauk­ses­sa koko pu­heen­joh­ta­jis­toa, ei­kä pel­käs­tään va­ra­pu­heen­joh­ta­ja Ka­ta­jaa. Po­rin kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa on kol­me pu­heen­joh­ta­jaa. Pu­heen­joh­ta­ja on Ar­ja Lau­lai­nen (sd.) ja va­ra­pu­heen­joh­ta­ji­na Ka­ta­ja sekä Ar­to Nur­mi (ps.). Vaik­ka al­le­kir­joit­ta­jat erik­seen aloit­tees­saan kir­joit­ta­vat, et­tei epä­luot­ta­mus koh­dis­tu muu­hun pu­heen­joh­ta­jis­toon, niin kaik­ki kol­me pu­heen­joh­ta­jaa ovat kui­ten­kin paik­kan­sa ai­na­kin het­kel­li­ses­ti me­net­tä­mäs­sä ja val­tuus­to va­lit­see ai­ka­naan uu­det pu­heen­joh­ta­jat kau­pun­gin­hal­li­tuk­seen. Ka­ta­jan paik­ka me­nee var­muu­del­la uu­sik­si, mut­ta eri­lai­sia spe­ku­laa­ti­o­ta pyö­rii kau­pun­gin­ta­lon por­tai­kos­sa jo mui­den­kin pu­heen­joh­ta­jien pai­kois­ta.

Yk­si spe­ku­laa­tio liit­tyy kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jan paik­kaan. Se on puo­lu­ei­den kes­ken so­vit­tu ole­van de­ma­rien paik­ka. Ar­ja Lau­lais­ta on kii­tel­ty ta­sa­puo­li­ses­ta, hil­li­tys­tä ja prag­maat­ti­ses­ta joh­ta­juu­des­ta. Kun in­to­hi­mo­ja he­rät­tä­vä Pori Ener­gia osak­kei­den myyn­ti on jo val­mis­te­lus­sa, on alet­tu poh­tia si­tä­kin, et­tä de­ma­rit vaih­tai­si­vat kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jan Lau­lai­ses­ta Kris­ta Kiu­ruun. Kun tie­dos­sa on, et­tä de­ma­ri­ryh­mäs­sä osa val­tuu­te­tuis­ta suh­tau­tuu osak­kei­den myyn­tiin kiel­tei­ses­ti, oli­si näil­tä val­tuu­te­tuil­ta oi­va veto saa­da Kiu­ru kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jan pai­kal­le. Ener­gi­aa Kiu­rul­la var­mas­ti on. Val­taan tot­tu­nut po­lii­tik­ko joh­taa edus­kun­nas­sa sote-va­li­o­kun­taa, mut­ta esi­mer­kik­si eu­ro­vaa­lei­hin hän ei ole läh­dös­sä. Omat si­säi­set pai­neen­sa on myös pe­rus­suo­ma­lai­sis­sa.

Vaik­ka koko kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jis­to jou­tuu ole­maan erou­han ala, pro­ses­si joh­tuu Ka­ta­jan luot­ta­mus­pu­las­ta. Po­li­tii­kas­sa va­paa­na ole­vat pai­kat saa­vat ai­na kui­ten­kin in­to­hi­mot ja spe­ku­laa­ti­ot liik­keil­le. Niin nyt­kin. Toki se­kin on yhä mah­dol­lis­ta, et­tä Ka­ta­ja vie­lä vii­me met­reil­lä jät­tää ero­a­no­muk­sen. Sil­loin kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jis­tos­sa vaih­tuu vain Ka­ta­ja.

Kim Huo­vin­lah­ti

Pää­toi­mit­ta­ja