Apteekkien aukioloaikojen kaventumiseen Porissa yksi yhteinen syy
Sanna Jääskeläinen
Lauantai-iltana kuuden jälkeen ei Porissa voi asioida apteekissa. Yliopiston Apteekki on aiemmin ollut joka ilta auki pitempään, mutta kesällä aukioloajat ovat olleet kapeammat. Yliopiston Apteekin Porin apteekinhoitaja Henna Pesonen kertoo, että lyhyemmät kesäaukioloajat ovat voimassa 24.9. saakka.
– Olemme edelleen pisimmät viikoittaiset aukioloajat tarjoava apteekki Porissa. Olemme huomioineet alueen asiakasvirrat aukioloajoissamme. Lisäksi farmaseuteista on pulaa valtakunnallisesti ja erityisesti Porin alueella, mikä vaikuttaa osaltaan apteekkien aukioloaikoihin, Pesonen perustelee aukioloaikoja.
Hän muistuttaa, että akuuteissa tilanteissa aukioloaikojen ulkopuolella voi asiakas olla yhteydessä sairaalan päivystykseen. Kaupungilla on puhuttu myös häiriökäyttäytymisen vaikuttaneen aukioloaikojen supistamiseen, mutta näin ei Yliopiston Apteekin mukaan ole.
Aukioloajat ovat nykyään täysin kunkin apteekin päätettävissä. Suomen Apteekkariliiton viestintäpäällikkö Aija Pirinen vahvistaa tämän.
– Aukioloaika on myös apteekin yksi mahdollinen kilpailukeino. Käytännössä apteekit sovittelevat aukioloaikansa niin, että lääkkeitä voi vaikeudetta saada. Työvoiman saatavuus vaikuttaa myös aukioloaikoihin. Kuten muuallakin sotessa, apteekit kärsivät etenkin farmaseuttipulasta.
Ennen apteekeilla oli päivystysjärjestelmä, jossa aina kulloinkin päivystävä apteekki oli auki myöhempään. Pirinen kertoo, että päivystysjärjestelmä ei perustunut silloinkaan lakiin.
– Se oli apteekkien keskenään sopima järjestely. Viime vuosina lainsäätäjä on halunnut lisätä apteekkien välistä kilpailua, ja aukioloajoista on tullut yksi kilpailutekijä. Päivystysringit ovat siksi moni paikoin loppuneet, hän kertoo.
Porin Karhu Apteekin apteekkari Veli-Matti Lehtola kertoo, että aukioloaikoihin vaikuttaa eniten työvoimapula.
Kuva: Jukka Silvast
Porin Karhu Apteekin apteekkari Veli-Matti Lehtola kertoo, että päivystysjärjestelmän käyttöönotosta on ollut puhetta Porin apteekkarien kesken.
– Mutta siihen, kuten muutenkin aukioloaikoihimme, vaikuttaa eniten työvoimapula. Me Karhu Apteekissakin joudumme pitämään kesällä sunnuntait kiinni henkilökuntapulan takia.
Lehtola kertoo Apteekkariliiton tekemästä kyselystä, jonka mukaan 70 prosentilla yksityisistä apteekeista on henkilökuntapulaa.
– Jos apteekki on auki, on siellä oltava farmaseuttisen tutkinnon suorittaneita työntekijöitä riittävästi, jotta voidaan hoitaa reseptilääkkeiden myynti sekä kaikkiin lääkkeisiin liittyvä neuvonta, hän sanoo.
– Farmaseutteja koulutetaan liian vähän tarpeeseen nähden, koska osa heistä menee töihin sairaaloihin ja lääketeollisuuteen.
Laki sanoo, että apteekkarit ovat vastuussa alueen lääkehuollosta.
– Seuraamme tilannetta ja olemme tosiaan pohtineet, pitäisikö päivystävän apteekin järjestelmä ottaa jollain tapaa käyttöön, Lehtola sanoo.
Päivittäistavarakauppa kampanjoi saadakseen käsikauppalääkkeet myyntiin marketteihin. Lehtola myöntää, että apteekkien aukioloaikojen supistaminen tarjoaa päivittäistavarakaupalle lyömäaseen tässä keskustelussa.
– Me apteekeissa painotamme kuitenkin eniten neuvonnan merkitystä. Apteekissa asiakas saa neuvot aina koulutetulta henkilöltä.
Lehtolakaan ei ole törmännyt häiriökäyttäytymiseen apteekissa.
– Meidän sijaintimme kauppakeskuksessa on sellainen, ettei häiriöitä pääse syntymään. Kyllä henkilökunnan puute on ainoa syy, miksi emme laajenna aukioloaikoja.
Porissa on 17 yksityisen apteekin toimipaikkaa ja lisäksi Helsingin yliopiston omistama Yliopiston Apteekki.