Eurajokilainen luonnonyrttineuvoja Hanna-Maria Lehtonen: "Nokkosessa on moninkertainen määrä vitamiineja ja kivennäisaineita verrattuna kaupan pinaattiin"
Villiyrtit ovat luonnon omia vitamiinipommeja, ilmaista lähiruokaa ja rohtoja moneen vaivaan.
Tuija Saarinen
Luonnonyrttineuvoja Hanna-Maria Lehtosen katse haravoi maata. Koriin päätyy nokkosta, voikukkaa, vuohenputkea ja poimulehteä jo ennen kuin olemme kunnolla edes päässeet Rauman Petäjäksessä sijaitsevan pienen metsikköalueen sisälle.
"Villiyrttejä kerätessä tulee ottaa huomioon muun muassa keräilypaikan puhtaus ja etäisyys tiestä", muistuttaa luonnonyrttineuvoja Hanna-Maria Lehtonen.
Tuija Saarinen
Eurajokilainen Lehtonen valmistui luonnonyrttineuvojaksi vuonna 2017. Hän kiinnostui villiyrteistä alun alkujaan niiden rohtovaikutusten takia.
– Halusin saada tietoa siitä, miten tukea omaa terveyttä luonnosta löytyvillä kasveilla. Villiyrtit ovat varsinaisia voimakasveja, joista on hyötyä esimerkiksi vastustuskyvyn tukemisessa, flunssan lievittämisessä, reumaattisissa kivuissa tai vaikkapa ensiapuna itikan puremiin, kuvailee Luonnonmieli-nimellä toimiva Lehtonen.
Useimmat villiyrtit ovat maukkaimmillaan ja ravintorikkaimmillaan alkukesästä, jolloin on hyvä kerätä nuoria kasvinosia.
Vuohenputki on yksi luonnonyrttineuvoja Hanna-Maria Lehtosen suosikeista. Se viihtyy esimerkiksi metsänreunoissa ja leviää helposti myös kotipuutarhassa.
Tuija Saarinen
Suosituin ja tutuin villiyrtti lienee nokkonen. Se on oikea vitamiinipommi.
– Nokkonen pesee mennen tullen kaupan pinaatin vitamiini- ja kivennäisainepitoisuuksissa. Saman tekee myös voikukka ja moni muu villiyrtti.
Luonnon omaa yrttiaittaa kannattaa hyödyntää paitsi terveysvaikutusten takia myös monesta muusta syystä.
– Villiyrtit ovat ilmaista ruokaa lähiluonnosta. Meillä on Suomessa laajat jokamiehenoikeudet eli lupa kerätä luonnosta ruohovartisia kasveja. Tietynlainen omavaraisuus on myös hyvä asia, puhumattakaan tietysti luonnossa liikkumisen vaikutuksesta hyvinvointiin.
Poimulehteä kutsutaan ikuisen nuoruuden yrtiksi. Se on erinomainen teeyrtti.
Tuija Saarinen
Alkuun pääsee tutustumalla esimerkiksi johonkin villiyrttioppaaseen, ja ottamalla haltuun ensin vain pari tuttua luonnonyrttiä. Parhaat apajat löytyvät metsistä, metsiköiden reunoilta, niittymäisiltä vehreiltä paikoilta, hakkuualueilta ja usein esimerkiksi ihan omalta kotipihalta.
Lehtosen oma suosikki on vuohenputki.
– Kotipuutarhurit pitävät sitä todella vaikeasti hävitettävänä rikkaruohona, joka leviää etenkin ravinteikkaassa maassa. Itse käytän paljon vuohenputkea sekä tuoreeltaan että kuivattuna jauheena erilaisissa ruoissa. Vuohenputkea käytetään myös lievittämään nivel- ja kihtivaivoja.
Ketunleipää käytetään tuoreena esimerkiksi salaatteihin, joihin se tuo kirpeää makua.
Tuija Saarinen
Muutama nyrkkisääntö villiyrttien keräämisessä on.
– Kasvi pitää sataprosenttisen varmasti tunnistaa, ja keräilypaikan etäisyyden tiestä tulee olla riittävä. Puhtaus on myös hyvä huomioida, eli esimerkiksi lammashaan vierestä en keräisi kasveja. Kasvista saa poimia enintään kolmasosan ja juurista kymmenesosan.
Tunnistaminen on tärkeää, sillä Suomen luonnossa on noin 100 myrkyllistä luonnonvaraista kasvia.
– Esimerkiksi vuohenputken saattaa sekoittaa näköislajeihin, jotka voivat olla erittäinkin myrkyllisiä.
On huomioitava myös villiyrttien mahdolliset yhteisvaikutukset joidenkin lääkkeiden kanssa. Jotkut yrtit voivat aiheuttaa myös allergiaoireita. Esimerkiksi koivunlehdissä ja mesiangervossa on salisyylihappoa, joten ne eivät sovi aspiriini- tai salisylaattiallergisille.
– Nokkosesta tulee käyttää vain nuoria versoja. Koko kesäksi satoa saa, jos nokkosen niittää välillä alas. Myös vuohenputken voi niittää alas.
Lehtonen antaa muutaman esimerkin siitä, millaisia herkkuja tutuista villiyrteistä syntyy.
– Voikukasta käyttäisin nuoria, sileälaitaisia lehtiä, jotka eivät ole niin kitkeriä. Lehdet sopivat erinomaisesti levitteisiin, smoothien joukkoon ja pestoon. Voikukan kukat tuovat puolestaan väriä salaatteihin. Omenaviinietikan kanssa voikukan nupuista tulee herkullisia itse tehtyjä ”kapriksia”.
– Nokkosta käytetään ryöpättynä pinaatin tapaan eli esimerkiksi keitoissa, letuissa ja sämpylätaikinassa. Ryöpättynä sen voi mainiosti pakastaa.
– Kesäjuhlien juomiin väriä ja piristystä tuovat mesiangervon ja maitohorsman kukat, joita pääsee heinäkuussa poimimaan.
Erityisen mieltynyt Lehtonen on villiyrttipestoon, jonka pääainesosa on vuohenputki. Proteiinia herkkuun tulee liotetuista tai paahdetuista auringonkukansiemenistä.
Lehtosen vetämille villiyrttikursseille tulevat ihmiset yllättyvät usein siitä, miten paljon luonnosta löytyy hyödynnettävää.
– Kun oppii villiyrteistä, sitä alkaa ihan uudella tavalla katsella ympärilleen – ja kulkea katse maassa, naurahtaa Lehtonen.
Tänä kesänä luvassa vielä yksi villiyrttiretki:
- To 15.6. klo 17.30-19.30 Petäjäksessä Raumalla
- Lue lisää tästä.