Katariina Yrjönkoski on ylpeä Porin kauniista kampuksesta
Yliopistokeskuksen uusi johtaja kutsuu kaikki mukaan Porin Päivän TiedeAreenaan.
Maarit Kautto
Katariina Yrjönkoski nauttii työstään ja siitä, että saa olla osa alueen elinvoimaisuuden kasvattamiseksi työskentelevää yhteistyöverkostoa.
– Yliopistokeskuksella on hyvä yhteistyökulttuuri alueen muiden toimijoiden kanssa. Toki kehitettävääkin aina löytyy ja minun roolini on sidosryhmäyhteistyön jatkuva eteenpäin vieminen, hän sanoo.
– Samanaikaisesti haluan vahvistaa yliopistokeskuksen sisäistä yhteistyötä. Meillä on kaunis ja toimiva kampus ja monitieteellinen, tiivis yhteisö, jolla on yhdessä erinomaiset mahdollisuudet alueelliseen vaikuttamiseen.
Kankaanpään Vihteljärveltä kotoisin olevalla Katariina Yrjönkoskella on monipuolinen työhistoria niin yrityssektorilla kuin yliopistossa.
– Ylioppilaaksi kirjoitin 1995, jonka jälkeen opiskelin Turun ammattikorkeakoulussa leikkaus- ja anestesiaan erikoistuneeksi sairaanhoitajaksi. Silloin hoitoalalla oli kuitenkin synkkä työtilanne, minkä vuoksi jatkoin opiskelemista ja vaihdoin tyystin alaa.
– Opiskelin Samkissa ohjelmistotekniikkaa ja valmistuin insinööriksi työn ohella. Jatkoin edelleen töiden ohella opiskelua ja valmistuin Porin yliopistokeskuksesta diplomi-insinööriksi. Sitten aloitin vielä tekniikan tohtorin opinnot.
Tohtorinväitöksensä 2019 jälkeen Yrjönkoski työskenteli Tampereen yliopistossa sidosryhmäyhteistyön parissa. Syksystä 2021 alkaen hän johti Porin yliopistokeskuksen FORE UCPori -kumppanuusohjelman kehittämistä ja käynnistyvän ylioppilaspohjaisen tekniikan koulutuksen suunnittelua. Yliopistokeskuksen johtajana hän aloitti elokuun alussa.
Jo vuosia Porissa asuneella Yrjönkoskella on tytär sekä toisella paikkakunnalla asuva kumppani. Hän harrastaa työn vastapainoksi muun muassa käsitöitä, tanssia ja kuorolaulua.
– Liikun myös paljon luonnossa. Kuljen mielelläni metsissä, mutta erityisesti merestä on muodostunut minulle, sisämaan kasvatille, tärkeä voiman lähde.
Yliopistokeskuksen johtajana Yrjönkoski aloitti elokuun alussa.
Kuva: Maarit Kautto
Yrjönkoski allekirjoittaa toiveet siitä, että ylioppilaspohjaista korkeakoulutusta pitäisi olla Satakunnassa tarjoilla nykyistä enemmän.
– Elämänvaihe, jossa suoraan lukiosta siirrytään jatko-opiskeluihin, juurruttaa nuoren helposti opiskelukaupunkiin. Meillä pitäisi olla enemmän ylioppilaspohjaisia jatko-opiskelumahdollisuuksia, jotta lukion käyneet nuoremme jäisivät omaan maakuntaan.
Satakunnan omaa yliopistoa Yrjönkoski ei pidä realistisena. Kun kotimaiset opiskelijaikäluokat pienenevät ja rahat ovat tiukalla, ei uusia yliopistoja todennäköisesti perusteta.
Minkälainen yliopistokeskus Porissa sitten voisi olla vaikkapa kymmenen vuoden päästä?
– Näen, että meillä on entistä enemmän fyysisesti paikan päällä olevia opiskelijoita ja aito, elinvoimainen kampus. Näen kampuksemme myös kansainvälisempänä kuin se nyt on. Meillä on jonkin verran kansainvälisiä työntekijöitä ja tutkijoita sekä hyvä vaihto-opiskelijaohjelma, mutta uskon, että kansainvälisyys tulee entisestään lisääntymään.
– Uskon myös, että vielä nykyistä isompi osa alueen muista organisaatioista ja yrityksistä on kanssamme konkreettisessa tutkimus- ja kehittämisyhteistyössä.
Yrjönkoski allekirjoittaa toiveet siitä, että ylioppilaspohjaista korkeakoulutusta pitäisi olla Satakunnassa tarjoilla nykyistä enemmän.
Kuva: Maarit Kautto
Katariina Yrjönkoski kutsuu kaikki mukaan Porin Päivän TiedeAreenaan, joka on suurin ulos päin näkyvä koko yliopistokeskuksen yhteinen voimainponnistus. Tavoitteena on tuoda monipuolista toimintaa esille helposti lähestyttävällä tavalla.
– Ohjelman populääreimmästä päästä on Science Slam, joka on kuin tieteen stand up -komiikkaa. Tutkijat kertovat omista tutkimusaiheistaan kansantajuisesti ja huumoria hyödyntäen. Hauska tapahtuma on myös Filosofia Goes Kapakka, joka järjestetään yhteistyössä Porin filosofisen seuran kanssa. Mielenkiintoinen on niin ikään paneelikeskustelu tekoälystä, sillä keskusteluun osallistuu myös oikea ChatGPT-tekoäly. Alakouluikäisille lapsille on tarjolla yliopistoluento robottien ihmemaasta ja siellä voi tavata robottikoira Tassun, Yrjönkoski vinkkaa.